Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

IDEI pentru MASA de REVELION 2020. Preparate speciale pentru meniul festiv din noaptea de ANUL NOU


Publicat

În principiu, masa de Revelion este compusă din mâncăruri tradiționale, specifice Sărbătorilor de iarnă indiferent de zonă: preparate de casă din carne de porc, pește, vițel și  pasăre.

Gustarea rece poate fi compusă din pastramă de porc, tobă, piftie, cașcaval, salam, șunculiță țărănească, salată beuf, icre, măsline, roșii umplute cu vinete, ardei gras decorat cu brânză și mărar, salată de crudități cu pui. 

Citește și Mesaje de Anul Nou 2020 * Felicitari de Anul Nou 2020 * Mesaje de Revelion 2020 * Mesaje haioase de Anul Nou 2020 * URĂRI de La Mulți Ani 2020

Pe lângă tradiționalele preparate din carne de porc, salatele de vinete sau salatele de beuf, putem avea la aperitiv pentru masa de Revelion și preparate puțin mai sofisticate.

Un astfel de preparat este somonul afumat cu castraveți și cremă de brânză care se spune că aduce noroc în noptea dintre ani. Sau dorada în sare, iar pentru aperitive sunt de neuitat bruschetele cu cremă de păstrăv afumat. Iar ca să nu pierdeți gustul afumăturilor ”chef Ovidiu” ne-a transmis o rețetă excelentă de Ciorbă albă de cârnați și cartofi.

Vă oferim câteva idei pentru meniul de Revelion:

Cartofi Duchesse / Rozete de cartofi

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi
  • 100 gr unt
  • 3 gălbenuşuri ou
  • 1/2 linguriţă nucşoară
  • 50 grame caşcaval
  • sare şi piper după gust

Mod de preparare:

Cartofii se curăţă, se spală şi se taie în cuburi. Se pun la fiert în apă cu sare. Apoi se scurg de apă şi se zdrobesc. Se pune unt, amestecând continuu. Se adaugă treptat gălbenuşurile, caşcavalul ras, nucşoară, sare şi piper dupa gust.

Apoi, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se toarnă aveline din compoziţia formată.

Se introduce tava în cuptorul încălzit la 200 grame şi se lasă circa 6-7 minute.

Dorada în sare

dorada sare

Dorada este unul dintre cei mai gustoși pești de apă sărată. Gătit la cuptor, în sare, este un deliciu. Peștele își trage sare doar cât trebuie pentru a fi bun de mâncat. Se gătește ușor și este o variantă excelentă pentru masa de Revelion. Mai jos vă prezentăm rețeta noastră pentru 4 persoane:

  • 4 bucăți Dorada
  • 2 kg sare grunjoasa mare
  • O lămâie tăiată felii
  • Cimbru, piper,
  • Usturoi – un cățel tăiat felii

Pe o tavă, pe care se pune o hărtie de copt se  face un pat de sare de circa 2 centimetri. Se pune doradele pe sare, iar apoi în interiorul peștilor se pune câte o bucată de usturoi, o felie sau două de lămâie și cimbrul. Apoi se acoperă peștii cu sarea grunjoasă și se pun la cuptor la 150 grade, timp de 40-45 minute.

Curățați sarea și savurați gustul. Se poate stropi cu zeamă de lămâie sau cu mujdei. După preferințe. Se mănâncă cu mâna și pentru asta ar trebui ca într-un bol cu apă sa puneți câteva felii de lămâie pentru a vă curăța degetele în timp ce mâncați.

Bruschete cu cremă de păstrăv

bruschete pastravDe ce aveți nevoie:

  • O bucată păstrăv afumat
  • un pachet de unt
  • două franzele baghetă
  • o lămâie
  • ulei de măsline 100 grame
  • un cățel de usturoi
  • busuioc, oregano, piper, sare

În uleiul de măsline se adaugă usturoiul tocat mărunt, sarea, piperul, oregano și busuiocul. Se amestecă bine. Apoi se taie baghetele de franzelă în felii subtiri. Se unge cu pasta de ulei fiecare felie, iar apoi se pun la cuptorul încinsla 150 de grade C , câteva minute până devin crocante ( grijă să nu le ardeți)

Se ia păstrăvul afumat, se curăță de oase și de piele. Carnea se mărunțește și se amestecă cu bucata de unt până se face o pastă. Se adaugă zeamă de lămâie, sare si piper după gust. După ce pasta este gata se adauga pe feliile de pâine făcute cu busuioc și usturoi. Se asează pe un platou și garantat va fi cel mai apreciat aperitiv de pe masă. Se poate orna cu o feliuță de măslină

O a doua varianta este să ungeti feliile de pâine prăjită cu unt sau cremă de brânză și să adăugați pe ele bucățele din păstrăvul afumat și o bucățică mică de lămâie. La fel vor fi apreciate și savurate de musafiri.

Salată Olivier / variantă salată de beuf

Ingrediente:

  • 500 gr piept de pui
  • o legătură mărar
  • o linguriţă muştar
  • 3 linguri iaurt
  • 3 căţei de usturoi
  • 4 cartofi potriviţi
  • 4 castraveţi muraţi medii
  • 3 linguri de maioneză
  • o salată verde (pentru ornat)
  • o roşie (pt ornat)
  • 2 ouă fierte (pentru ornat)
  • măsline negre (pentru ornat)
  • sare, piper

Pieptul de pui se fierbe şi apoi se taie cubuleţe. Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se dau pe răzătoarea mare. Castraveţii muraţi se taie cubuleţe mici, iar mărarul se toacă mărunt. Toate aceste ingrediente se amestecă într-o salatieră.

Sosul: se amestecă maioneza cu iaurtul, muştarul, sarea şi usturoiul pisat. Combinăm sosul cu salata şi pregătim patul verde (din salata verde), după care aşezăm salata peste.

Ciorbă albă de cârnați afumați cu cartofi

ciorba carnati si cartofi

După cura de sarmale, salate de boef și ouă umplute, este posibil să simțiți nevoia unui preparat de sezon, dar mai ușor decât cele enumerate mai sus.

Ciorba albă de cârnați poate fi elementul perfect: nici nu mai mâncați sarmale, dar în același timp rămâneți în tema culinară a sărbătorilor de iarnă. Din păcate până să apucăm să îi facem o poză, fotograful nostru a mâncat-o pe toată. Până la urmă și asta este o dovadă că este o soluție delicioasă pentru masa de Revelion… sau de după..

Ingrediente:

  • 4 cepe medii
  • 2 morcovi
  • 1 țelină
  • 1 ardei
  • 3 cartofi
  • 500 g cârnați de casă afumați
  • 4 ouă
  • 6 linguri de smântână grasă
  • 2 căței de usturoi
  • 1 sticlă de coniac sau vinars
  • sare, borș, piper după gust

Mod de preparare: Punem uleiul la încins într-o oală și adăugăm cârnațul tăiat bucățele, apoi, după 3 minute, ceapa tăiată cubulețe.

Ne servim cu un pahar de vinars, cât timp așteptăm ca ceapa să devină sticloasă.

Adăugăm apoi morcovul tăiat în bucăți foarte mici sau dat prin răzătoare, dacă găsiți una prin casă.

Le călim pe toate aproximativ 5 minute, apoi adăugăm țelina și ardeiul și ulteruir o cană de apă fierbinte.

Imediat după această operațiune este nevoie de un alt păhărel de vinars pentru că trebuie să așteptăm să înceapă să fiarbă.

Apoi adăugați treptat apă și puțin borș lichid.

După încă două pahare de vinars, legumele ar trebui să fie fierte (oricum nu vă mai pasă) și puteți adăuga cartofii.

Secretul vine abia la sfârșit: gălbenușul ouălor trebuie amestecat bine cu smântâna apoi adăugat câte puțină ciorbă fiartă (doar ușor, pentru a nu se tăia – cu cât smântâna este mai grasă, se taie mai greu) peste amestec, până acesta devine fierbinte.

Ciorba va prinde astfel o consistență cremoasă. Indiferent cum va ieși, la final veți fi fericit.

Friptură de porc cu rozmarin, usturoi şi măsline

Ingrediente:

  • 1 bucată pulpă de porc
  • 2-3 căţei de usturoi
  • câteva crenguţe de rozmarin proaspăt
  • o mână de măsline
  • fulgi de chilli
  • sare şi piper după gust
  • ulei

Pulpa de porc se spală, se zvântă şi se freaca bine cu sare. Se aşează într-o tavă şi se presară cu piper, fulgi de chilli, măslinele şi usturoiul tăiate cubuleţe. Se stropeşte uşor cu ulei – opţional şi cu puţin vin. Se dă la cuptorul încins pentru aproximativ 45-50 de minute.

Somon afumat cu castraveți și cremă de brânză

  • 200 gr somon afumat
  • 200 gr cremă brânză
  • 1 castravete
  • 1 ceapă roșie
  • câteva fire mărar
  • 2-3 linguri zeamă de lămâie
  • caviar german
  • sare de mare
  • piper alb

Mod de preparare:

Desfacem somonul afumat bucăți,  punem în robotul de bucătărie și îl mărunțim. Amestecăm somonul cu cremă de brânză. Adaugăm ceapa și mărarul tocate fin, apoi omogenizăm compoziția. Dacă nu doriți să se simtă bucățelele de ceapă o puteți băga la robot și o transformați în pastă.

Tăiem castravetele felii nu foarte groase și le așezăm pe un platou. Punem crema de somon într-un sprit și ornăm feliuțele de castravete. Decorăm cu caviarul german și crenguțe de mărar.

Somon pe grill cu sos de iaurt Ingrediente:

  • 2 medalioane de somon
  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 lingurțte sare roz de Himalaya
  • 2 lingurițe condiment pentru pește
  • zeamă de la jumătate de lămâie

Pentru sos:

  • 200 gr iaurt gras
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • 2-3 căței usturoi
  • mărar și pătrunjel
  • ceapă verde
  • sare și piper

Mod de preparare:

Stropim peștele pe ambele părți cu zeama de la jumătate de lămâie și cu două linguri ulei de masline extravirgin. Presărăm condimentul pentru pește și sarea roz. Ungem grill-ul cu două linguri de ulei de măsline și când e foarte bine încins așezăm pe el peștele.

Lăsăm aproximativ 5-10 minute pe fiecare parte, depinde cât este de gros. Cât stă peștele pe grill pregătim sosul de iaurt. Adăugăm pătrunjelul, mărarul usturoiul pisat și frunzele de ceapă verde tocate mărunt și omogenizăm. Servim sosul alături de pește.

Mușchi de porc cu sos de mere și legume sote

Ingrediente pentru mușchi:

  • 1 mușchi de porc cca 1 kg
  • 200 ml vin alb
  • 1 crenguță rozmarin
  • 1 lingură condiment pentru carne de porc
  • praf de usturoi
  • boia de ardei
  • piper
  • 3 linguri miere
  • 1 lingură oțet balsamic

Pentru sosul de mere:

  • 2 mere mari dulci-acrișoare
  • 1 lingură zahăr brun
  • 50 ml vin alb

Pentru garnitură:

  • 500 gr legume (mazăre, morcov, conopida, brocolli)
  • 50 gr unt
  • 1 linguriță condiment pentru legume

Mod de preparare

Amestecăm într-un bol condimentele și frecăm bine mușchiul cu amestecul rezultat. Punem mușchiul în folie de aluminiu și îl punem în tavă. Adăugăm vinul alb și dăm la cuptor 30-40 minute.

Scoatem mușchiul din folie și îl glazurăm cu mierea diluată cu oțetul balsamic.

Dăm la cuptor din nou pentru 10-15 minute, ca să se rumenească. Scoatem mușchiul din tavă, acoperim cu folie de aluminiu și îl lăsăm câteva minute să își lase aromele apoi tăiem felii.

Cât stă mușchiul în cuptor pregătim sosul de mere.

Curațăm merele și le tăiem cubulețe mici. Le sotam în unt până încep să se înmoaie. Adăugăm zahărul brun și le lăsăm pe foc încă două minute. Mixăm compoziția, adaugăm vinul și dăm într-un clocot.

Sotăm legumele în unt și asezonăm cu condimentul pentru legume. Legumele nu trebuie lăsate foarte mult, trebuie să își mențină culoarea și să fie ușor crocante, nu trebuie să se înmoaie.

După gust mai puteți adăuga sare și piper. Așezăm pe un platou și servim.

Ouă umplute cu brânză Cheddar

Ingrediente:

  • 12 ouă
  • 2 linguri de brânză Cheddar rasă
  • 1/2 ceașcă de maioneză
  • 1 lingură de muștar
  • 4 felii de bacon

Mod de preparare:

Fierbe ouăle timp de 10-12 minute și toarnă apă rece peste ele până când ajung la temperatura camerei. Decojește-le cu grijă și taie-le în jumătăți.

Într-o tigaie curată, prăjește baconul până când capătă o culoare maronie. Scurge-l pe șervetele uscate. Îndepărtează gălbenușurile și amestecă-le cu maioneză, muștar, brânza Cheddar și bucățele mărunte de bacon. Umple jumătățile de ouă cu acest amestec și răcește-le în frigider timp de câteva ore.

Poți decora ouăle umplute cu Cheddar și bacon cu câteva frunze de pătrunjel. Acestea se servesc reci, la antreu.

Cârnăciori la cuptor

Ingrediente:

  • cca 70 g zahăr brun
  • 450 g bacon, tăiat felii
  • câteva bucățele de cârnăciori afumați

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Învelește fiecare cârnăcior în câte o felie de bacon, prinde-o cu o scobitoare și pune-o într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Înainte de a băga totul în cuptor, presară niște zahăr peste preparat. După 30-40 de minute, gustarea este gata și poate fi pusă pe platoul de aperitive.

Rulou cu somon și cremă de brânză

Ingrediente:

  • 1 pachet de cremă de brânză
  • 1 lingură mărar proaspăt și tocat sau o linguriță de mărar uscat
  • 4 foi de tortilla
  • un somon afumat, tăiat fin
  • 16 frunze de spanac
  • 16 felii de ardei gras roșu

Mod de preparare:

Amestecă mărarul cu crema de brânză. Pune câte 50 g din compoziție pe fiecare tortilla, apoi câte un sfert din somon. Acoperă cu 3-4 frunze de spanac și 4 felii de ardei roșu. Rulează foile de tortilla, strângându-le tare, și învelește-le în folie alimentară. Bagă-le în frigider pentru cel puțin 2 ore, dar nu mai mult de 24 de ore, înainte de servire.

Foietaj cu măsline și lapte

Un preparat ideal pentru aperitiv și pentru ronțăit între mese. Nu este complicat de făcut

Ingrediente:

  • 350 g aluat foietaj
  • 15 măsline verzi umplute cu ardei
  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură lapte

Mod de preparare:

Întinde aluatul de foietaj într-un dreptunghi (32x15cm) cu o grosime de 3mm. Taie-l pe lungime în două bucăți de 18 și 14 cm. Pune-le la rece timp de 10 minute. Așează bucata mai mică de aluat pe o tavă presărată cu făină. Așează pe ea, pe latura de 14 cm, 5 măsline cap la cap, pornind de la 1.5 cm de margine.

Formează încă două rânduri (la 2 cm distanță unul de celălalt) cu restul măslinelor. Unge toată suprafața aluatului în jurul măslinelor cu galbenușul bătut cu lapte. Acoperă cu cealaltă foaie de aluat și presează ușor pe toată suprafața astfel încât să lipești bine în jurul măslinelor. Pune totul la frigider timp de 20 minute.

Încinge cuptorul la 200 C/ gaz treapta 6. Nivelează marginile aluatului, apoi taie fâșii pe lungime, astfel încât să rămână măslinele în secțiune. Așează foietajele pe o tavă cu hârtie de copt și coace-le timp de 5-6 minute. Scoate-le pe un grătar să se răcească.

Sandvis cu somon și hrean

Ingrediente:

  • 250 g somon afumat rupt fâșii
  • 100 g cremă de brânză
  • 2 lingurițe hrean ras
  • ierburi aromate
  • 4 felii pâine de secară
  • ou fiert

Mod de preparare:

Amestecă crema de brânză cu hreanul și întinde-o pe feliile de pâine prăjită. Adaugă fâșii de somon și ierburi aromate și ou. Servește cu felii de lămâie.



ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Ferrari făcut praf în ACCIDENT la Șugag. Două mașini, implicate în evenimentul rutier

Publicat

Un accident s-a petrecut duminică după-amiaza în Șugag, în evenimentul rutier fiind implicate, din primele date, două autoturisme.

Ambele mașini au fost serios avariate.

Potrivit unor martori, autoturismul Ford era staționat în momentul producerii accidentului.

În urma impactului, autoturismul de lux a ajuns în gardul unei grădini.

Potrivit IPJ Alba, nu au fost persoane rănite în accident.

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

UPDATE: Tânăr electrocutat pe malul bălții Șibot. Cum s-a produs incidentul

Publicat

Un tânăr de aproximativ 19 ani, din Cugir s-a electrocutat duminică, în jurul orei 18.40, în zona bălții Șibot.

Momentan modul în care s-a produs incidentul nu este cunoscut. La fața locului intervine un echipaj SMURD Cugir. 

UPDATE: Potrivit ISU Alba,victima este stabilă hemodinamic și prezintă la nivelul corpului, intrarea curentului prin membrul superior drept și ieșirea prin membrul inferior drept.

Acestuia i se acorda primul ajutor la fața locului de către echipajul SMURD.

Victima va fi transportată la UPU Alba, iar în tranzit spre spital va fi preluată de către un echipaj SAJ cu medic.

Victima se afla la pescuit, aceasta ar fi atins cu undița firele de tensiune ce tranzitează calea ferata din zonă.

Știre în curs de actualizare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA: O săptămână cu ploi și furtuni. Prognoza meteo pe zile și localități în perioada 25-31 mai

Publicat

furtuna

În județul Alba sunt anunțate ploi și furtuni aproape în fiecare zi, săptămâna viitoare. Temperaturile maxime vor urca doar până la 20 de grade Celsius. În weekendul viitor este posibil să se mai însenineze.

La munte, maximele vor fi de 13 grade la Arieșeni și 8 grade la Oașa.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru localități din județul Alba, în săptămâna 25-31 mai:

Luni, 25 mai

Alba Iulia: minime de 8 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; averse/furtuni

Sebeș: minime de 9 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; averse/furtuni

Șugag: minime de 4 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; averse/furtuni

Oaşa: minime de 0 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; averse/furtuni

Aiud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; averse/furtuni

Blaj: minime de 8 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; averse/furtuni

Ocna Mureş: minime de 7 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; averse/furtuni

Zlatna: minime de 8 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; averse/furtuni

Abrud: minime de 4 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; averse/furtuni

Cîmpeni: minime de 4 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; averse/furtuni

Arieşeni: minime de 2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; averse/furtuni

Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; averse/furtuni

Marţi, 26 mai

Alba Iulia: minime de 6 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; aversă/furtună

Sebeș: minime de 7 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; averse/furtuni

Șugag: minime de 4 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; averse/furtuni

Oaşa: minime de 1 grad Celsius, maxime de 7 grade Celsius; averse/furtuni

Aiud: minime de 6 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; averse/furtuni

Blaj: minime de 6 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; averse/furtuni

Ocna Mureş: minime de 7 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; averse/furtuni

Zlatna: minime de 5 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; averse/furtuni

Abrud: minime de 4 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; averse/furtuni

Cîmpeni: minime de 4 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; averse/furtuni

Arieşeni: minime de 3 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; averse/furtuni

Cugir: minime de 7 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; averse/furtuni

Miercuri, 27 mai

Alba Iulia: minime de 8 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse/furtuni

Sebeș: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; aversă/furtună

Șugag: minime de 4 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; averse/furtuni

Oaşa: minime de 2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; averse/furtuni

Aiud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; averse/furtuni

Blaj: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; averse/furtuni

Ocna Mureş: minime de 7 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; averse/furtuni

Zlatna: minime de 6 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; averse/furtuni

Abrud: minime de 6 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; averse/furtuni

Cîmpeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; averse/furtuni

Arieşeni: minime de 4 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; averse/furtuni

Cugir: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; aversă/furtună

Joi, 28 mai

Alba Iulia: minime de 9 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; averse/furtuni

Sebeș: minime de 9 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse/furtuni

Șugag: minime de 5 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; averse/furtuni

Oaşa: minime de 2 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; aversă/furtună

Aiud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse/furtuni

Blaj: minime de 9 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse/furtuni

Ocna Mureş: minime de 8 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse/furtuni

Zlatna: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; averse/furtuni

Abrud: minime de 6 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; averse/furtuni

Cîmpeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; averse/furtuni

Arieşeni: minime de 4 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; aversă/furtună

Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse/furtuni

Vineri, 29 mai

Alba Iulia: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; averse/furtuni

Sebeș: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; averse/furtuni

Șugag: minime de 4 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; averse/furtuni

Oaşa: minime de 2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; averse/furtuni

Aiud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse/furtuni

Blaj: minime de 8 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse/furtuni

Ocna Mureş: minime de 8 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse/furtuni

Zlatna: minime de 7 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; averse/furtuni

Abrud: minime de 4 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; averse/furtuni

Cîmpeni: minime de 4 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; averse/furtuni

Arieşeni: minime de 3 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; averse/furtuni

Cugir: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; averse/furtuni

Sâmbătă, 30 mai

Alba Iulia: minime de 9 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; nori și soare

Sebeș: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; nori și soare

Șugag: minime de 5 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; averse

Oaşa: minime de 3 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; aversă

Aiud: minime 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de 7 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; averse

Cîmpeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; averse

Arieşeni: minime de 5 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; aversă

Cugir: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; nori și soare

Duminică, 31 mai

Alba Iulia: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; noros

Sebeș: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; noros

Șugag: minime de 11 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; aversă

Oaşa: minime de 10 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; aversă

Aiud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse

Blaj: minime de 9 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse

Ocna Mureş: minime de 9 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse

Zlatna: minime de 12 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; averse

Abrud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; aversă

Cîmpeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; aversă

Arieşeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; averse

Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; noros

sursa: accuweather.com

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări în procedura de obținere a autorizației de securitate la incendiu. Ce prevederi intră în vigoare din iunie

Publicat

Modificări la obținerea autorizației de securitate la incendiu intră în vigoare din 7 iunie, odată cu aplicarea Ordinului nr. 66/2020 pentru modificarea și completarea Normelor Metodologice privind avizarea și autorizarea de securitate la incendiu și protecție civilă, publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ, se poate obține o autorizație de securitate la incendiu pentru un spațiu dintr-o construcție neautorizată, atâta timp cât spațiul respectiv se constituie ca un compartiment de incendiu sau este delimitat prin elemente de construcție similare unui compartiment de incendiu.

Alte modificări:

– cererile se semneaza electronic de investitor sau beneficiar, iar documentația tehnică va avea și semnătura tuturor celor care participa la proiectarea și verificarea proiectului

– termenul de emitere a avizelor este de maximum 15 zile lucratoare, iar cel de emitere al autorizatiilor, de 30 de zile lucratoare

– daca documentația depusă este incompletă, autoritatile au la dispozitie cel mult cinci zile lucrătoare sa comunice acest lucru (anterior, termenul era de 10 zile)

– documentația de avizare trebuie să trateze întreg spatiul, nu doar partea de clădire căreia i se schimbă destinația (excepție: părțile construcțiilor ce sunt compartiment de incendiu sau sunt delimitate prin elemente de construcție similar unui compartiment de incendiu); în scenariul de securitate la incendiu trebuie să facă o analiză a modului în care modificările sau schimbările destinației influențeaza întreaga construcție în caz de incendiu.

surse: hotnews.ro, e-juridic.manager.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate