Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Important pentru primării: Lucrările de cadastru finanțate de stat primesc fonduri suplimentare

Publicat

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunțat că sumele decontate pentru lucrările de cadastru general vor fi mărite în funcție de gradul de acoperire a terenurilor cu construcții.

ANCPI precizează că până în prezent, prin procesul de înregistrare sistematică, au fost înregistrate, gratuit pentru cetățeni, peste 3.800.000 de imobile.

Pentru accelerarea procesului de înregistrare sistematică a proprietăților imobiliare din România, ANCPI informează printr-un comunicat remis joi, 8 aprilie, că ia noi măsuri.

Astfel, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a majorat sumele decontate pentru lucrările de cadastru general, în funcție de gradul de acoperire a terenurilor cu construcții.

„ANCPI, instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), continuă simplificarea și îmbunătățirea legislației în domeniul cadastrului, pentru motivarea și cointeresarea persoanelor fizice și juridice autorizate să execute lucrări de specialitate.

Normele de timp pentru operaţiile necesare realizării lucrărilor de specialitate în cadrul Centrului Naţional de Cartografie, aprobate prin Ordinul directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nr. 1016/2016 au intrat în vigoare din 6 aprilie 2021″, precizează instituția.

Terenurile sunt încadrate în trei categorii de dificultate

Conform sursei citate, majorarea sumelor este aplicată în cazul lucrărilor realizate prin Programul național de cadastru şi carte funciară (PNCCF).

Astfel, terenurile sunt încadrate în trei categorii de dificultate, în funcţie de gradul de acoperire cu construcții, pentru imobilele situate în intravilanul localităţilor rurale, urbane şi zonelor metropolitane, după cum urmează:

  • Categoria I – pentru terenurile din intravilanul localităţilor rurale (comune) coeficientul este de 2,60;
  • Categoria a II-a – pentru terenurile din intravilanul localităţilor urbane (oraş, municipiu, municipiu reşedinţă de judeţ) coeficientul este de 3,10;
  • Categoria a III-a – pentru terenurile din intravilanul zonelor metropolitane coeficientul este de 3,50;

„Majorarea sumelor decontate de ANCPI pentru înregistrarea sistematică a proprietăților din intravilan este o necesitate.

Realizarea măsurătorilor în intravilanul localităților presupune cu până la zece operațiuni topografice în plus față de zonele extravilane, având în vedere categoria de dificultate a terenurilor în funcție de gradul de acoperire cu construcții”, a precizat Laurențiu-Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI.

Potrivit comunicatului, obiectivul PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară, gestionat de ANCPI.

Programul național este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI (peste patru miliarde de lei), dar și din fonduri externe nerambursabile, obținute prin Programul Operațional Regional (în cuantum de peste 300 de milioane de euro).

De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor.

Sursă foto: Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax