Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Iluminat stradal de 10 milioane de euro la Alba Iulia. Primăria vrea să pună sisteme inteligente la trecerile de pietoni

Publicat


trecere pietoni smart alba iulia

Primăria Alba Iulia actualizează documentația pentru investiția de aproape 10 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de iluminat public în șase cartiere și zone din oraș. În total, 125 de străzi și zone publice, banii urmând să fie contractați prin POR. În proiecte sunt incluse și 159 treceri de pietoni care vor fi iluminate, folosind un sistem inteligent, cu senzor de prezență, ce va crește intensitatea luminii artificiale, când este nevoie.

Este vorba despre două proiecte întocmite și aprobate de Primăria Alba Iulia anul trecut, care acum au fost selectate pentru finanțare prin POR și se află în etapa de precontractuală, urmând să fie semnate contractele cu ADR Centru.

Obiectivul acestora este creșterea eficienței energetice din 2022, în prezent iluminatul public înregistrând consumuri energetice mari, potrivit administrației locale.

Primul proiect prevede instalarea unui sistem de iluminat nou pe 48 de străzi și zone publice din cartierul Cetate. Investiția totală este de 21.509.007 lei (4.623.604 euro) din care construcții montaj 19.587.624 lei (3.995.619 euro).

Proiectul include și iluminarea a 55 treceri de pietoni la care se va utiliza sistem inteligent cu senzori de prezență.

În proiect este inclusă montarea a 1.222 corpuri de iluminat controlate prin telegestiune, 1.178 stâlpi și 64 surse de energie regenerabilă (panouri fotovoltaice). La finalul proiectului, va fi sistem de iluminat public modernizat cu o lungime 35,05 km (în prezent sunt 27.25 km).

Se urmărește creșterea numărului aparatelor de iluminat cu cel puțin 56%, a puterii instalate totale cu 15% și a consumului de energie cu 41%.

Celălalt proiect se referă la ”Crearea sistemului de iluminat public al Municipiului Alba Iulia – zona centrală, cartierele Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3 și Partoș”, fiind urmărită extinderea sistemului de iluminat public pe o distanță de 45,51 km. Sunt incluse 77 străzi și zone publice, dar și iluminarea a 104 treceri de pietoni cu sistem inteligent cu senzori de prezență.

Se urmărește creșterea numărului aparatelor de iluminat cu cel puțin 26,14%, a puterii instalate totale cu 45%, scăderea consum energie electrică 50,35%

Valoarea investiției (inclusiv TVA) este de 23.097.652,16 lei, respectiv 4.965.101 euro, din care lucrări construcții-montaj 21.398.932, respectiv 4.599.942 euro, iar durata estimată a lucrărilor este de 36 de luni.

Primăria contribuie cu 16.282,24 lei (cheltuieli neeligibile) și 461.627 lei (confinanțare 2% din valoarea eligibilă a proiectului).

Este inclusă modernizarea cu echipare sistem inteligent management și control iluminat public prin telegestiune, montarea de stâlpi cu înălțime între 8 metri și 11.5 metri și stâlpi metalici ornamentali (5 m înălțime utilă)

Este prevăzută montarea a 1.496 corpuri de iluminat controlate prin telegesiune, 1.437 stâlpi și 134 surse de energie regenerabilă (panouri fotovoltaice).


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 10.08.2019 la 17:38

    Mai inteligente decat bastanii Primariei ? Nu-s de acord.Nu-i putem face de rusine fata de alegatori, pentru a nu se schimba la urmatoarele alegeri.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCAȚIE

Erou de război din Ohaba, vizitat de ziua lui de elevii Colegiului Militar din Alba Iulia. I-au făcut cadou drapelul României

Publicat

„Să fiţi cinstiţi în munca voastră şi să nu fiţi egoişti!” le-a transmis veteranul de război Vasile Munteanu, elevilor militari care l-au vizitat săptămâna aceasta cu ocazia împlinirii vârstei de 98 de ani. ”Elevul caporal Bogdan Golban, eleva fruntaş Ioana Berzescu și plutonier adjutant Ioan Mihu de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, însoţiţi de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Caravana Off-Road Adventure Romania a ajuns în cătunele inaccesibile din Alba. Cadouri pentru copiii din zonele izolate

Publicat

Moș Crăciun a ajuns anul acesta și în cele mai îndepărtate și mai inaccesibile cătune ale județului Alba. Asta grație membrilor clubului Off-Road Adventure Romania, care, ca în fiecare an, duc cadourile acolo unde nimeni altcineva nu poate să o facă.  ”Caravanele Off-Road Adventure Romania sunt acțiuni umanitare pe care le organizăm în fiecare an […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Ce s-ar întâmpla la Alba Iulia și Sebeș, dacă s-ar RUPE barajul de la Oașa. Scenarii ”apocaliptice”, analizate de autorități

Publicat

Un document privind analiza riscurilor în județul Alba prezintă mai multe scenarii „apocaliptice” care s-ar putea produce în cazul unor avarii majore la cele cinci baraje de pe râurile Sebeș și Cugir. Potrivit acestuia, în cazul unei breșe de 200 de metri în barajul de la Oașa, unda de viitură produsă pe râul Sebeș va […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Călin Mătieș, deținătorul brandului ”Pita de Sântimbru”, propus consilier la ANSVSA pe problema produselor tradiționale

Publicat

Președintele ANSVSA, Robert Chioveanu, i-a propus vineri lui Călin Mătieș, președintele Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale, un post de consilier în cadrul instituției. Mătieș este foarte cunoscut în județul Alba pentru implicarea în lansarea unui brand județean de succes: ”Pita de Sântimbru”.  Rolul acestuia la ANSVSA va fi acela de a ajuta la […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate