Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

IGPR: Pentru al treilea an consecutiv, a scăzut numărul infracţiunilor sesizate în apropierea unităţilor şcolare

Publicat

politista trecere de pietoni rutiera Pentru al treilea an consecutiv, numărul infracțiunilor sesizate în zona adiacentă unităților de învățământ a scăzut, ultima reducere fiind de 11,5%, transmite IGPR. Pe parcursul anului școlar 2015-2016, nu s-au comis fapte cu pericol social deosebit sau care să aibă urmări grave din punct de vedere al vieţii sau integrităţii corporale a elevilor.

Siguranţa în şcoli reprezintă o prioritate pentru Poliţia Română, poliţiştii acordând sprijin de specialitate conducerilor unităţilor şcolare pentru asigurarea pazei în concordanţă cu prevederile legale în domeniu, pentru identificarea de soluţii eficiente de organizare a controlului accesului şi pentru asigurarea protecţiei electronice şi mecanice a căilor de acces în aceste instituţii, precizează Poliţia Română.

Pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a cadrelor didactice, pe parcursul anului de învăţământ 2015-2016, au acţionat în medie, lunar, peste 5.600 de polițiști, alături de jandarmi, poliţişti locali și alte forțe.

Pentru al treilea an consecutiv numărul infracțiunilor sesizate în zona adiacentă unităților de învățământ a scăzut. Astfel, în anul școlar 2015-2016 acestea s-au diminuat cu 11,5% faţă de anul de învăţământ precedent. De asemenea, în învățământul universitar, faptele penale sesizate au scăzut cu 9,5% față de anul universitar anterior.

Din totalul infracţiunilor sesizate, 93,3% au fost comise în şcoli, iar 6,7% în zona adiacentă acestora.

Fiecare unitate de învăţământ aflată în zona de competenţă a unităţilor de poliţie a fost inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei, asigurându-se, totodată, supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor.

De asemenea, au fost efectuate patrulări în zona şcolilor şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de copii.

Totodată, au fost controlate unităţile economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor.

Poliţiştii de la rutieră s-au aflat în apropierea şcolilor amplasate pe artere de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă prezenţă a elevilor.

Au fost activate patrulele şcolare de circulaţie împreună cu reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene, pentru deplasarea în siguranţă a elevilor în zona unităţilor de învăţământ.

De asemenea, s-au demarat verificări pentru identificarea şi inventarierea tuturor deţinătorilor de autovehicule destinate transportului şcolar. S-a realizat instruirea factorilor de conducere din unităţile deţinătoare şi a conducătorilor auto cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei, precum şi asupra respectării întocmai a normelor rutiere şi a principiilor conduitei preventive în vederea reducerii riscului de implicare în accidente de circulaţie.

Trebuie menţionat că, un rol hotărâtor în ceea ce priveşte siguranţa rutieră a copiilor au deopotrivă familia şi cadrele didactice, ABC-ul circulaţiei pe drumurile publice se învaţă în familie, iar în şcoală se desăvârşeşte, cei doi factori având un rol hotărâtor în educaţia celor mici.

De asemenea, trebuie avut în vedere că şi conducătorilor auto le revin responsabilităţi în ceea ce priveşte siguranţa rutieră a copiilor, pentru că oricât de imprevizibil ar fi comportamentul rutier al celor mici, viteza redusă şi atenţia sporită, mai ales în zonele frecventate de copii conferă posibilitatea de a diminua riscurile. Conduita preventivă dă conducătorilor auto şansa de a evita un accident.

Pe lângă activităţile de menţinere a ordinii publice, poliţiştii au desfăşurat peste 80.000 de activităţi educativ-preventive care au vizat siguranța rutieră, în mediul on line, prevenirea delincvenței juvenile, protejarea propriei persoane, precum și a bunurilor persoanle.

Astfel, au avut loc întâlniri ale poliţiştilor din structurile de prevenire, de proximitate, de la rutieră, de la combaterea criminalității organizate şi de la posturile comunale cu reprezentanţi ai şcolilor, dar şi cu părinţi şi elevi. Poliţiştii au participat la şedinţele comitetului de părinţi, la consiliile profesorale şi la orele de dirigenţie, pentru a oferi recomandări și informații utile.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax