Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Imaginea lui Gabriel Bethlen și a învățaților săi, într-un tablou expus la Budapesta. Influența sa culturală la Alba Iulia

Publicat

Una dintre imaginile mai puţin cunoscute ale Principelui Gabriel Bethlen (în maghiară Bethlen Gabor) o descoperim într-un tablou semnat de un pictor născut în judeţul Alba. Lucrarea se păstrează la Galeria Națională de Artă din Budapesta.

Unul dintre celebrii stăpâni ai Palatului Principilor din Cetatea Alba Iulia a fost principele Gabriel Bethlen. A condus destinele Principatului Transilvaniei între 1613-1629.

Deși a renunțat la tronul Ungariei, a visat al cel al Poloniei, precum și la titlul de „rex Daciae”, adică la unirea celor trei țări românești sub stăpânirea sa, a fost un principe în vremea căruia Alba Iulia a cunoscut o perioadă de înflorire, atât edilitară, cât și culturală.

Tot de numele său se leagă şi întărirea Cetăţii medievale Alba Iulia cu două bastioane de cărămidă, ulterior înglobate în fortificația bastionară pe care o vedem şi-n zilele noastre.

Din dorința de a transforma Alba Iulia într-un Heidelberg al Europei de răsărit, a înființat Colegiul Academic care-i poartă numele. Ulterior, instituția a fost ridicată la rangul de școală academică, cu trei facultăţi: Teologie, Filosofie şi Filologie.

Gabriel Bethlen, într-un tablou mai puţin cunoscut

La curtea princiară de la Alba Iulia a cultivat elitele culturale și artistice, transformând capitala, Alba Iulia,  într-un epicentru al învățământului și al tiparului, cu evidentul scop de a răspândi cunoașterea prin cuvântul scris și tipărit.

Un tablou mai puţin cunoscut, intitulat „Bethlen Gábor tudósai között” (n.a. Gabriel Bethlen printre învățații săi), îl înfăţişează pe principe în bibliotecă, înconjurat de cărţi şi invitaţii săi.

Lucrarea, datată 1870, este semnată de pictorul Géza Dosa, născut la Aiud (1846-1871). Tabloul se păstrează la Galeria Națională de Artă din Budapesta.

Sursă: articol de Nicu Neag, publicat pe viziteazalbaiulia.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax