Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Iarna nu se dă bătută în Europa: Un val de frig va lovi România în weekend. Sunt anunțate ninsori și chiar viscol

Publicat

Iarna nu se dă plecată din România. După o lună ianuarie ca de primăvară, vremea se răcește puternic și în mai multe zone din țară va ninge.

Meteorologii anunță că temperaturile vor scădea până la minus 10 grade Celsius. În sud-vest, sud şi est vor fi precipitaţii slabe sub formă de lapoviţă și ninsoare.

Citește și Meteo: Vremea se schimbă radical în România, în săptămâna 23- 29 ianuarie. Temperaturile scad de la o zi la alta. Zăpadă și viscol

În weekend sunt anunțate ninsori, posibil abundente dar și un posibil episod de viscol sever (care va trebui confirmat de modelările din zilele următoare).

Cum explică experții alternața episoadelor de incălzire/răcire a vremii

Începând de joi, un ”arctic blast” (o coborâre polară deosebit de intensă din altitudine, sparge acest brâu anticiclonic, ajunge în Marea Mediterană și declanșează o ciclogeneză destul de puternică.

Astfel că, un ciclon mediteraneean adâncit (cu valori de 1002 milibari în centrul său) va începe deplasarea spre sudul și sud-estul continentului European, deci și spre România.

Elena Mateescu director ANM: Ninsorile își vor face apariția în majoritatea zonelor din țară

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a anunțat că iarna se instalează ușor, ușor, în România, astfel încât ninsorile își vor face apariția în majoritatea zonelor țării.

„De mâine, răcirea se va resimți și în partea de vest, nord-vest, maximele la scara întregii țări se vor situa între 0-6°C, cel mult 12°C în Capitală, iar de la mijlocul săptămânii consemnăm și precipitații, mai ales în partea de sud, sud-est, mixte, lapoviță și ninsori, în timp ce în restul țării vorbim de precipitații predominant sub formă de ninsoare.

Iată, așadar, că ultimele zile din cea mai rece lună a anului par a fi zile autentice de iarnă

Dacă vorbim despre luna februarie, menționăm faptul că prima săptămână, așa cum arată actualizarea estimărilor în această dimineață, efectuate pentru intervalul 23 ianuarie-20 februarie, menține tendința pentru primele zile din februarie, cu valori de temperatură ușor peste norme.”

Iarna cuprinde toată Europa

Astfel, weekendul va aduce o răcire semnificativă pe întreg continentul european, deci și la noi, cu temperaturi și cu –6, –8 grade sub normalul perioadei. Sunt șanse foarte mari ca ultimul weekend din ianuarie să aducă un episod de viscol sever.

Iarna vine în forţă și în Europa. E viscol, ninge și e ger inclusiv în regiuni unde, în această perioadă a anului, temperaturile sunt mai blânde.

CROAŢIA

În toată Croația, ninsorile și vântul puternic au dat peste cap traficul. Cele mai afectate zone sunt cele montane și coasta Adriatică.

”Catastrofă, catastrofă ! Plugul n-a trecut prin Rijeka. La întoarcere, e ceva mai bine, dar în sensul de dus, e catastrofă”, povestește un șofer.

Croații sunt sfătuiți să nu iasă cu mașina, decât dacă au vreo urgență. Ninge neîncetat, iar curățarea șoselelor decurge anevoios.

SPANIA

Insula Majorca se confruntă cu ninsori și frig cum n-au mai fost în ultimii cinci ani. Dar locuitorii insulei uită de bătăile de cap provocate de vremea rea și se bucură de zăpadă.

”De 5 ani aşteptăm să vedem asta. Am avut ierni sărace în zăpadă, aşa că ne bucurăm de darul primit acum” spune Alberto Darder, geograf.

ITALIA

Asupra Italiei s-a abătut un front atmosferic rece, care a adus ninsori abundente chiar şi în regiunile sudice. Şcolile din multe localităţi au fost închise din motive de siguranţă.

SLOVENIA

Și în Slovenia iarna s-a instalat în forță. Traficul e grav perturbat, atât cel aerian, cât și traficul rutier. În unele zone din Slovenia, în special în sud-estul țării, nu a mai nins așa de mult de 5 ani.

Portul Koper a fost închis. Navele nu mai pot fi primite, din cauza vântului violent, care depășește 120 de kilometri pe oră.

Citește și VREMEA în ALBA, 23-29 ianuarie: Ploi, ninsori și temperaturi în scădere. Prognoza meteo pe zile, în localități din județ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax