Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Iluminat stradal de 10 milioane de euro la Alba Iulia. Primăria vrea să pună sisteme inteligente la trecerile de pietoni

Publicat


trecere pietoni smart alba iulia

Primăria Alba Iulia actualizează documentația pentru investiția de aproape 10 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de iluminat public în șase cartiere și zone din oraș. În total, 125 de străzi și zone publice, banii urmând să fie contractați prin POR. În proiecte sunt incluse și 159 treceri de pietoni care vor fi iluminate, folosind un sistem inteligent, cu senzor de prezență, ce va crește intensitatea luminii artificiale, când este nevoie.

Este vorba despre două proiecte întocmite și aprobate de Primăria Alba Iulia anul trecut, care acum au fost selectate pentru finanțare prin POR și se află în etapa de precontractuală, urmând să fie semnate contractele cu ADR Centru.

Obiectivul acestora este creșterea eficienței energetice din 2022, în prezent iluminatul public înregistrând consumuri energetice mari, potrivit administrației locale.

Primul proiect prevede instalarea unui sistem de iluminat nou pe 48 de străzi și zone publice din cartierul Cetate. Investiția totală este de 21.509.007 lei (4.623.604 euro) din care construcții montaj 19.587.624 lei (3.995.619 euro).

Proiectul include și iluminarea a 55 treceri de pietoni la care se va utiliza sistem inteligent cu senzori de prezență.

În proiect este inclusă montarea a 1.222 corpuri de iluminat controlate prin telegestiune, 1.178 stâlpi și 64 surse de energie regenerabilă (panouri fotovoltaice). La finalul proiectului, va fi sistem de iluminat public modernizat cu o lungime 35,05 km (în prezent sunt 27.25 km).

Se urmărește creșterea numărului aparatelor de iluminat cu cel puțin 56%, a puterii instalate totale cu 15% și a consumului de energie cu 41%.

Celălalt proiect se referă la ”Crearea sistemului de iluminat public al Municipiului Alba Iulia – zona centrală, cartierele Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3 și Partoș”, fiind urmărită extinderea sistemului de iluminat public pe o distanță de 45,51 km. Sunt incluse 77 străzi și zone publice, dar și iluminarea a 104 treceri de pietoni cu sistem inteligent cu senzori de prezență.

Se urmărește creșterea numărului aparatelor de iluminat cu cel puțin 26,14%, a puterii instalate totale cu 45%, scăderea consum energie electrică 50,35%

Valoarea investiției (inclusiv TVA) este de 23.097.652,16 lei, respectiv 4.965.101 euro, din care lucrări construcții-montaj 21.398.932, respectiv 4.599.942 euro, iar durata estimată a lucrărilor este de 36 de luni.

Primăria contribuie cu 16.282,24 lei (cheltuieli neeligibile) și 461.627 lei (confinanțare 2% din valoarea eligibilă a proiectului).

Este inclusă modernizarea cu echipare sistem inteligent management și control iluminat public prin telegestiune, montarea de stâlpi cu înălțime între 8 metri și 11.5 metri și stâlpi metalici ornamentali (5 m înălțime utilă)

Este prevăzută montarea a 1.496 corpuri de iluminat controlate prin telegesiune, 1.437 stâlpi și 134 surse de energie regenerabilă (panouri fotovoltaice).


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 10.08.2019 la 17:38

    Mai inteligente decat bastanii Primariei ? Nu-s de acord.Nu-i putem face de rusine fata de alegatori, pentru a nu se schimba la urmatoarele alegeri.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Trascău Trail Run, concurs de alergare montană la Rimetea. Curse epice în peisaje de poveste. Înscriere și programul competiției

Publicat

trascau

La Rimetea va avea loc, pe 28 septembrie, a doua ediție a concursului de alergare montană Trascău Trail Run. Competiția se va desfășura pe unul dintre cele mai frumoase trasee din Transilvania, într-un peisaj de poveste și cu semnificație istorică. Piatra Secuiului, Cetatea Colțești cu donjonul secular și pădurile de foioase ce îmbracă muntele Ardașcheia […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sondaj Alba24, faza pe partide: Cine considerați că ar trebui să candideze la funcția de primar al municipiului Alba Iulia?

Publicat

s

Alegerile pentru funcția de primar al municipiului Alba Iulia, stârnesc dezbateri și calcule în interiorul principalelor formațiuni politice din județ, în condițiile în care, în lipsa lui Mircea Hava, lupta este deschisă. Poziția de primar în municipiul reședință de județ este foarte importantă pentru orice partid, întrucât influențează mult și ceea ce se întâmplă în […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Ce pedeapsă a primit un tânăr din Cugir, care a amenințat cu moartea bătaia și mutilarea un agent de poliție

Publicat

politie

Un tânăr de 19 ani, din Cugir, a fost condamnat la 7 luni de închisoare cu amânare, după ce a amenințat cu moarte, bătăia și cu mutilarea un agent de poliție.  Fapta s-a petrecut în data de 6 octombrie a anului 2018. Atunci agentul de poliție S.Ș. a intrevenit pe o stradă din municipiu, fiind […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peste 18.300 de lei, pensia medie pentru magistrați. Câte pensii de serviciu se plătesc în România

Publicat

Peste 3.800 de persoane beneficiau de pensii de serviciu, la finalul lunii iulie 2019, în baza Legii 303/2004, privind statulul procurorilor şi judecătorilor. Pensia medie în cazul acestor beneficiari era de 18.315 lei, din care 17.143 de lei cotă suportată din bugetul de stat, informează Mediafax. În total, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate