Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Imunitatea după vaccinurile ARNm, Pfizer și Moderna, ar putea dura mai mulți ani. Studiu al cercetătorilor americani

Publicat

Imunitatea după vaccinurile ARNm (Pfizer și Moderna) poate proteja organismul mai mulți ani. Pentru persoanele care au trecut prin boală, iar apoi s-au și vaccinat, imunitatea poate dura toată viața.

Este concluzia unui studio făcut de cercetătorii de la Universitatea Washington, citat de biziday.ro

Studiul publicat în prestigioasa revistă științifică Nature indică faptul că cercetătorilor de la Universitatea Washington cercetătorilor de la Universitatea Washington persoanele imunizate cu vaccinurile ARNmesager ar putea să nu aibă nevoie de un rapel suplimentar, atât timp cât virusul și variantele sale nu evoluează foarte mult față de formele actuale.

Potrivit sursei citate, persoanele care au trecut prin boală și apoi s-au vaccinat cu aceste seruri ar putea să-și păstreze imunitatea chiar și în fața unor variante semificativ modificate ale coronavirusului.

Pornind de la concluziile unui studiu anterior, ce arăta că la persoanele care au făcut boala, celulele sistemului imunitar responsabile cu recunoașterea virusului au rămas active încă cel puțin opt luni după infectare, cercetătorii au sugerat că imunitatea acestor persoane, dacă s-au și vaccinat după ce s-au vindecat de Covid, ar putea dura ani de zile, posibil toată viața.

Centrul germinal în care organismul crează celule B, responsabile cu imunitatea, se formează în plămâni, după infectarea cu virusul.

La vaccinare, acesta se formează în ganglionii limfatici.

Potrivit echipei de cercetare de la Universitatea din Washington, la 15 săptămâni după prima doză de vaccin, centrul germinal era încă foarte activ la toți participanții la studiu. Erau cam același număr de celule responsabile cu recunoașterea virusului.

În cazul celorlalte vaccinuri, centrii germinali de obicei ating un vârf de activitate la una sau două săptămâni după imunizare, iar apoi acetivitatea acestora scade și se pierde în patru- șase săptămâni, însă centrele germinale stimulate de vaccinurile cu ARNm continuă la același nivel la câteva luni de la inoculare.

Astfel, majoritatea persoanelor vaccinate ar putea fi protejate pe termen lung, chiar dacă vârstnicii și persoanele cu un sistem imunitar slab pot avea totuși nevoie de un alt rapel decât cel deja realizat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax