Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”Împreună sub bradul de Crăciun”. Eveniment pentru comunitate, la Ocna Mureș, în 21 decembrie


Publicat

La Ocna Mureș, locuitorii sunt invitați, în 21 decembrie, la un eveniment menit să recreeze atmosfera sărbătorilor din ajunul Crăciunului, în centrul orașului.

Este inițiativa unuia dintre locuitori, care dorește să ofere ocazia ocnamureșenilor să ”dea înapoi ceva orașului” și ”să o facă cu drag”, dar și să se bucure de cele mai simple momente.

Întâlnirea va fi sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 18.00, lângă bradul de Crăciun din parcul de lângă Casa de Cultură.

”Așa cum, în ajun de Crăciun ne adunăm lângă brad toată familia acasă, așa să o facem pe 21 decembrie, ora 18.00 în centrul orașului, să ne adunăm toată suflarea orășelului nostru.

Să bem un ceai sau vin fiert, chiar cafea, să ascultăm colinde și să mâncăm o felie de cozonac. Și să povestim. Vom face poze, vom glumi și vom simți că suntem o mare familie. Să ne amintim că trăim împreună cu bune și rele, că viața trece repede pe lângă noi și uităm să ne bucurăm de cele mai simple momente.

Iar dacă vom avea și colindători și mai bine, cred că o să găsim cumva să îi răsplătim. Este prilejul să dăm înapoi orașului ceva și o facem cu drag”, este mesajul organizatorului.

Un eveniment similar s-a desfășurat acum șase ani și s-a numit ”O poză sub bradul de Crăciun”, fiind organizat de aceeași persoană. Atunci, participanții au încropit câteva pachete cu dulciuri, cozonaci și portocale, aduse de acasă și au colindat vârstnicii de la Unitatea Medico-Socială din Ocna Mureș.

”De când nu ai mai zâmbit? De când nu ai stat la o vorbă cu prietenul tău din copilărie pe care nu l-ai văzut demult? De când tot treci prin oraș pe lângă vecinul, prietenul sau o rudă mai îndepărtată și nu ai zis decât un fugar salut? Ei bine STOP! Rupe 1-2 ore din timpul tău și vino să ne întâlnim. Pur și simplu! Măcar acum în preajma Crăciunului”, mai spune organizatorul.

AICI, detalii despre mobilizarea pentru eveniment.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: GHID DSU. Recomandări pentru cei care călătoresc cu mașina personală

Publicat

Departamentul pentru Situații de Urgență prezintă recomandări pentru cei care călătoresc cu mașina personală în perioada stării de alertă. Sunt sfaturi privind dezinfectarea suprafețelor și atenția față de celelalte persoane din autoturisme.

Măsuri de respectat pentru călătoria cu mașina personală (sursa DSU):

”Dacă alegeți să călătoriți cu mașina personală, asigurați-vă că aveți o soluție dezinfectantă și multiple lavete pentru curățarea suprafețelor cel mai des atinse / folosite în mașină (volan, schimbător, bord, uși/mânere/manete).

Dacă veți călători singur, vă va fi puțin mai ușor în privința respectării regulilor și protejării. Dacă veți călători alături de alți pasageri, asigurați-vă că nu beți și nu mâncați din același recipient și aveți grijă să nu strănutați/tușiți în direcția persoanei respective.

Dezinfectați ori de câte ori este necesar suprafețele din mașină pe care le veți atinge în mod constant: volan, schimbător, bord, uși/mânere/manete”.

sursă: fiipregătit.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Portugalia își redeschide granițele pentru turiști. Condiții pentru cei care vor să meargă cu avionul

Publicat

Uşile Portugaliei sunt deschise turiştilor, a declarat vineri ministrul de Externe, Augusto Santos Silva, una din primele ţări europene care urează bun venit vizitatorilor străini, transmite Reuters.

„Turiştii sunt întâmpinaţi cu bucurie în Portugalia”, a afirmat Santos Silva pentru publiaţia Observador, explicând că vor fi introduse unele măsuri de verificare a sănătăţii la aeroporturi, dar nu va exista carantină obligatorii pentru cei care sosesc pe calea aerului.

Vezi și LISTA țărilor din care Grecia primește turiști, din 15 iunie. Nu va mai fi nevoie de ”pașaport de sănătate”. Condiții

Portugalia, care până acum a înregistrat 30.200 de cazuri şi 1.289 de decese, a început să ridice gradual restricţiile instituite de la jumătatea lunii martie pentru a opri răspândirea noului coronavirus. Ţara este mai puţin afectată decât vecinele sale, Spania şi Italia, care ambele vor să-şi redeschidă activitatea luna viitoare.

„Sistemul de sănătate al Portugaliei răspunde bine la criză, şi este foarte important pentru noi să urăm bun venit turiştilor”, a declarat Santos Silva.
Declaraţia sa vine după ce operatorul aerian britanic low-cost easyJet a anunţat reluarea unor zboruri spre Portugalia luna viitoare. Şi compania aeriană portugheză TAP a reluat unele din cursele sale aeriene internaţionale, spre Londra şi Paris.

Până în 15 iunie, zborurile în afara UE sunt suspendate, cu excepţia celor spre ţările vorbitoare de portugheză, cum ar fi Brazilia.

„Vom începe gradual să atenuăm controalele la frontieră”, a declarat vineri ministrul de Interne, Eduardo Cabrita.

Economia portugheză, dependentă de turism şi de exporturi, este afectată de scăderea bruscă a cererii pe plan global, peste 30.000 de firme apelând la schema de sprijin a Guvernului pentru a-i plăti pe cei o jumătate de milion de angajaţi care nu mai lucrează.

Banca Centrală a Portugaliei a previzionat un declin al economiei între 3,7% şi 5,7% în 2020, faţă de un avans de 2,2% în 2019.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lacurile sărate de la Ocna Sibiului, pregătite pentru turiști. Când se va putea face plajă pe ”litoralul Ardealului”

Publicat

ocna sibiului

Din iunie ar putea fi redeschisă o locație cunoscută și preferată de turiști, aflată doar la 80 de kilometri de Alba Iulia. Este vorba despre stațiunea turistică Ocna Sibiului, cu renumitele lacuri sărate.

La Ocna Sibiului, turiştii găsesc lacuri cu ape sărate, plaje amenajate şi peste 40 de pensiuni cu tarife de cazare de la 70 de lei.

ocna sibiului

„Noi suntem pregătiți cu tot ce trebuie și am vrea să deschidem începând cu data de 1 iunie, dacă ne vor da voie autoritățile. Am luat deja toate măsurile de distanțare socială atât de necesare în această perioadă.

Șezlongurile sunt puse două câte două, cu 2 m distanță între ele. La intrare , când se stă la coadă, vom termometriza turiștii, dacă măsura va rămâne în vigoare până atunci”, spune primarul din Ocna Sibiului, George Predescu, citat de Ora de Sibiu.

Potrivit sursei citate, la intrarea în apă, turiștii vor fi sfătuiți să nu staționeze pe malurile lacurilor și pe scările de acces iar în apă se vor aplica aceleași reguli ca și pe uscat.

”Nisipul a fost reîmprospătat, şezlongurile sunt pregătite, iar apa sărată din lacuri s-a încălzit deja, noi suntem pregătiți”, mai spune primarul.

ocna sibiului

Supranumită “marea Sibiului”sau ”litoralul Ardealului”, staţiunea Ocna Sibiului este preferată, și nu numai, de turişti care vin să se trateze cu apele sărate concentrate şi nămol sau să se bucure de cadrul natural ori de posibilităţile de agrement.

Dezvoltarea așezării Ocna Sibiului a fost legată de exploatarea sării care era extrasă încă de pe vremea dacilor și romanilor. Localitatea a fost atestată documentar în anul 1263.

În secolul 15-16 Salina din Ocna Sibiului era considerată una din cele mai importante din Transilvania.

Cu timpul, pe locul salinelor părăsite şi inundate cu apa provenită din precipiţatii s-au format lacuri cu o concentraţie mare de săruri, în număr de 52 din care 16 sunt mai bine cunoscute şi folosite pentru balneaţie: lacul Horea, lacul Cloşca, lacul Crişan, lacul Fără Fund, lacul Inului, lacul Mâţelor, lacul pentru gheaţă, lacul Avram Iancu, lacul Ocniţa, lacul Rândunica, lacul Brâncoveanu, lacul Auster, lacul Gura minei, lacul Mihai Viteazul, Balta cu nămol, lacul Verde.

Deşi efectele terapeutice erau cunoscute de pe vremea dacilor şi romanilor, abia din 1700 există o atestare certă a exploatării balneare din Ocna Sibiului: baia femeilor, iar studii medicale amănunţite asupra constituţiei chimice şi proprietăţilor terapeutice au fost intreprinse din a doua jumătate a secolului XIX.

Anul 1846 a marcat deschiderea oficială a Staţiunii balneare Ocna Sibiului  pentru ca in 20 iunie 1858 să se deschidă oficial băile calde.

În anul 1998 s-a reamenajat şi redeschis ştrandul cu cele 3 lacuri Horea, Cloşca şi Crişan, iar în 2002 s-a deschis complexul balnear Ştrand , s-a modernizat vechea bază de tratament şi din 2006 până în 2013 a reintrat în circuit Pavilionul Băilor cu bază de tratament, bază de agrement, restaurant, săli de conferinţe.

surse: oradesibiu.ro, balneologietransilvania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Precizări de la Spitalul Sebeș, unde sunt cadre medicale infectate cu COVID: ”A fost o relaxare prematură a personalului”

Publicat

Conducerea Spitalului Municipal Sebeș a transmis precizări în urma situației constatate la această unitate sanitară și a sancțiunilor aplicate de DSP Alba, după ce au fost confirmate cazuri pozitive de COVID-19 în rândul cadrelor medicale.

Reamintim că șase cadre medicale (trei asistenți medicali, două infirmiere și un registrator) sunt pozitive COVID-19, în urma testărilor, iar DSP Alba a comunicat că a dat amenzi atât unității, cât și personalului medical.

Vezi și Măsuri DSP Alba la spitalul din Sebeș: Amenzi de peste 50.000 lei și o secție închisă temporar, după cazurile de COVID

”Personalul Spitalului Municipal Sebeș numără 350 de angajați, dintre care 6 persoane (3 asistenți medicali, 2 infirmiere și 1 registrator) au fost testate pozitiv cu virusul Covid-19 (Coronavirus), toate persoanele fiind asimptomatice.

Subliniem faptul că întreg personalul angajat al spitalului nostru este asigurat cu echipamente și materiale de protecție sanitare, suficiente pentru următoarele două luni de funcționare, Spitalul Municipal Sebeș beneficiind, în primul semestru al anului 2020, de o finanțare de circa 1,5 milioane lei de la bugetul local al Municipiului Sebeș, precum și de o serie de donații onorifice din partea companiilor locale.

De asemenea, personalul nostru a luat la cunoștință și a fost responsabilizat cu privire la normele sanitare aplicate în actualul context epidemiologic.

Sancțiunile aplicate de reprezentanții DSP Alba au fost date unor persoane fizice și vizează nerespectarea regulilor igienico-sanitare.

Unitatea noastră nu este un spital de suport Covid, iar sancțiunea primită se referă la organizarea zonei tampon, documentația fiind în curs de avizare.

Ne asumăm cu maximă responsabilitate toate observațiile primite de la reprezentanții DSP Alba cu care avem o colaborare permanentă și sancțiunile primite și vom face toate eforturile pentru a remedia sincopele.

Considerăm că în cazul nostru vorbim de un factor psihologic, ce a dus la o relaxare prematură a personalului, care a înțeles, încă o dată, că trebuie să rămânem vigilenți în continuare pentru a depăși cu bine acest context epidemiologic.

Aș vrea să subliniez faptul că maternitatea de la Sebeș a oferit servicii impecabile tinerelor familii din zona noastră, iar, datorită profesionalismului personalului medical de la Sebeș, de la începutul lunii martie, până acum, 115 bebeluși au venit pe lume sănătoși”, a transmis Anca Franchini, managerul Spitalului Municipal Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate