Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

IGSU: 16 locuinţe au fost afectate de incendii, zilnic, în medie, în primele 10 luni ale anului. Măsuri de prevenire şi recomandări

Publicat

incendiu casaÎn primele zece luni ale acestui an, pompierii din ţară au intervenit pentru stingerea a 77 de incendii în medie pe zi, majoritatea la vegetaţie uscată şi locuinţe. Peste 200 de persoane şi-au pierdut viaţa. În total, potrivit IGSU, echipajele inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă au participat la peste 23.000 de intervenţii pentru limitarea şi stingerea incendiilor. Datele statistice indică o creştere cu 4% faţă de perioada similară a anului trecut.

Zilnic, 16 locuinţe, majoritatea în mediul rural, au fost afectate de incendii, însumând un total de peste 5.000 la care a fost nevoie de intervenţia pompierilor.

Cele 23.404 incendii (în medie 77 pe zi) înregistrate la nivel naţional s-au manifestat în procent majoritar la vegetaţie uscată (44%), locuinţe (22%) şi anexe gospodăreşti (8 %), cele mai multe dintre acestea fiind produse în zona Bucureşti-Ilfov şi în judeţele Teleorman, Constanţa, Dolj, Olt şi Iaşi, potrivit datelor IGSU.

Pe timpul intervenţiilor la acest tip de risc, au fost salvate 2.625 de persoane şi au fost protejate bunuri în valoare de peste 2,18 miliarde lei.

În perioada de referinţă, în urma producerii acestor incendii, 205 persoane (197 adulţi şi 8 copii) au decedat, iar alte 496 (463 adulţi şi 33 copii) au fost rănite. Cele mai multe decese (141) s-au înregistrat în rândul persoanelor cu vârsta de peste 56 de ani, având drept principale cauze sistemele de încălzire, instalaţii, echipamente sau aparate electrice defecte sau improvizate, mijloace de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate pe timpul funcţionării, coşuri sau burlane de fum defecte ori necurăţate. Numărul cel mai mare de răniţi (205) provine din rândul persoanelor a căror vârstă este cuprinsă între 26 și 55 de ani, îndeosebi ca urmare a faptului că aceștia au încearcat să intervină pentru stingerea incendiului.

Zilnic, 16 locuinţe sunt afectate de incendii, însumând un total de peste 5.000 la care a fost necesară intervenţia forţelor specializate din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă pentru gestionarea acestui tip de risc, în creştere cu 2% faţă de perioada similară a anului precedent. În ceea ce priveşte repartiţia incendiilor la locuinţe din punct de vedere administrativ, cele mai multe dintre acestea s-au înregistrat în zona Bucureşti-Ilfov, urmată fiind de judeţele Suceava, Iaşi, Neamţ şi Bacău. Din totalul acestora, 30% au fost provocate, în principal, de exploatarea coşurilor de fum defecte sau necurăţate, 23% de utilizarea instalaţiilor electrice defecte sau improvizate, iar 14% au fost cauzate de mijloacele de încălzire defecte sau improvizate.

Totodată, statistica aferentă primelor zece luni ale acestui an relevă faptul că cele mai multe intervenţii la incendiile la locuinţe s-au produs în mediul rural, numărul acestora înregistrând o creştere cu 5%, în timp ce în mediul urban se constată o reducere a acestui număr cu 2%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Pentru a preveni producerea unor evenimente nedorite cu care vă puteţi confrunta în această perioadă caracterizată de temperaturi scăzute, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă vă readuce în atenţie următoarele măsuri:

Verificaţi sobele, centralele termice şi coşurile de evacuare a fumului şi gazelor fierbinţi, pentru a preveni eventualele incidente cauzate de defecţiuni tehnice şi evitarea inhalării de fum şi gaze toxice;

Pentru încălzirea locuinţelor, utilizaţi mijloacele de încălzire fără defecţiuni sau improvizaţii şi nu le lăsaţi nesupravegheate;

Evitaţi suprasolicitarea instalaţiilor electrice prin utilizarea simultană a mai multor aparate;

Amplasaţi mijloacele de încălzire departe de materialele combustibile;

Lucrările de întreţinere, revizii şi reparaţii la instalaţiile electrice se execută numai de către personal calificat şi autorizat;

La plecarea din locuinţă sau înainte de a adormi, întrerupeţi funcţionarea aparatelor electrice de încălzire.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax