Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Iluminat stradal de 10 milioane de euro la Alba Iulia. Primăria vrea să pună sisteme inteligente la trecerile de pietoni

Publicat


trecere pietoni smart alba iulia

Primăria Alba Iulia actualizează documentația pentru investiția de aproape 10 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de iluminat public în șase cartiere și zone din oraș. În total, 125 de străzi și zone publice, banii urmând să fie contractați prin POR. În proiecte sunt incluse și 159 treceri de pietoni care vor fi iluminate, folosind un sistem inteligent, cu senzor de prezență, ce va crește intensitatea luminii artificiale, când este nevoie.

Este vorba despre două proiecte întocmite și aprobate de Primăria Alba Iulia anul trecut, care acum au fost selectate pentru finanțare prin POR și se află în etapa de precontractuală, urmând să fie semnate contractele cu ADR Centru.

Obiectivul acestora este creșterea eficienței energetice din 2022, în prezent iluminatul public înregistrând consumuri energetice mari, potrivit administrației locale.

Primul proiect prevede instalarea unui sistem de iluminat nou pe 48 de străzi și zone publice din cartierul Cetate. Investiția totală este de 21.509.007 lei (4.623.604 euro) din care construcții montaj 19.587.624 lei (3.995.619 euro).

Proiectul include și iluminarea a 55 treceri de pietoni la care se va utiliza sistem inteligent cu senzori de prezență.

În proiect este inclusă montarea a 1.222 corpuri de iluminat controlate prin telegestiune, 1.178 stâlpi și 64 surse de energie regenerabilă (panouri fotovoltaice). La finalul proiectului, va fi sistem de iluminat public modernizat cu o lungime 35,05 km (în prezent sunt 27.25 km).

Se urmărește creșterea numărului aparatelor de iluminat cu cel puțin 56%, a puterii instalate totale cu 15% și a consumului de energie cu 41%.

Celălalt proiect se referă la ”Crearea sistemului de iluminat public al Municipiului Alba Iulia – zona centrală, cartierele Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3 și Partoș”, fiind urmărită extinderea sistemului de iluminat public pe o distanță de 45,51 km. Sunt incluse 77 străzi și zone publice, dar și iluminarea a 104 treceri de pietoni cu sistem inteligent cu senzori de prezență.

Se urmărește creșterea numărului aparatelor de iluminat cu cel puțin 26,14%, a puterii instalate totale cu 45%, scăderea consum energie electrică 50,35%

Valoarea investiției (inclusiv TVA) este de 23.097.652,16 lei, respectiv 4.965.101 euro, din care lucrări construcții-montaj 21.398.932, respectiv 4.599.942 euro, iar durata estimată a lucrărilor este de 36 de luni.

Primăria contribuie cu 16.282,24 lei (cheltuieli neeligibile) și 461.627 lei (confinanțare 2% din valoarea eligibilă a proiectului).

Este inclusă modernizarea cu echipare sistem inteligent management și control iluminat public prin telegestiune, montarea de stâlpi cu înălțime între 8 metri și 11.5 metri și stâlpi metalici ornamentali (5 m înălțime utilă)

Este prevăzută montarea a 1.496 corpuri de iluminat controlate prin telegesiune, 1.437 stâlpi și 134 surse de energie regenerabilă (panouri fotovoltaice).


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 10.08.2019 la 17:38

    Mai inteligente decat bastanii Primariei ? Nu-s de acord.Nu-i putem face de rusine fata de alegatori, pentru a nu se schimba la urmatoarele alegeri.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Minivacanță 2020: Trei zile libere, în acest weekend. Câte zile de sărbători legale mai sunt până la sfârșitul anului

Publicat

În acest weekend, unii angajați români vor avea minivacanță de trei zile, prima din acest an, fără să ținem cont de cea de Anul Nou. Vineri, 24 ianuarie, este Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătoare legală națională. În majoritatea instituțiilor publice, nu se va lucra. Ziua Unirii Principatelor Române a fost inclusă în seria sărbătorilor legale […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cum arată Palatul Principilor din Alba Iulia, după finalizarea lucrărilor de reabilitare la acoperișul corpului principal

Publicat

Lucrările de restaurare, reabilitare şi valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor din Cetatea Alba Iulia sunt în derulare, atât la exteriorul edificiului, cât şi în interior. Una dintre cele mai importante lucrări, în contextul restaurării și valorificării edificiului, cea de reabilitare a şarpantei și a învelitorii, a fost finalizată. Potrivit datelor furnizate de […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

ACCIDENT la Cugir. Copil de 9 ani, LOVIT de o mașină, în dreptul unei treceri de pietoni. Șoferul l-a dus la spital

Publicat

Un copil în vârstă de 9 ani a fost lovit de un autoturism în dreptul unei treceri pentru pietoni, la Cugir, după ce șoferul mașinii nu i-a acordat prioritate. După producerea evenimentului rutier, minorul a fost transportat la spital de către conducătorul autoturismului, un bărbat în vârstă de 69 de ani din localitate.  Potrivit IPJ […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cine sunt procurorii selectați pentru a conduce DNA, DIICOT și Parchetul General. Anunțul ministrului Cătălin Predoiu

Publicat

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat rezultatele selecţiei pentru propunerea de numire a procurorilor-şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT. ”Am ales candidații care au prezentat competență și experiență. M-am ferit de experimente” a spus Predoiu. Propunerile merg spre avizare la CSM, apoi la președintele Iohannis. Cele trei propuneri sunt: Pentru funcția de procuror general […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate