Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Horea Timiș: „Județul Alba are prea multe secții de chirurgie! Asta este una dintre marile găuri negre financiare ale unităților spitalicești”

Publicat

În județul Alba sunt prea multe secții de chirurgie. Aceasta este declarația directorului Direcției de Sănătate Publică, Horea Timiș, prezent miercuri în conferință de presă la sediul instituției. Acesta a explicat că face declarația în baza unei analize efectuate la nivelul județului, în urma căreia s-a constatat că secțiile de chirurgie din unele spitale sunt „marile găuri negre financiare” ale unităților spitalicești, iar pentru o mai bună gestionare a puținilor bani din sănătate ar trebui regândită structura unităților sanitare din Alba.

„În urma unei analize efectuate la nivelul județului Alba, trebuie să se regândească structura unităților medicale din județ din punct de vedere al secțiilor. Avem o problemă. Județul Alba are prea multe secții de chirurgie. Este unul dintre punctele care trebuie regândite. Doresc să nu se înțeleagă greșit, nu mă refer la medici, că sunt prea mulți. Spun că județul Alba are, la numărul de locuitori, la structura medicală de spitale, prea multe secții de chirurgie. Trebuie regândite specialitățile medicale. Sunt specialiști care pot să spună. Nu este ceva ce se poate face de pe azi pe mâine”, a explicat dr. Timiș.

În prezent, în județul Alba sunt secții de chirurgie în spitalele din Cîmpeni, Abrud, Aiud, Blaj, Sebeș, Cugir, Alba Iulia, iar, în unele dintre ele, numărul de cazuri este prea mic pentru funcționarea permanentă a secției, potrivit directorului DSP.

„Ceea ce nu înțelege lumea vizavi de spitale este că, până a ajunge în secțiile de chirurgie, unui pacient i se pune un diagnostic interdisciplinar. Este o întreagă structură care vede un pacient, o echipă formată din medici de la interne, infecțioase, chirurgie. În momentul în care intră un pacient în chirurgie, echipa de medici care intervine este mai mare decât pentru un pacient care intră în interne. Când un pacient este operat, are nevoie de consult chirurgical, medic ATI-st, iar apoi vine partea de recuperare, interne, cardiologie, gastro, care trebuie să îl vadă. În multe spitale, nu există această echipă multidisciplinară, este lipsă de specialiști. Pentru ca actul medical să fie complet, pacientul operat trebuie să beneficieze de aceste servicii medicale multidisciplinare, ceea ce generează costuri. O altă problemă este că spitalele trebuie să aibă secție de chirurgie, pentru a fi încadrate în categoria 4 și nimeni nu vrea să treacă în categoria 5. Dar se cheltuie foarte mulți bani pe secțiile de chirurgie”, a spus Timiș.

„O soluție ar fi o propunere la Ministerul Sănătății, ca spitalele din categoria 3 (spitalele județene) să se concentreze pe nevoia cetățeanului, mai precis pe servicii de interne. Rezolvarea este un proiect legislativ pentru ca spitalele din grupa 4 să își redimensioneze partea de chirurgie. În spitalele orășenești, multe secții nu sunt la standarde. Nu se poate închide spitalul, nu se poate închide secția de chirurgie, dar ar putea să își reducă din activitate pentru diminuarea cheltuielilor și pentru o mai bună gestionare a banilor în sănătate, care sunt tot mai puțini”, a conchis Timiș.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. coleg

    miercuri, 22.05.2013 at 13:09

    s-a trezit si ametitul sa faca analize. Nu mai bine s-ar desfinta directia sanitara ca n-re nevoie cetateanul de ea. Asa s-ar economisi multi bani

  2. 1907

    miercuri, 22.05.2013 at 22:22

    …………la sectia chirurgie din alba iulia se da drumul pacientilor si dupa cateva zile se face si externarea…………….si uite asa se duc gologanii in gaura ,,coleg,,-ului

  3. haiducu

    joi, 23.05.2013 at 09:08

    Aici sunt de acord cu el, are dreptate. Am mai zis: chirurgia este un domeniu de specialitate, nu vom plati pentru el in Campeni, abrud, mai recent cugir… etc! Pentru asta se vine la Alba Iulia. Punct!

  4. george

    sâmbătă, 25.05.2013 at 00:11

    In sfarsit cineva spune adevarul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax