Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Împrumuturi la bănci mai greu de accesat în 2021: BNR recomandă ajustarea scoringului la acordarea creditelor pentru companii

Publicat

Băncile vor trebui să reducă coeficientul de acceptare a dividendelor și venituri din chirii din calculul pentru acordarea creditelor. Potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale, acestea trebuie să îşi ajusteze scoringul pentru persoane fizice până pe 20 decembrie 2020.

Scrisoarea recomandă băncilor să reducă coeficientul de acceptare al dividendelor şi veniturilor din chirii în calculul pentru stabilirea scoringului la acordarea unui credit, deoarece pandemia va avea anul viitor un impact negativ asupra profiturilor companiilor şi asupra pieţei imobiliare, potrivit economica.net.

ECONOMICA.NET suține că într-una dintre recomandările BNR se  arată că actualul context al pandemiei Covid-19 va avea un impact negativ asupra unor societăţi comerciale, impact care se va materializa în scăderea rezultatelor financiare, şi implicit asupra nivelului dividentelor pe care acţionarii le pot încasa în viitor.

Totodată, scrisoarea BNR arată că impactul negativ al pandemiei se va vedea şi asupra pieţei imobiliare, „ca urmare a presiunii de renegociere a contractelor de închiriere şi a creşterii gradului de neocupare a imobilelor închiriate”.

În acest context, banca centrală recomandă băncilor comerciale să îşi regândească categoriile de venituri considerate eligibile în acordarea unui credit şi chiar o ajustare a coeficienţilor acestora. Mai exact, unele recomandări vizează reducerea coeficienţilor luaţi în calcul în momentul acordării creditului pentru veniturile solicitanților rezultate din dividende sau din chirii.

O ajustare a scoringului acestora din cauza efectelor pandemiei va însemna că acest procent va coborî la 60% -70%, în funcţie de decizia băncii, față de 80% cât ar fi în prezent media pieței. . În condiţiile în care veniturile societăţilor comerciale vor scădea anul viitor, iar chiriile vor scădea la rândul său, o ajustare a coeficienţilor categoriilor de venituri considerate eligibile va reduce şi mai mult valoarea maximă a împrumutului pe care îl poate contracta o persoană fizică sau juridică.

BNR face aceste recomandări tocmai pentru a proteja sistemul bancar de o creştere prea mare a nivelului de credite neperformante, care este de aşteptat să mărească începând cu anul viitor.

În acest context, BNR recomandă băncilor implementarea de măsuri care să conducă la asigurarea unei acoperiri adecvate a expunerii băncii la riscul de credit asociat persoanelor fizice. De aceea, băncile trebuie să informeze autoritatea de supraveghere (BNR) până pe data de 20 decembrie 2020 despre măsurile luate pentru a se asigura că acestea corespund situaţiei actuale şi contribuie la un management prudent al riscurilor.

sursa: economica.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax