Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Hotelierii din Alba nu se laudă cu creşteri spectaculoase în week-end. Vezi unde au stat turiştii care au rămas peste noapte la Alba Iulia

Publicat

Cetatea Alba Carolina, „vedeta” oraşului în ultimele două week-end-uri, a fost spaţiul de desfăşurare pentru multe evenimente, de toate genurile, nivelele şi categoriile. Mii de paşi au călcat pe aleile din interiorul şi exteriorul Fortificaţiei de tip „Vauban”, cu ocazia Zilelor Cetăţii, pentru a ajunge la spectacolele de muzică şi teatru, jonglerii şi alte manifestări ale sărbătorii. Tot în incinta Cetăţii, spaţiile RYMA au fost destinaţia câtorva sute de oameni, veniţi de pretutindeni la Festivalul „Play for May”. Aşadar, în această perioadă, în care Cetatea şi-a deschis toate porţile pentru a primi aceste mii de oameni, Alba Iulia nu a dus lipsă de vizitatori, ba dimpotrivă. Cu toate acestea, administratorii hotelurilor şi pensiunilor din Alba nu pot să se laude cu încasări record.

Mulţimea de turişti şi vizitatori ai oraşului din ultimele două săptămâni nu a fost neapărat „mană cerească” pentru proprietarii de hoteluri şi pensiuni din oraş. În acest sfârşit de săptămână, hotelurile din centrul oraşului au avut un grad de ocupare de 20-30% (Hotel Transilvania – 20%, Hotel Parc – 30 %), câteva pensiuni din oraş şi din afara lui au înregistrat creşteri nesemnificative ca număr de clienţi (Vila Preciosa a avut un grad de ocupare de 60% fără creşteri în ultimul timp, hotel Tara, de asemenea, a fost ocupat în proporţie de 60 %, cu uşoare creşteri, iar Astoria, ocupat 20 %. Pensiunile „Steaua Nordului” şi „M&A” au avut gradul de ocupare 100%, procent normal la sfârşit de săptămână), în timp ce pensiuni şi hoteluri din apropierea Cetăţii au avut creşteri până la gradul de ocupare de 80-90 % (Hotel Cetate – 85%, Pensiunea Flamingo – 90%).

Rămâne, deci, întrebarea: ce se întâmplă seara cu mulţimile de persoane care vizitează oraşul Alba Iulia? Se întorc la casele lor, rămân în oraş? Festivalul „Play for May” din spaţiile RYMA, de exemplu, opţiunea multor tineri pentru weekend-ul 4-6 mai, a pus la dispoziţie un camping, în partea din spate a curţii, oferind o soluţie confortabilă şi ieftină pentru cei care au rămas aici de vineri până duminică sau luni. Multe persoane din alte oraşe au luat în considerare, la venirea în Cetatea Marii Uniri, un loc de cazare în casa unui prieten sau cunoscut.

Cu toate acestea, gradul slab de ocupare al hotelurilor din acest sfârşit de săptămână arată că „marii consumatori” nu s-au înghesuit să rămână peste noapte, să „pompeze” masiv în oraş. Rezultă că programul de seară al ultimei Zile a Cetăţii, cu torţe şi artificii, ori nu a fost suficient promovat, ori turiştii care au rămas nu au fost în general din categoria celor care să participe la dezvoltarea economică a oraşului.

În orice caz, evenimentele din Cetatea Alba Carolina, din ce în ce mai multe şi de bună calitate, pe măsură ce vor deveni o tradiţie, iar „vestea” uriaşului monument, devenit, în timp, dinamic şi interesant, va răsuna tot mai departe, vor face, probabil, din oraşul Alba Iulia un loc în care orice turist va putea rămâne cu plăcere pe perioade mai lungi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax