Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

HRISTOS A ÎNVIAT! LIVE-VIDEO: Slujba de ÎNVIERE, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Veniți de luați Lumină!

Publicat

Creştinii ortodocși participă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la slujbele de Înviere în judeţul Alba. Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai îmbucurătoare și cea mai solemnă dintre toate sărbătorile creștine din timpul anului.

La Catedrala Încoronării din Alba Iulia, la miezul nopţii, credincioșii s-au adunat pentru a lua Lumina Sfântă. Slujba este oficiată de ÎPS Irineu, alături de un sobor de preoţi.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2023 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Toate slujbele din perioada sărbătorilor pascale, utrenie, vecernie, pavecerniță, miezonoptică, ceasurile, precum și sfânta liturghie, se fac după un tipic special.

Sărbătoarea Paștilor implică un complex întreg de slujbe ce se desfășoară pe o lunga perioadă a anului bisericesc.

Paștile sunt precedate de un timp îndelungat de post, timp stabilit pentru pregătirea credincioșilor pentru marele praznic al Învierii.

Slujba Învierii Domnului

În Biserica Ortodoxă Română, slujba Învierii se desfășoară după următorul tipic: începutul se face sâmbătă, la ora 23:45, când stingându-se toate luminile, preotul iese prin sfintele uși cu o lumânare aprinsă de la candela de la Sfânta Cruce și spune de trei ori „Veniti de primiți lumină”.

Utrenia, căci așa se numește acestă parte din slujba este descrisă în amănunt de crestinortodox.ro.

”Cu puțin timp înainte de miezul nopții (aproape de ora 12), preotul (la catedrale arhiereul, în mănăstiri starețul, iar la bisericile de enorie cu mai mulți slujitori, protosul) aprinzând, de la candelă de deasupra sfintei mese, o făclie mai mare și frumos împodobită, iese cu ea printre sfintele uși și, stând pe solee (sau între sfeșnicele împărătești), înalță făclia cu ambele mâini și rostește cu glas mare chemarea:

Veniți de luați lumina!

Preotul rostește această chemare de trei ori la rând, îndreptându-se prima dată către credincioșii din față, a două oară către cei din dreapta bisericii și a treia oară spre cei din stânga. Credincioșii din față se apropie și își aprind lumânările lor de la făclia preotului și apoi unii de la alții (dacă sunt mai mulți clerici, ei își aprind cei dintâi făcliile lor de la cel mai mare).

Slujba începe afară cu citirea Evangheliei Învierii (Matei XXVIII, 1-16).

După aceasta preotul dă binecuvântarea pentru începutul utreniei „Slava Sfintei și celei de o ființă și de viață făcătoarei și nedespărțitei Treimi, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor”, și toți cântă împreună cu preotul:

„Hristos a înviat din morți, cu moartea pre moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le” (de trei ori).

Preotul rostește apoi stihurile Paștilor, cădind în jurul mesei, apoi rostește ectenia mare, după care tot poporul intră în biserică. Se continuă cu slujba utreniei și cu liturghia. Toată slujba exprimă bucuria și înălțarea sufletească pe care le produce praznicul Învierii în sufletele credincioșilor.

Acest tipic pentru slujba Învierii Domnului este urmat în general de practica tuturor Bisericilor Ortodoxe Răsăritene, deși în unele practici intervin mici obiceiuri locale.

Astfel în Biserica Ortodoxă Greacă preotul cheamă pe credincioși să-și aprindă lumânările, prin formula: „Veniți de luați lumină din lumina cea neînserată”, potrivit crestinortodox.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax