Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Horoscopul politicienilor din Alba pentru 2020. Ce arată astrele pentru Hava, Roman, Nistor, Voicu Paul sau Ioan Dîrzu


Publicat

horoscop politicieni alba

Anul 2020 va fi anul schimbărilor în politica locală. Cel puțin așa spun astrele. Chiar și Zodiacul Chinezesc ne arată că anul Șobolanului de Metal va fi un an al tranziției și al surprizelor. Bani mai mulți, noi oportunități și colaborări sau poate o schimbare în carieră.

Politicienii din Alba vor avea 12 luni pline din punct de vedere al carierei, cu tensiuni și incertitudini, și astrele arată că în 2020 vor scoate mai mulți bani din buzunar ca de obicei. Previziunile sunt foarte aproape de realitate, pentru că 2020 va fi tumultuos, electoral și plin de situații neprevăzute. Politicienii locali vor fi agitați pentru că vor fi alegeri locale și alegeri parlamentare la care miza și hazardul vor fi mari.

Ce spun astrele cum va fi anul 2020 pentru cei mai importanți politicieni din Alba: 

Mircea Hava: 26 decembrie 1956, Capricorn

hava

Cu Jupiter în Capricorn și cu cartea de muncă la Parlamentul European, astrele spun că fostul primar al municipiului Alba Iulia va simți în 2020 că își regăseste optimismul, pofta de viață, dorința de a explora și de a cunoaște oameni și lucruri noi. Era și cazul ca astrele să îi arate un an mai optimist după plictiseala și rutina conducerii unui oraș mai bine de 25 de ani. Alături de Jupiter se află Saturn (1 ianuarie – 22 martie și 2 iulie – 17 decembrie), Pluton și Nodul Sud (până la 5 mai).

Pentru că Jupiter guvernează casa XII a Capricornului, tranzitul său prin casa I ar putea indica faptul că anumite chestiuni din trecut devin urgențe și ar trebui rezolvate cu calm și pragmatism, privind spre viitor și eliberându-se de resentimente. În concluzie Mircea Hava va trebui să nu își lase nedecontate toate obligațiile pe care și le-a făcut, dar și resentimentele. Astfel, pacea îl va călăuzi prin Europa lui 2020.

Eliberarea de tipare subconștiente și de autolimitări este încurajată de conjuncțiile dintre Jupiter și Pluton (27 martie – 15 aprilie, 19 iunie – 10 iulie, 5 – 19 noiembrie), și de conjuncția dintre Jupiter și Saturn, din luna decembrie. Se recomandă, de asemenea, să se desprindă de situații, proiecte sau relații pe care nu le mai poate repara. Dacă va observa că lucrurile nu mai funcționează așa cum era el obișnuit, este mai bine să încerce să schimbe ceva, să încerce ceva nou, poate chiar radical nou.

În ciuda unor apăsări și angoase care nu pot trece peste noapte, astrele arată că Mircea Hava va fi mai încrezător în forțele proprii și în capacitatea de a aduce lucrurile pe linia de plutire dar trebuie să-și  asculte vocea interioară, pentru a se sincroniza cu el însușii. Doar așa viitorul i se va deschide în față, promițător, deși la vârsta lui ambițiile politice au ajuns la final.

Ion Dumitrel: 20 martie 1958, Peşti

Oana Badea: 4 martie 1970, Peşti

La 2 decembrie anul trecut Jupiter s-a alăturat lui Saturn și Pluton în casa XI a Peștilor (speranțele de viitor, viața socială, prietenii și grupurile socio-profesionale, dar și tehnologia și beneficiile obținute din exercitarea profesiei). Nodul Sud se află și el în tranzit în casa XI, până la 5 mai.

Mulțumită lui Jupiter, Peștii încep să privească spre viitor cu mai mult optimism, cu mai multă încredere în steaua lor bună, dar fără să-și piardă realismul câștigat cu greu în anii precedenți. Atât Dumitrel cât și Oana Badea au în 2020 un an electoral, nu foarte dificil.

  • Jupiter este guvernatorul tradițional al Peștilor, dar și guvernatorul casei carierei. Vestea foarte bună este că în 2020 Jupiter formează un aspect armonios cu guvernatorul modern al Peștilor, planeta Neptun, și se întâlnește în conjuncții puternice cu Pluton și cu Saturn.

Prin urmare, astrele arată că apreciază că Peștii intră într-o perioadă de transformări puternice, care îi pot propulsa cu ușurință pe culmile succesului, iar asta înseamnă că atât Ion Dumitrel cât și Oana Badea au șanse mari să-și mențină pozițiile de la Primăria Aiud și respectiv Consiliul Județean fără prea mari eforturi. Inerția este cea care aduce succesul, iar dacă pentru Oana Badea activitatea ultimii ani contează, pentru Dumitrel care în ultimii ani a trecut printr-o perioadă de ineficiență, aprecierea acumulată în ”anii de glorie” va fi definitorie în carieră.

Pentru cei doi viața socială se anunță foarte activă și pot începe proiecte personale și profesionale noi, de viitor. Din punct de vedere financiar, pentru cei doi, 2020 se anunță a fi un an cu semnificative creșteri salariale.

Florin Roman: 22 aprilie 1974, Taur

Claudiu Răcuci: 29 aprilie 1971, Taur

 

Pentru cei doi 2020 este un alt an plin cu incertitudini. Ori vor culege roadele, ori vor trage ponoasele în funcție de alegerile pe care le-au făcut în ultimul an.

Există pericolul să se asocieze cu cine nu trebuie, într-un proiect despre care știu că este riscant, și să piardă multe când va veni scadența. Orice pas înainte vine cu un risc, până în august, și de aceea ar fi bine să evalueze corect tot ce fac. Trebuie să se gândească de două, chiar de trei ori înainte să ia o decizie.

Nativii Taurului vor fi marcaţi în acest an de realism, eficacitate, perseverenţă, şi ca urmare vor avea parte de fericire şi linişte binemeritată. Este vital pentru nativii zodiei să îşi stabilească o ordine a priorităţilor şi să acorde atenţie maximă activităţii căreia urmează să i se dedice.

Fie că este vorba de cultivarea unei grădini sau de a pune ordine în conducerea unei organizații, taurii trebuie să fie devotaţi muncii lor. Pentru a-şi atinge scopurile propuse, ei ştiu că nu este timpul visurilor, ci al acţiunii hotărâte şi energice.

De asemenea, proverbul „Nu lăsa pe mâine ceea ce poţi face astăzi” este de mare actualitate pentru „tăuraşi”. Cât despre imaginea pe care răutăcioşii o evocă de fiecare dată când vor să rănească un taur, anume „boul care trebuie pus la muncă” , nu trebuie luată în seamă. Taurul nu trebuie să ia ”taurul de coarne” dar trebuie să aibă grijă cu cine se ia în coarne.

2020 este  momentul în care nativii zodiei vor profita de calităţile lor, putere de muncă, forţă demnă de luat în seamă şi mai ales răbdare atunci când este nevoie. Pentru că de răbdare vor avea cu adevărat nevoie.

Anul acesta va aduce taurilor si o frustrare. Unii vor interpreta frustrarea taurilor ca fiind o dovadă a egoismului lor, a avidităţii şi a tentaţiei de a împinge lucrurile până la limita lor extremă.

Incăpăţânarea, una din trăsăturile dominante ale zodiei, va obstrucţiona orice fel de cale către compromis. Taurilor le este greu, aproape imposibil să revină asupra unei decizii, sau modifice părerile sau sentimentele. Ceea ce poate să le atragă multă suferinţă, răni sufleteşti care se vindecă greu.

În schimb, curajul şi răbdarea taurilor are dimensiuni de legendă și nu trebuie să fie deranjați dacă au căzut în dizgrația conducătorilor săi. Va recupera, deoarece ei vor avea nevoie de asaltul taurului, iar asta negociată bine, le va aduce satisfacții.

În 2020 dacă vor aborda probelele cu mai mult simţ, eficacitatea si determinare, nativilor acestei zodii vor permite, cel puţin în linii mari, obţinerea valorilor propuse, căci nativii au, din naştere, darul rezistenţei la „intemperii”, de a face faţă dezamăgirilor ivite pe parcurs şi de puterea de a merge înainte, spre obiectivul ţintă.

Fiind un an electoral, taurul trebuie sa se decidă pe ce cale vrea să meargă, ori la Primărie ori la Parlament, pentru că doar de el depinde, iar încăpățânarea și puterea de muncă îi va putea aduce succesul pe fiecare dintre căile pe care o alege.

2020 va  favoriza o anumită ascensiune și pe plan material dar ea trebuie corelată cu bunul simț, altfel îi va aduce doar necazuri.

În ce priveşte sănătatea, taurii au unele sensibilităţi în legătură cu sistemul digestiv. Taurii sunt predispuşi tulburărilor gastrice, în mod special ulcerului. Deşi este foarte gurmand, taurul nu ştie să se oprească la timp.

Astfel, nu numai că va acumula kilograme în plus, dar poate avea probleme cu colesterolul, şi cu acidul uric ce ameninţă să se acumuleze în doze periculoase. De aceea, sfatul astrologului este ca taurul să se abţină de la prăjiturile preferate, şi de la toate alimentele grase.

În dragoste, dacă taurii sunt trădaţi, nu vor suporta acest lucru şi nu vor putea ierta. Gelozia îi insoţeşte permanent pe nativii zodiei. Pentru a aduce un plus de stabilitate în viaţa conjugală, taurii încearcă să renunţe la spiritul de independenţă caracteristic.

Daniel Breaz: 23 martie 1975, Berbec

Daniel Breaz

Anul 2020 va fi cel mai solicitant din punct de vedere al carierei pentru că va avea două mari obiective, dacă nu cumva trei.

Situația financiară se poate îmbunătăți, temporar, datorită creșterii veniturilor provenite din mai multe activități. Ar trebui evitată orice formă de lăcomie, pentru că pot conduce la decizii proaste.

De mulți ani încoace, Berbecii sunt preocupați de devenirea lor socio-profesională, de dorința de a ajunge să fie oameni realizați sau chiar cunoscuți, cu o reputație solidă măcar în cercul de apropiați ori în orașul în care locuiesc.

Anul 2020 nu face excepție, întrucât casa X a Berbecului este activată de planete grele, precum Pluton, Saturn (până la 22 martie 2020) și însuși Jupiter, Marele Benefic (începând de la finele anului trecut). Prin urmare, dacă în anii anteriori ai avut de-a face cu situații complicate, intense, cu lupte pentru putere și reconfigurări radicale, în 2020 va avea posibilitatea să culeagă roade bogate și să se bucuri de oportunități nesperate de creștere și dezvoltare – dar nu peste noapte.

În goana după succes, este de recomandat să nu neglijeze alte sectoare de viață, în special familia. Dovada supremă de inteligență ar fi să pună în echilibru matematic cariera și viața personală.

E un proces deja început, iar dacă nu se lasă influențat de așteptările altora și de anumite prejudecăți sociale, poate ajunge să-și îmbunătățească relațiile cu cei dragi și să redescopere beneficiile familiei.

Relațiile din cealaltă familie, cea politică, vor fi mai agitate, vor fi multe intrigi dar și o luptă pentru putere. Vor fi alegeri anul acesta iar locul eligibil va fi disputat cu alți pretendenți.

Paul Voicu: 17 decembrie 1962, Săgetător

Alexandru Pereş: 20 decembrie 1952, Săgetător

 

Anul 2020 va fi un an în care pentru Săgetători vor avea loc mari schimbări. Marte aflat în careu cu Pluton îi poate arunca pe Săgetători în depresie sau, dimpotrivă, îi poate transforma în nişte temerari, asumându-şi astfel riscuri inutile. Este posibil ca în această perioadă Săgetătorii să fie puţin agresivi și să încerce prin orice mijloace să obțină ceea ce iși doresc.

Săgetătorii au o latură individualistă foarte pronunţată, în orice nativ existând o nevoie de libertate, care formează simbolul acestui semn.

Acest lucru înseamnă că nu va fi uşor să fie puşi la locul lor, şi că vor reacţiona un pic violent la tot ceea ce le pare a fi o directivă prea directă sau restrictivă. Spiritul lor de întreprinzători, dinamismul lor, capacitatea de a vedea lucrurile în perspectivă se acomodează greu cu îngrădirea.

Deși în cazul lui Voicu Paul, sentimentul de îngrădire a fost depășit după plecarea la Bruxelles a lui Mircea Hava, astrele spun că menținerea acestei libertăți nu va fi una ușoară, iar viceprimarul cu atribuții de primar va putea să scape de această sintagmă complicată doar cu tact și cu săgeți otrăvite aruncate în rivalii săi.

Săgetătorul este un bun țintaș și poate lovi mortal orice animal îi apare în cale. În schimb nu poate lovi metalul, pentru că săgețile lui nu au putere asupra obiectelor făcute din același material, cum ar fi balanța. La această zodie Săgetătorul trebuie să pună greutăți pe cântar pentru ca balanța să se încline în favoarea lui.

Săgetătorii pot avea în 2020 succese în tot ceea ce vor întreprinde, tenacitatea şi eforturile pe care le vor depune făcându-i să câştige pe toate planurile, iar tot ceea ce este legat de străinătate, de turism, de călătorii şi de pregătirea profesională va fi pentru ei o sursă de bucurii şi fericire. Lăcomia însă îi poate distruge.

Domeniul profesional va trece prin transformări succesive, vreme de câțiva ani de acum încolo,  săgetătorii aflați în plină ascensiune profesională vor experimenta și schimbări care răspund unor nevoi interioare, fie ele conștientizate sau nu.

Totuși ei au nevoie de o transformare radicală a metodei de lucru, pentru că vor vedea că nu mai corespunde cu nivelul la care au ajuns, cu nevoile și dorințele lor. „Trăiţi şi lăsați-i și pe alţii să trăiască” trebuie să fie deviza Săgetătorilor în 2020, altfel succesul va fi de scurtă durată.

Domeniul financiar este, de departe, cel mai încărcat din existența lor. Va aduce cele mai multe provocări, dar și rezultate pe măsură. Deocamdată, se anunță tot felul de ciudățenii legate de bani, iar veniturile pot fi diminuate, limitate sau serios afectate.

Săgetătorii nativi care nu se apropie de vârsta pensionării vor avea în 2020 mare succes în dragoste, mai ales datorită unor realizări profesionale. Trebuie însă să aibă grijă pe unde trag cu săgețile lor pentru că uneori țintele alese îi vor putea aduce necazuri care îi vor afecta viitorul și cariera.

Ioan Dîrzu: 1 februarie 1967, Vărsător

Adrian Teban: pe 2 februarie 1972, Vărsător

Cei doi vor avea ocazia, aproape tot anul 2020, să se facă remarcați prin calități și abilități de organizare fie pentru a dezvolta anumite proiecte, fie pentru a dejuca conspirații prin care alți nativi, din alte zodii vor să le ia locul. 

Pentru a scăpa de aceste probleme stelele le recomandă o deschidere pe care vor trebui să o transforme, apoi, într-un nou traseu profesional.

Anul se arată bun pentru cei care nu depind de aranjamentele făcute de alții, iar pentru a-și menține poziția vor avea nevoie de multă influență,  bani, dar de și rezultate în organizație.

În 2020 se vor afla în aceeași zonă ca în 2019, a cheltuielilor pentru o bunăstare viitoare, a investițiilor inspirate și a beneficiilor fluctuante. Vor exista și momente în care veniturile vor crește, de pe urma unor colaborări de scurtă durată.

Politicienii -Vărsător vor avea un an dificil marcat de lupte interne și alianțe rupte, în organizație. Pentru a-și regăsi echilibrul va trebui să risipească mai mulți bani ca în anii anteriori, și va trebui să privească această cheltuială ca pe o investiție recuperabilă în următorii ani.

Sorin Bumb: 18 iulie 1966, Rac

Deputatul se va elibera de un stimulent foarte puternic, care l-a împins în față, cu sau fără voia ta, poate partidul este acest stimulent. Doar până la primăvară va mai exista această presiune, apoi va trebui să treacă în revistă ce a reușit să realizeze, să gestioneze cu atenție pașii pe care îi mai are de făcut și să dea coerență parcursului sau profesional. Se pot ivi ocazii de a fructifica o pasiune care să devină, în timp, meserie sau o nouă ocupație.

Domeniul financiar urmează un traseu independent de voința sa, în sensul că va culege roadele, așa cum vor fi ele, fără să poată schimba mare lucru. Tot anul va exista această tendință, așa că este bine să fie pregătit sufletește și să nu se streseze prea tare din acest motiv.

Gheorghe Valentin Rotar: 7 iunie 1964, Gemeni

Dorin Nistor: 10 iunie 1973, Gemeni

nistor rotar

Astrele sunt favorabile pentru cei doi liberali în 2020, pe plan profesional, dar atât Rotar cât și Nistor vor avea de infruntat în acest an atacuri din partea competitorilor și invidioșilor. Deși nu vor reuși să îi doboare, le vor putea provoca probleme serioase mai ales în familie.

Pe plan profesional nu vor fi afectați, pentru că tot ce se va întâmpla în anul 2020 pentru nativi din Gemeni, este strâns legat de activitatea din anii anteriori. Dacă ei au au satisfacția că au realizat ceva, atunci nu va fi nevoie să își facă griji pentru ce se va întâmpla în 2020.

Domeniul financiar va trece prin cele mai multe transformări în noul an. Însă cea mai importantă tendință, valabilă câțiva ani de acum încolo, este de limitare a veniturilor, lucru care va face dificilă orice încercare de economisire.

Este indicat sa se ferească de banii altora – că e vorba de împrumut, că e vorba de administrarea lor, ca e vorba de alte motive pentru care îi primește – până la sfârșitul verii. Lăcomia este singurul lucru care le poate schimba viitorul pentru o lungă perioadă de timp, ireversibil.

Gabriel Pleșa: 11 octombrie 1966, Balanță

Pentru viceprimarul Gabriel Pleșa, anul 2020 va fi unul de cotitură și de posibile transformări radicale. Balanța va trebui să se încline spre ce urmărește să obțină și nu spre ce i se sugerează de alții și va trebui să-și cântărească bine deciziile următoare.

Astrele nu îi sunt favorabile în acest an și i se recomandă maximă prudență în luarea unor decizii. Poate face alianțe bune cu taurii, cu cei din zodia pești și cu berbecii, dar, dacă nu sunt persoane cu influență mare, alianțele cu aceste zodii pot deveni niște pariuri pierdute. 

Evoluția profesională depinde de felul în care va ști să fructifice ocaziile apărute și de abilitatea cu care își va gestiona conflictele.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

În Portul Constanța este depozitat de 10 ori mai mult azotat de amoniu decât exista în Beirut, la momentul exploziei

Publicat

În prezent, în evidențele Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța există 5 operatori care efectuează operațiuni de încărcare/descărcare și depozitare temporară a azotatului de amoniu, a transmis Costel Stanca, într-un comunicat de presă.

Aproape 26.000 de tone de azotat de amoniu sunt depozitate în total Portul Constanța, a anunțat joi dimineață și Administrația Porturilor Maritime, care a atras atenția că toți operatorii care manipulează substanțe periculoase trebuie să aibă un plan de securitate aprobat de ISU.

Cantitatea este de aproape zece ori mai mare decât cea depozitată în portul din Beirut, de circa 2750 de tone de azotat, care au explodat pe 5 august.

”Astăzi, 13 august 2020, sunt stocate 25.952 tone azotat de amoniu în portul Constanța, astfel:

4.908 tone de azotat de amoniu sunt depozitate în magazii certificate la Schenker (Constanța Sud), urmând sa plece în următoarele 2 săptămâni în tranzit în Ungaria;

17.521 tone de azotat de amoniu sunt depozitate în magazii certificate la Chimpex (în zona de nord a portului Constanța);

3.523 tone de azotat de amoniu sunt depozitate la Midia Internațional (în zona Midia a portului Constanța).

De la începutul anului până în prezent, s-au operat în portul Constanța 87.292 tone azotat de amoniu la navele maritime și fluviale, o cantitate normală și medie în raport cu cantitățile operate în ultimii 5 ani. Toți operatorii ce au operat acest tip de marfă îndeplinesc condițiile de siguranță impuse, conform ISU.

Ultima navă cu azotat de amoniu a fost operată în data de 17 iulie 2020.

CN APM are proceduri de monitorizare și control a operațiunilor cu mărfuri periculoase, precum și personal instruit care efectuează inspecții în terminale, asigurându-se astfel de respectarea tuturor normelor în vigoare” se arată în comunicatul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța.

La baza exploziei de la Beirut au stat peste 2.700 de tone de azotat de amoniu.

Foto: Portul Constanta Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sfânta Maria Mare: Cele mai cunoscute mănăstiri din România care poartă hramul Adormirea Maicii Domnului

Publicat

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este, în fiecare an, un bun prilej pentru credincioşii ortodocşi să meargă în pelerinaje la mănăstiri care au acest hram.

Unele locuri au devenit deja adevărate atracţii, zeci de mii de oameni participând la slujbele oficiate cu acest prilej.

Citește și MESAJE de Sfânta Maria 2020. Felicitări pentru prieteni, familie şi cunoscuţi, de ziua numelui

Mănăstirea Nicula – judeţul Cluj

În anul 1326, Nicula era o pădure, în care s-a nevoit pustnicul ortodox Nicolae, cel care împrumută numele său pădurii, satului şi mânăstirii.

„Prima mărturie istorică ce atestă aşezarea monahală este legată de prezenţa unei biserici de lemn, stil maramureşean, cu hramul „Sfânta Treime”, datată 1552.

Vezi și SFÂNTA MARIA: Măsuri speciale la Mănăstirea Nicula. Reguli stricte, monitorizare cu drone, nimeni nu se apropie de icoană

Între 1712-1714 biserica se reînnoieşte, dar va cădea pradă unui incendiu în 1973, fiind înlocuită cu o biserică de lemn, datând din secolul XVII, strămutată aici din cătunul Năsal – Fânaţe”, se arată în istoricul aşezământului monahal publicat pe site-ul manastireanicula.ro.

Citește și MESAJE de Sfânta Maria 2020. Felicitări și urări pentru prieteni, familie şi cunoscuţi, de ziua numelui

Conform aceleiaşi surse, începând cu 15 februarie 1699, Nicula iese din anonimat, devenind unul dintre celebrele locuri alese de Maica Domnului.

Icoana ei, pictată de preotul ortodox Luca din Iclod în anul 1681, avea să plângă timp de 26 de zile, ca o prevestire a tristelor evenimente ce vor avea loc în jurul anului 1700, atât pentru viaţa monahală, cât mai ales pentru întreaga Ortodoxie românească din Transilvania.

Din acest moment Maica Domnului va deveni nădejdea izbăvirii din robie, boli şi nevoi, credincioşii obişnuindu-se a veni în pelerinaj, an de an, pe jos, cu prapuri, cântând: „Am venit Măicuţă să ne mai vedem, să-ţi spunem necazul care-l mai avem!”

Biserica de zid s-a construit în perioada 1875-1879-1905, iar pictura interioară s-a realizat în tempera de prof. Vasile Pascu în 1961.

Iconostasul care o împodobeşte este sculptat în lemn de tei de Samuil Keresteşiu din Tăşnad la 1938 şi are în centru Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Prin forma sa solară, iconostasul este unicat şi de o rară frumuseţe.

Citește și 15 august: Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Superstiţii, obiceiuri mai mult sau mai puţin cunoscute, semnificaţii

Mănăstirea Râmeț – județul Alba

Este situată la circa 12km vest de Aiud, 17 km nord-vest de Teiuș și 36 km nord-vest de Alșba Iulia. Mănăstirea este așezată în valea îngustă și stâncoasă săpată de apa Geoagiului în Munții Trascăului, fiind dominată de pereți de calcar ce se ridică de o parte și de alta a văii. Pe lângă mănăstire se strecoară la vale apa Mogoșului.

Așezământul este printre cele mai vechi mănăstiri ortodoxe din Transilvania, după unii autori chiar de la începutul sec XIII , are prima dată certă anul 1376, menționat pe al doilea strat de pictură interioară, aceasta însemnând că biserica a fost zidită cu mult înainte scrie ortodox.ro

Toponimul Râmeț ar deriva de la Eremit=pustnic, concluzia fiind că a fost întemeiată de călugării retrași în sihăstrie la adăpostul stâncilor de aici. În 1506, mănăstirea a fost luată sub ocrotiorea domnitorului Radu Vodă al Þării Romînești, care a primit de la regele Vladislav moșia de la Stremț în ținutul Râmeților.

Făcând parte din domeniul de la Stremț, manastirea a fost ocrotită și îngrijită de familii boierești, proprietare ale domeniului. Sunt cunoscute două distrugeri ale mănăstirii în perioada frământată de lupe ale românilor transilvăneni pentru apărarea ortodoxiei din sec al XVIII-lea. A treia distrugere parțiala a fost în anul  când o parte din așezământ a luat foc. Mănăstirea Râmeț, pe lângă importantul rol religios și național, a avut și un deosebit rol de instruire și cultural.

Vezi și Reguli și condiții la mănăstirile din Alba, de Sfânta Maria. Fără cazare, iar masca de protecție, obligatorie

Mănăstirea Râmeț reprezintă o etapă evoluată a arhitecturii românești în Transilvania ăn care se vede tendința de înlocuire a stilșului gotic și de adaptare a exigențelor cultului ortodox.

Biserica Veche este construită din piatră, în formă de navă dreptunghiulară, cu o boltă cilindrică. În partea de apus care o tindă deasupra căreia este un turn maisiv. Ultima restaurare fiind făcută în anii 1987-1989, cărora li se datorează întregul parament al fațadei.

Are ca hramuri Adormirea Maicii Domnului și Sfinșii Apostoli Petru și Pavel, construită din zid în formă de cruce în anii 1982-1986 este d dimensiuni monumentale. Este compartimentată în altar, naos și pronaos.

Are un pridvor deschis, susținut din stâlpi mari de piatră și cu pardoseală de marmură, ca și biserica.

Acoperișul sete din tabla vopsită maro, cu streașină mare, care protejează pictura din partea superioară a zidurilor. Construcția s-a putut face cu ajutorul mai multor ctitori, a credincioșilor și cu osteneala soborului mănăstirii.

Mănăstirea Oașa – județul Alba

La o distanță de aproape 70 de kilometri de Alba Iulia, pe traseul care duce spre Șureanu, se află Mănăstirea Oașa, o adevărată oază de liniște pentru cei dornici să descopere viața duhovnicească și rugăciunea. Situată pe Valea Frumoasei, la o altitudine de 1350 de metri, între păduri de brad și de molid, pe malul lacului cu același nume, Mănăstirea Oașa este un punct de referință în monahismul românesc.

Vezi și FOTO-VIDEO: Mănăstirea Oașa, o oază de liniște sufletească, cu o priveliște care îți taie respirația

Din locul acesta, priveliștea îți taie respirația. Cât cuprinzi cu privirea se întinde „împărăția sălbăticiunilor” așa cum numea Sadoveanu acești munți care i-au îmblânzit sufletul cu frumusețea lor și l-au făcut să declare că este cel mai frumos loc pe care l-a văzut. În fiecare an, Mănăstirea Oaşa găzduieşte tabere de tineret prin care mii de tineri îl găsesc acolo pe Dumnezeu și se descoperă pe ei înșiși cu ajutorul părinților din mănăstire.

Biserica centrală a Mănăstirii Oașa este închinată Adormirii Maicii Domnului, hram prăznuit în ziua de 15 august. În urmă cu mai bine de nouă ani, pe 27 iulie 2011, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a pus piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii, biserică ce poartă hramul Sfântului Mucenic Pantelimon, hram prăznuit în ziua de 27 iulie.

Mănăstirea Curtea de Argeş – judeţul Argeş

Mănăstirea Curtea de Argeş a fost ctitorită între anii 1512-1517 de Neagoe Basarab. Pictura interioară, realizată de zugravul Dobromir, a fost finalizată în anul 1526, în timpul domniei lui Radu de la Afumaţi.

Între anii 1875-1886, la iniţiativa Regelui Carol I, biserica mănăstirii a intrat într-un amplu proces de restaurare, condus de arhitectul francez André Lecomte du Noüy, discipol al lui Eugène Viollet-le-Duc.

Conform specialiştilor, valoarea istorică a monumentului a fost diminuată în urma lucrărilor de restaurare, prin înlăturarea zidului fortificat din exterior şi prin demolarea vechii clopotniţe.

În anul 1886 a început construirea palatului administrativ din latura de est a complexului. Pe lângă rolul său de reşedinţă episcopală, Mănăstirea Curtea de Argeş a fost şi necropolă domnească, iar mai apoi necropolă regală.

Pronaosul bisericii găzduieşte mormintele principalilor ctitori: Neagoe Basarab (†1521), Doamna Despina (†1554), soţia lui Neagoe Basarab, mormântul Doamnei Stana (†1531), fiica lui Neagoe Basarab şi soţia lui Ştefăniţă Vodă al Moldovei.

Tot în pronaos se află şi piatra de mormânt a voievodului Radu de la Afumaţi (†1529), soţul Doamnei Ruxanda, fiica lui Neagoe Basarab, dar şi mormintele regilor României: Regele Carol I şi Regina Elisabeta, Regele Ferdinand şi Regina Maria, se arată pe doxologia.ro.

Mănăstirea Bistriţa – judeţul Neamţ

Mânăstirea Bistriţa Neamţ este, conform Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, printre cele mai mari din Moldova şi îi are ctitori pe voievozii Muşatini, dintre care primul întemeietor a fost Alexandru cel Bun.

Acesta a ridicat-o în 1402 pe locul unui fost schit, ca necropolă voievodală cu hramul Adormirea Maicii Domnului, pe care-l poartă şi astăzi.

În acelaşi timp cu biserica, ctitorul a ridicat chiliile pentru călugări şi Casa Domnească. Sfântul Voievod Ştefan cel Mare a construit în 1498 clopotniţa şi un frumos paraclis, închinat Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.

Paraclisul, pictat în tehnica frescă în acelaşi an, este remarcabil din punct de vedere iconografic şi artistic. În 1538 Mănăstirea a fost asediată de turci care i-au distrus zidurile exterioare.

Între 1541 şi 1546 voievodul Petru Rareş a construit un nou turn la intrarea în mănăstire, un paraclis închinat Sfântului Ierarh Nicolae, noi ziduri întărite, chilii, precum şi o Casă Domnească, pe care a pictat-o în interior în tehnica frescă.

Citește și 15 august, Sfânta Maria Mare. Ce NUME se sărbătoresc şi semnificaţiile acestora

Mănăstirea Putna – judeţul Suceava

Mănăstirea Putna a fost construită începând cu 10 iunie 1466 şi s-a sfârşit în anul 1469, sfinţirea bisericii având loc anul următor, în data de 3 septembrie.

Cronicarul Ion Neculce a povestit felul în care a fost ales locul unde a fost ridicată mănăstirea:”Ştefan-Vodă cel Bun, când s-au apucat să facă mănăstirea Putna, au tras cu arcul dintr-un vârfu de munte ce este lângă mănăstire. Şi unde au agiunsu săgeata, acolo au făcut prestolul în altariu”.

Marele voievod, Ştefan cel Mare a fost înmormântat, în anul 1504, la Mănăstirea Putna, după ce condus Moldova timp de 47 de ani şi trei luni. El a fost urmat la tron de fiul său Bogdan, cunoscut sub numele lui Bogdan cel Orb.

Mănăstirea Văratic – judeţul Neamţ

Începuturile mănăstiri Văratec sunt legate de numele Bălaşei Herescu (1757-1842), fiica preotului Mihail de la Biserica „Sf. Nicolae Domnesc” din Iaşi. Aceasta vieţuia ca rasoforă în Schitul Topoliţa din apropiere, cu numele de sora Olimpiada.

Ea a dobândit mai multe terenuri în poiana Văratec, de la marele vistiernic Deleanu şi de la pădurarul Ion Bălănoiu. Sfătuită de stareţul Paisie Velicicovschi de la Mănăstirea Neamţ, care urmărea desfiinţarea schiturilor mici de călugăriţe aflate la marginea oraşelor şi satelor şi concentrarea lor în câteva mănăstiri mai mari, izolate de lume, maica Olimpiada a întemeiat, între anii 1781-1785, o mică sihăstrie în poiana Văratec.

În iunie 1785, Olimpiada, împreună cu duhovnicul Iosif, au început construirea unei biserici de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Lângă biserică, s-au clădit şi chilii în care s-au stabilit mai multe călugăriţe, fondându-se astfel Schitul Văratec.

Mănăstirea Sâmbăta de Sus – judeţul Braşov

Mănăstirea Sâmbăta de Sus, conform datelor prezentate pe site-ul locaşului, datează din jurul anului 1696, cînd vechea biserică, construită probabil din lemn a fost refăcută în piatră şi cărămidă de domnitorul Constantin Brâncoveanu (1688-1714), menţionat în scrieri drept cel mai vechi dintre ctitorii mânăstirii de la Sâmbăta de Sus.

Întrucât vechea inscripţie din vremea lui Constantin Brâncoveanu a dispărut, nu se cunoaşte prea bine anul ctitoriei, ceea ce a dat naştere la mai multe supoziţii.

În lipsa inscripţiei originale, data construcţiei mănăstirii poate fi dedusă de pe o însemnare făcută pe un Triod, tipărit la Buzău în 1701, unde se specifică: Acest Triod ni s-a dat de pomană de măria sa vodă Io Constantin B. Brâncoveanu voevod mânăstirii din satul măriei sale de la Sâmbăta de Sus, văleat 7209 (=1701).

Este o dată certă, contemporană cu epoca în care s-a construit mânăstirea.

Mănăstirea Tismana – judeţul Gorj

Tradiţia spune că Sfântul Nicodim a primit în vis poruncă de la Maica Domnului să îi ridice mănăstire „la cascade”, aşa că a plecat de pe Sfântul Munte în căutarea acelui loc.

În drumul său spre locul viitoarei Mănăstiri Tismana, Sfântul Nicodim a ridicat mai multe mănăstiri şi schituri (Vratna şi Mănăstiriţa în Serbia; Vodiţa, Gura Motrului, Topolniţa, Vişina, Aninoasa, Tismana în Ţara Românească şi Prislop în Ţara Haţegului).

Mănăstirea Tismana, ctitorită de Sfântul Nicodim cu ajutorul domnitorilor Basarabi Radu I şi fiii săi, Dan I şi Mircea cel Bătrân, ar fi fost sfinţită la 15 august 1377.

Tismana a fost încă de la început o mănăstire bogată, fiind înzestrată de Radu I cu multe sate şi moşii, case, vămi, odoare şi veşminte liturgice, iar de cneazul Lazăr, cu zece sate din Serbia.

Mănăstirea Moisei – judeţul Maramureş

Mânăstirea este citată documentar în anul 1637 ca rezidenţă a Episcopului Dumitru Pop.

Biserica actuală de lemn a fost sfinţită de Mitropolitul Ardealului, Sfântul Ierarh Sava Brancovici, în 1672, când se pun temeliile vieţii mânăstireşti ca metoc al mânăstirii Putna, în prezenta delegaţilor din Moldova, aducători de cărţi şi daruri, dovadă a legăturilor cu mânăstirile bucovinene.

La 1682 egumenul Timotei Braşoveanu a arătat existenţa unor relaţii şi cu Braşovul.

Arhitectura nu e de tip maramureşean, este de proporţii reduse, turn scurt, clopotniţa deasupra pronaosului. Picturile murale sunt vechi, după 1650, finisate parţial la sfinţirea din 1672.

Surse: Facebook, adevărul.ro, wikipedia.org, ortodox.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Vârstnică, infectată cu COVID-19, decedată la spitalul din Blaj. Suferea de hipertensiune arterială

Publicat

O femeie de 79 de ani infectată cu noul coronavirus a murit la miercuri la Spitalul din Blaj. 

Potrivit surselor alba24.ro, femeia a fost internată în stare gravă luni, 10 august, i s-au recoltat probe pentru test COVID-19, iar rezultatul a venit după decesul acesteia, fiind unul pozitiv.

Femeia suferea de hipertensiune arterială.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Grecia extinde până pe 31 august interdicțiile şi restricţiile pentru mai multe ţări, între care şi România

Publicat

Autorităţile elene au extins interdicţiiile şi restricţiile pentru străinii din mai multe ţări, scopul declarat fiind limitarea extinderii epidemiei de coronavirus.

Zborurile dintre Grecia şi Turcia rămân suspendate până la 31 august inclusiv. Zborurile dintre Grecia şi Albania şi Macedonia de Nord vor continua să funcţioneze doar pe Aeroportul Internaţional Atena „Eleftherios Venizelos”, până la 31 august, relatează Greek City Times.

Toţi pasagerii care călătoresc în Grecia din România, Bulgaria, Malta şi Emiratele Arabe Unite vor continua să fie obligaţi până la 31 august să furnizeze un rezultat negativ al testului COVID-19 la sosirea în Grecia. Testul nu poate fi mai vechi de 72 de ore înainte de sosirea lor în Grecia.

Un rezultat negativ al testului va fi necesar şi pentru pasagerii din Albania, Belgia, Republica Cehă, Olanda, Macedonia de Nord, Spania şi Suedia.

În plus, Autoritatea elenă de aviaţie civilă a prelungit până la 31 august interdicţia de intrare a cetăţenilor non-UE, cu excepţia pasagerilor din următoarele ţări, care vor putea călători în Grecia: Australia, Canada, Georgia, Japonia, Noua Zeelandă , Rwanda, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay şi Emiratele Arabe Unite.

Toţi pasagerii care sosesc în Grecia trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor (PLF) cu cel puţin o zi înainte de sosire, furnizând informaţii care vor include aeroportul de plecare şi adresa prevăzută pentru sejurul lor în Grecia.

sursa: greekcitytimes.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate