Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Iarnă grea pentru oamenii străzii. Doar două centre de urgență pentru persoanele fără adăpost, în orașele județului Alba

Publicat

oamenii straziiCondițiile meteorologice și temperaturile extrem de scăzute din ultima perioadă pot reprezenta un adevărat pericol, mai ales pentru persoanele fără adăpost. În lipsa unui acoperiş deasupra capului, oamenii străzii sunt nevoiți să apeleze la centrele de urgență din județ. În Alba, există doar două astfel de centre, la Alba Iulia și la Cugir. Orașele Blaj, Sebeș și Aiud nu au amenajate unități de cazare pentru persoanele fără adăpost. 

Persoanele fără adăpost din județul Alba trec prin momente dificile în aceste zile în care temperaturile pe timp de noapte ajung să scadă și sub -18 grade Celsius. Pentru a veni în sprijinul lor, în anumite orașe din județ funcţionează centre sociale de urgență.

oamenii strazii La Alba Iulia există Centrul Social de Urgenţă din Gara CFR din Alba Iulia. Capacitatea centrului de de 50 de persoane, iar în momentul de față primesc adăpost un număr de 31 de beneficiari. Aceștia sunt primiți în centru începând cu ora 15.00 și rămân până dimineața la ora 8.00. În aceste zile foarte friguroase, oamenii au fost lăsați să stea în cantina centrului până la ora 12.00.
Aşezământul Social pentru Persoanele fără Adăpost este singurul sprijin pentru cei care se confruntă cu riscul excluderii şi marginalizării sociale și se află în administrația Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Persoane fără locuinţă au parte de servicii de primire, găzduire temporară şi cantină socială, consiliere socială, suport emoţional, informare etc.
În lunile noiembrie-decembrie, un total de 61 de persoane au fost găzduite la centru.

Oamenii din Cugir nu vor adăpost

Și oameni străzii din Cugir au posibilitatea de a ajunge într-un loc călduros pe timpul iernii. La Cugir există un parteneriat între Serviciul de Asistență Socială, Poliția Locală și spital. În cadrul acestui parteneriat, polițiștii îi identifică pe oamenii străzii și le oferă posibilitatea de a fi duși la adăpostul amenajat de Primăria Cugir, într-o fostă grădiniță.

Cei care refuză să fie să fie duși la adăpost vor face o declarație de propria răspundere în acest sens. Totuși, polițiștii le duc zilnic ceaiuri calde și îi verifică.

Cei care doresc să fie duși la adăpost vor ajunge prima dată la spital unde le este verificată starea de sănătate după care vor ajunge în adăpost.

În momentul de față există trei cazuri de oameni ai străzii în Cugir. Toți au refuzat să fie duși la adăpost și locuiesc, unul într-o gură de canal de pe Râul Mare și doi într-un bloc dezafectat de pe strada Tineretului.

Adăpostul de noapte este gol, dar pregătit să-i primească oricând pe cei care au nevoie.

La Aiud nu există un astfel de centru însă primăria are un protocol cu spitalul prin care oamenii fără adăpost sunt preluați de serviciul de asistență socială și repartizați în diferite centre ale unor ONG-uri.

Blajul un are centru de urgență pentru persoane fără adăpost. Potrivit reprezentanților primăriei, nu au nevoie de un astfel de centru deoarece în oraș nu există oamenii ai străzii.

Nici la Sebeș nu există un astfel de centru.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax