Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ilegalități la alegeri trecute cu vederea de oamenii legii: PNL Alba cere demiterea comandantului Poliției Ocna Mureș și anchetă internă. Vezi răspunsul IPJ


Publicat

PNL Alba cere demiterea comandantului Poliției Ocna Mureș și efectuarea unei anchete interne pentru tragerea la răspundere a polițiștilor care s-au aflat în serviciu în perioada 7-12 iunie, în perioada alegerilor locale. Potrivit liberalilor, comandantul ar fi tolerat prezența mai multor persoane care adresau injurii la adresa candidaților USL fără să intervină și ar fi neglijat să cerceteze anumite aspecte de natură ilegală aduse în atenția sa.

Vă prezentăm comunicatul făcut public de biroul de presă al PNL Alba:

„În orașul Sodei, pedeliștii n-ar fi câștigat fără agresiuni, șantajuri, atacuri murdare, intimidări și dacă nu s-ar fi bucurat de delăsarea polițiștilor! Până la alegerile din 10 iunie, se pare că reprezentanții PD-L, susținuți direct sau indirect de reprezentanții locali ai Poliției Române, au încercat să inducă electoratului o stare de incertitudine sau de discreditare a candidaților USL în orașul Ocna Mureș. Este posibil ca acestea să fi fost acțiuni premeditate și coordonate de la nivel județean, de conducerea PDL Alba.

PNL Alba solicită demiterea comandantului Poliției din Ocna Mureș și efectuarea unei anchete interne, pentru tragerea la răspundere a polițiștilor care s-au aflat în serviciu în perioada 07/08 iunie 2012, 10/11 iunie 2012 si 11/12 iunie 2012.

În preziua alegerilor, în tot orașul Ocna Mureș mai multe persoane au răspândit ”fluturași” prin care candidatul USL – indicat prin foto – declara că se retrage din cursa electorală îndemnând cetățenii să voteze contracandidatul reprezentat de PD-L. Această faptă intră în sfera contravenționalului – cu trimitere către sfera infracțiunii. Culmea este că în acest caz, deși a fost solicitat în mod expres, comandantul Poliției din Ocna Mureș nu a întreprins nicio măsură. El a beneficiat de sprijinul nemijlocit al prof. Augustin Dragut – primar în exercițiu în momentul respectiv și candidat calomniat – în sensul că acesta i-a oferit polițistului mai multe nume, dar comandantul poliției locale nu a întreprins nicio cercetare și nu a dispus nicio măsură. Nici măcar cu caracter contravențional.

Mai mult decat atât, șeful Poliției locale a tolerat prezența mai multor persoane în zilele de 08 și 09 iunie 2012, care stăteau în fața Primăriei Ocna Mureș și care fie îndemnau cetățenii să voteze candidatul PD-L, fie proferau injurii la adresa candidaților USL, sau a membrilor famililor acestora.

Interesant că în chiar ziua alegerilor comandantul Poliției din Ocna Mureș a părut să fie inexistent. Astfel, au fost mai multe incidente semnalate in jurul sectiilor de votare (membri PD-L sau familiile acestora, care îndemnau cetățenii să voteze candidații PD-L ) fără a se lua împotriva lor nicio măsură.

Ca o încununare a neimplicării comandantului Poliției Ocna Mureș în păstrarea ordinii și legalității procesului electoral, în noaptea de 11/12 iunie 2012, de la orele 20:00 până la orele 02:00, s-au petrecut fapte deosebit de grave. Astfel, un candidat al USL pentru funcția de consilier local, căruia nu-i dăm numele din motive lesne de ghicit, a fost amenințat cu moartea și cu faptul că i se vor viola soția și fiica. Aceste amenințări au fost proferate deschis de un grup de peste 25 de cetățeni de etnie rromă din zona Colonia Mălinului (cartier Soda), aflați vizibil sub influența alcoolului. Victima acestei agresiuni a sunat atât la nr. Unic de urgență, 112, cât și la Poliția Ocna Mureș, dar și la IPJ Alba. Abia după multe insistențe privind primejduirea vieții și a integrității acestei familii, precum și după intervenția avocatului familiei, Poliția Ocna Mures a catadicsit să trimită o mașină în care se aflau doi agenți. Împotriva agresorilor respectivi nu s-a dispus nicio măsură și doar norocul, precum și cantitatea mare de alcool ingerată de beligeranți, l-au ajutat pe candidatul agresat să scape cu bine. Informații din partea unor polițiști onești care doresc să-și păstreze anonimatul, par să indice faptul că, în timpul acestor incidente nocturne, comandantul Poliției Ocna Mureș nu era de găsit, deoarece probabil se afla la ”Balta” de la Noșlac, sărbătorind alături de candidatul PD-L pentru Primăria Orașului Ocna Mureș.

Considerăm că a venit momentul ca IPJ Alba să efectueze o anchetă riguroasă la Poliția Ocna Mureș și să ia măsuri legale împotriva unui șef al Poliției care se comportă în oraș ca un vechil pe feuda PDL!”.

Marţi, ca câteva ore de la publicarea materialului, reprezentanţii IPJ Alba au transmis un comunicat, pe care vi-l prezentăm în continuare:

„Referitor la articolele apărute în cursul zilei de azi, 19.06.2012, în presa locală prin care un partid politic reclamă ilegalităţi cu ocazia alegerilor locale din Ocna Mureş, comunicăm că toate incidentele electorale reclamate la Poliţia Oraşului Ocna Mureş în perioada campaniei electorale şi imediat după alegerile pentru administraţia publică locală, din 10.06.2012, au fost înregistrate, iar cu privire la aspectele semnalate în articol, precizăm următoarele:

1. La Serviciul de Investigaţii Criminale se află în lucru, un dosar de cercetare penală în care, ofiţeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, efectuează cercetări referitoare la distribuirea, în data de 09.06.2012, în oraşul Ocna Mureş, de fluturaşi, prin care candidatul unei formaţiuni politice anunţa că se retrage din cursa electorală, îndemnând cetăţenii să-l voteze pe contracandidatul său.

În acest dosar se fac cercetări cu privire la două plângeri, una depusă de o formaţiune politică şi una de unul dintre candidaţii la funcţia de primar al Oraşului Ocna Mureş. Aceste plângeri au fost depuse şi înregistrate la Poliţia Oraşului Ocna Mureş care le-a înaintat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud pentru atribuirea de număr unic şi ulterior, pentru continuarea cercetărilor, au fost preluate de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba.

Până la această dată ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au desfăşurat activităţi de cercetare şi investigaţii, pentru identificarea persoanelor implicate în acest incident electoral.

2. Referitor la aspectele privind actele de violenţă şi ameninţare comise în data de 11.06.2012, precizăm că în data de 12 iunie 2012, la Poliţia Oraşului Ocna Mureş a fost depusă o sesizare semnată de 29 de persoane din Ocna Mureş care îşi exprimau nemulţumirea cu privire la atitudinea lui D.D., de 44 de ani, din Ocna Mureş, care, le aduce injurii şi care la data de 11.06.2012, i-a agresat pe stradă pe B.I. şi B.G. Cei doi nu au înţeles să depună plângere împotriva lui D.D. pentru lovire sau alte violenţe.

Sesizarea celor 29 de persoane a fost înregistrată la Poliţia Oraşului Ocna Mureş iar ulterior la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud, în prezent efectuându-se cercetări faţă de D.D., sub aspectul comiterii infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, faptă pedepsită de art. 321 din Codul Penal.

În aceeaşi zi, 12.06.2012, D.D., a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud, o plângere împotriva mai multor persoane, sub aspectul comiterii infracţiunii de ameninţare.

Cele două dosare au fost preluate de ofiţeri din cadrul I.P.J. Alba – Serviciul de Investigaţii Criminale, care efectuează cercetări în vederea soluţionării lor.

Din verificările efectuate până în prezent, reiese că la data de 11.06.2012, orele 21,05, prin apelul unic de urgenţă 112, Poliţia Oraşului Ocna Mureş, a fost sesizată de către D.D., cu privire la faptul că pe strada Mălinului din Ocna Mureş, mai multe persoane provoacă scandal.

La locul evenimentului s-a deplasat o patrulă de siguranţă publică care a constatat că cca. 40 de persoane se aflau în stradă şi adresau ameninţări la adresa lui D.D., care se afla în locuinţa sa iar de la balcon le răspundea provocărilor.

La scurt timp după intervenţia poliţiştilor, persoanele din stradă, implicate în scandal, au părăsit locul incidentului, fără ca între D.D. şi acestea să aibă loc o altercaţie.

Cauza conflictului a constituit-o comportamentul lui D.D., care, în data de 11.06.2012, i-ar fi agresat fizic pe B.G. şi B.I., din Ocna Mureş.

3. Referitor la nemulţumirea privind pe şeful Poliţiei Oraşului Ocna Mureş, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba a dispus ca un colectiv de ofiţeri specialişti să verifice aspectele semnalate, urmând ca, în funcţie de rezultatul acestor verificări să fie dispuse măsuri legale.”



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

SONDAJ INSOMAR: Pe cine ar prefera românii PREȘEDINTE dacă duminica viitoare ar fi alegeri

Publicat

Potrivit unui sondaj realizat de INSOMAR  românii au răspuns pe cine ar alege dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidențiale. 

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidențiale, cu cine ați vota:

Ludovic Orban – 22.14%

Marcel Ciolacu – 20.29%

George Simion – 14.27%

Dan Barna – 12.04%

Dacian Cioloș – 8.25%

Potrivit DCNews.ro sondajul INSOMAR, dat publicității de Antena3, a fost realizat pe un eșantion de 1030 de respondenți, din rândul populației adulte, rezidență în România, în vârstă de 18 ani și peste, eroarea fiind de plus – minus 3,1%, la un nivel de încredere de 95%.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

CCR: Motivarea hotărârii judecătoreşti ulterior pronunțării sentinței aduce atingere dreptului la un proces echitabil

Publicat

tribunal-justitie-decizie-instanta-e

Redactarea hotărârii judecătoreşti ulterior pronunţării soluţiei în dosarele penale este aptă să lipsească persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil, precizează Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a stabilit ca fiind neconstituţionale anumite dispoziţii din Codul de procedură penală.

CCR a publicat, vineri, motivarea deciziei de la începutul lunii aprilie prin care a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 400 alin. (1), ale art. 405 alin. (3) şi ale art. 406 alin. (1) şi (2) din Codul de procedură penală privind motivarea hotărârilor judecătoreşti.

„Curtea reţine că motivarea hotărârilor judecătoreşti îndeplineşte câteva funcţii importante: reprezintă un mecanism de control al instanţei, care trebuie să demonstreze că hotărârea sa este legală, dreaptă şi corectă, în fapt şi în drept, reprezintă o înscriere oficială a argumentelor în favoarea soluţiei, inspiră un sentiment de încredere socială şi constituie un control democratic al administrării justiţiei, întăreşte principiul autorităţii de lucru judecat şi al prezumţiei de nevinovăţie, reprezintă temeiul executării hotărârii judecătoreşti, precum şi al contestării acesteia la o instanţă superioară”, se precizează în document.

Judecătorii constituţionali spun că motivarea în fapt şi în drept a hotărârii judecătoreşti este relevantă în sensul că permite inculpatului să îşi exercite în mod util dreptul de a formula o cale de atac şi, de asemenea, este importantă într-un sens mai general, în măsura în care ea asigură buna administrare a justiţiei şi previne cazurile de arbitrar.

„Obligaţia de motivare contribuie, de asemenea, la obţinerea încrederii publicului şi a inculpatului în decizia la care s-a ajuns şi permite identificarea unei posibile părtiniri din partea judecătorului şi remedierea acesteia”, mai arată CCR.

„Prin urmare, Curtea constată că redactarea hotărârii judecătoreşti prin care cauza este soluţionată de prima instanţă de judecată, respectiv a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa se pronunţă asupra apelului (motivarea în fapt şi în drept) ulterior pronunţării minutei (soluţiei) dispuse în cauză, ‘în cel mult 30 de zile de la pronunţare’ sau după un interval de timp ce poate depăşi cu mult termenul menţionat, este aptă să lipsească persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil.

Totodată, Curtea constată că punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti definitive anterior motivării în fapt şi în drept a acesteia este contrară dispoziţiilor constituţionale şi convenţionale referitoare la libertatea individuală şi siguranţa persoanei şi celor care consacră demnitatea umană şi dreptatea, ca valori supreme în statul de drept”, precizează instanţa constituţională.

Curtea mai spune că, deşi motivarea hotărârii judecătoreşti constituie o veritabilă garanţie a procesului echitabil şi înfăptuirii justiţiei, reglementarea redactării sale ulterior pronunţării soluţiei „în cel mult 30 de zile de la pronunţare” (termen considerat a fi de recomandare) ori la o altă dată neprecizată „transformă acest act procesual într-o sancţiune pentru inculpat”, care, într-o atare situaţie, este obligat să aştepte un termen nedeterminat redactarea şi comunicarea hotărârii (deciziei) motivate pentru a-şi exercita dreptul la formularea căilor de atac extraordinare.

Mai mult, se arată în motivare, Curtea reţine că dreptul la formularea căilor de atac extraordinare devine „iluzoriu” în condiţiile în care, în intervalul scurs între momentul pronunţării hotărârii şi data motivării şi comunicării acesteia, există posibilitatea ca persoana condamnată să execute o mare parte din pedeapsă sau chiar pedeapsa, în integralitatea ei.

Astfel, Curtea constată că dispoziţiile art.400 alin.(1), ale art.405 alin.(3) şi ale art.406 alin.(1) şi (2) din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale, fiind contrare atât dispoziţiilor constituţionale ale art.1 alin.(3), ale art.21 alin.(1) şi (3), astfel cum se interpretează potrivit art.20 din Constituţie şi prin prisma art.6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, ale art.124 alin.(1) şi ale art.129 din Constituţie, cât şi prevederilor art.5 paragraful 1 lit.a) din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. În plus, dispoziţiile art.400 alin.(1) şi ale art.405 alin.(3) din Codul de procedură penală aduc atingere prevederilor art.23 alin.(11) din Legea fundamentală, au argumentat judecătorii constituţionali.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Idei pentru destinații de weekend în județul Alba. Unde să mergi, când vrei să ieși cu familia pentru câteva ore

Publicat

t

Vremea frumoasă și tot mai caldă poate fi un bun argument pentru o ieșire de câteva ore în natură, departe de străzi aglomerate și magazine.

Județul Alba oferă foarte multe posibilități pentru deplasări scurte, de o zi, într-o zi de weekend. 

Alba Iulia și împrejuruimi

Cetatea din Alba Iulia poate fi un loc de promenadă interesant pentru familiile cu copii.

cetate, alba iulia, cetatea alba carolina

Accesul facil, lipsa traficului auto, pistele de biciclete, grădinile tematice, spațiile largi și locurile de relaxare sunt câteva elemente atrăgătoare pentru a petrece câteva ore.

O altă zonă generoasă de promenadă este cea din zona Dealului Mamut, unde există o zonă pietonală, dublată de o pistă de biciclete, care se întind pe kilometri întregi.

Tot acolo sunt și câteva locuri de joacă și cel puțin două puncte de belvedere spre oraș.

Puțin mai jos de pista de biciclete, pe Valea Popii, se află Parcul Dendrologic; un loc foarte frumos, mai ales primăvara.

La mai puțin de un kilometru, pe drumul neasfaltat care duce spre pădure, se află un alt parc: cel de aventură.

Amplasat pe Dealul Mamut, în cea mai frumoasă zonă împădurită a orașului, parcul poate fi alegerea perfectă pentru petrecerea unor momente de relaxare atât pentru copii cât şi pentru adulţi.

Variante în județ

La maxim o oră și jumătate cu mașina din orice parte a județului, se poate ajunge la majoritatea locurilor bune de ieșit în weekend.

Ampoița, Valea Gălzii, Valea Feneșului,Calcarele de la Valea Mică, Negrileasa, Lacul Iezer, Rimetea și Valea Aiudului, Piatra Craivii Valea Sebeșului, Râpa Roșie și toată zona munților Apuseni sunt doar câteva idei pentru a petrece câteva ore, sau chiar o zi întreagă, cu familia, în aer liber.

Vezi și: Top 10 – Cele mai frumoase locuri de vizitat din județul Alba. Idei pentru excursii de neuitat, recomandate de cititorii Alba24

Râpa Roşie, Gheţarul de la Scărişoara, şoseaua Transalpina (DN 67C),Transalpina de Apuseni, Cetatea Câlnic, Cascada de la Vidra, Cheile Râmeţului, Vânătarele Ponorului şi Dealul cu melci sau Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă, sunt alte locuri în care putem fugi la sfârșit de săptămână.

Citește și HARTA CASTELELOR din Alba: Reședințe de lux sau ruine. Vezi ce a mai rămas din monumentele arhitecturii de altădată

Citește și ȘAPTE MOTIVE să îți petreci timpul liber în județul Alba: „Traseul Cetăților”, de la ruine dacice la fortificații medievale

În apropiere…

Şi tot în seria fortăreţelor care încă se mai păstrează în judeţul Alba intră cea de la Câlnic – aflată pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO, este unul dintre cele mai bine conservate monumente din Transilvania; din Aiud – cu nouă turnuri şi care adăposteşte biserica reformată–calvină, o construcție în stil gotic şi palatul voievodal;

din Gârbova (Cetatea Greavilor) – datată în secolul al XIII-lea, unul dintre cele mai vechi monumente din Transilvania, monument istoric și de arhitectură laică; de la Colţeşti-Rimetea (Cetatea Trascăului) – amplasată strategic pe un vârf de deal, construită în jurul anilor 1296 de subvoievodul Thoroczkay; Sebeş sau ruinele cetăţii dacice de la Căpâlna.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un nou tratament împotriva COVID-19 este analizat, în procedură accelerată, de Agenția Europeană pentru Medicamente

Publicat

O investigaţie privind un nou medicament pentru tratarea pacienţilor de COVID -19 a fost lansată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), relatează vineri dpa, citată de Agerpres.

Rezultatele studiului pentru medicamentul sotrovimab vor fi evaluate sub procedura de revizuire accelerată, a anunţat EMA vineri.

Medicamentul este produs de compania britanică GlaxoSmithKline împreună cu compania americană Vir Biotechnology.

Potrivit EMA, rezultatele iniţiale ale studiilor indică faptul că medicamentul ar putea preveni îmbolnăvirile severe de COVID-19 şi astfel spitalizări şi decese.

În procesul de revizuire care continuă, datele sunt evaluate chiar înainte ca studiile să fi fost finalizate şi o cerere pentru autorizaţie de scoatere pe piaţă a fost deja depusă.

Experţii EMA analizează deja alte trei medicamente pentru anticorpi împotriva COVID -19. Până în prezent, remdesivir este singurul medicament pe care agenţia l-a aprobat pentru tratamentul împotriva COVID -19.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate