Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Imunitatea după vaccinare ar putea dura 12 luni, cel puțin. Ce spune medicul Valeriu Gheorghiță

Publicat

Imunitatea după vaccinarea anti-Covid ar putea dura cel puțin 12 luni, susține medicul Valeriu Gheorghiță. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid din România a precizat că nu crede că se va ajunge la o vaccinare sezonieră ca la gripă.

Întrebat dacă va fi nevoie de vaccin anual Gheorghiță a răspuns, la Antena 3, că „în opinia mea, şi nu doar a mea, ci şi a experţilor, foarte probabil că nu.

E posibil să fie anumite categorii de persoane care sunt la risc să dezvolte anumite forme severe şi e posibil să fie nevoie de o singură doză, e un booster, însă nu cred că vom ajunge să facem vaccinare sezonieră ca la gripă”, potrivit digi24.ro.

Despre imunitatea după vaccinare, Gheorghiță spune că ar fi de cel puţin 12 luni, dar că este nevoie de mai multe date prin monitorizarea periodică a persoanelor vaccinate.

A precizat și că în acest moment companiile Pfizer și Moderna evaluează adaptarea noilor vaccinuri pentru noile variante de virus, cea africană și braziliană.

La finalul lunii martie, două milioane de persoane vor fi vaccinate în România, potrivit sursei citate.

Ce răspuns imun oferă o doză de vaccin Pfizer. Studiu

O doză din vaccinul Pfizer împotriva COVID-19 oferă un răspuns imun similar cu cel generat de infecţie şi poate asigura totodată protecţie împotriva variantelor pentru persoanele care au contractat anterior virusul, conform unui studiu britanic publicat vineri, informează Reuters.

Marea Britanie a optat în decembrie pentru extinderea decalajului dintre doze până la 12 săptămâni, oficialii arătându-se încrezători în analiza lor conform căreia dozele iniţiale din vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca au generat un nivel de protecţie.

Studiul, condus de universităţile Sheffield şi Oxford cu sprijin din partea Consorţiului de Imunologie la Coronavirus din Marea Britanie şi lansat vineri în variantă preliminară, a constatat că 99% dintre persoane generează răspunsuri imune puternice după o doză de vaccin Pfizer-BioNTech.

Cercetarea susţine datele din lumea reală asupra vaccinării din Marea Britanie cuprinse într-un studiu numit SIREN care a constatat că o singură doză administrată din unul dintre aceste vaccinuri reduce riscul de formă gravă de boală.

„SIREN demonstrează o eficacitate foarte mare a vaccinului împotriva spitalizării după o singură doză, majoritatea acestor oameni nefiind infectaţi anterior. Aşadar, ceea ce încercăm să facem este să analizăm mecanismul în acest caz”, a declarat reporterilor Susanna Dunachie de la Departamentul de Medicină Nuffield al Universităţii Oxford.

„Observăm răspunsuri ale celulelor T şi anticorpilor după o singură doză la persoanele care nu au fost infectate anterior. Aşadar, găsim acest lucru destul de liniştitor”, a adăugat specialista.

Studiul, cel mai mare efectuat în lumea reală asupra răspunsurilor celulelor T şi anticorpilor după lansarea vaccinării în Marea Britanie, a analizat lucrători din domeniul sanitar, în special femei, cărora li s-a administrat o doză din vaccinul Pfizer.

Cercetătorii au analizat probe de sânge colectate de la 237 de persoane şi au constatat că răspunsurile anticorpilor şi celulelor T la subiecţii care nu au avut anterior COVID-19 erau asemănătoare cu cele generate în mod natural de infecţie.

Persoanele care fuseseră infectate anterior au generat un răspuns imun mai puternic şi mai extins; răspunsul celulelor T a fost de aproximativ şase ori mai mare decât în cazul persoanelor care nu fuseseră infectate anterior.

Thushan de Silva, autor al studiului de la Universitatea Sheffield, a declarat la rândul său că stimularea anticorpilor preexistenţi poate oferi protecţie împotriva variantelor de coronavirus, inclusiv faţă de cea descoperită iniţial în Africa de Sud, despre care s-a demonstrat că reduce eficacitatea vaccinurilor existente, notează Reuters.

surse: digi24.ro, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax