Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

În Alba, 102 revoluţionari primesc indemnizaţii de la stat. Vezi ce categorii beneficiază de aceste drepturi

Publicat

În judeţul Alba, 102 revoluţionari îşi încasează, lunar, indemnizaţiile, încă de anul trecut, chiar dacă a fost suspendată acordarea acestor drepturi pentru cei care au participat la Revoluţia din 1989.

Potrivit datelor obținute de la Casa Judeţenă de Pensii (CJP) Alba, în judeţ sunt înregistraţi 153 beneficiari, însă, în prezent îşi încasează drepturile doar o parte. Este vorba despre un număr de 102 de beneficiari, care se află în plată parţială. Mai exact, îşi primesc în continuare indemnizaţia soţiile eroilor martiri, precum şi persoanele care se află în grad de handicap în urma participării la Revoluţia română din 1989. Acestor două categorii li se adaugă cei care aveau indemnizaţie de revoluţionar, erau şi pensionari de limită de vârstă, dar legea le permite să beneficieze, în continuare, doar de un procent din indemnizaţie, care se adaugă la pensie.

Potrivit unor reglementări legale, în anul 2012 a fost suspendată plata indemnizaţiilor de revoluţionari pentru un an, motivul invocat fiind lipsa banilor, însă, odată cu schimbarea guvernării, actualul Guvern a prelungit respectivul ordin, deoarece nici în acest an nu s-au găsit resurse financiare.

Cifrele statistice arată că, la nivelul întregii ţări, în anul 2010 erau eliberate 5.000 de certificate, la care s-a ajuns după preschimbarea acestora între anii 2004 şi 2010.

Emiterea Legii 410, care prevedea îngheţarea pensiilor, a salariilor şi suspendarea indemnizaţiilor de revoluţionari a făcut ca mii de participanţi la revoluţie, pensionari şi salariaţi din întreaga ţară să organizeze proteste în iarna anului 2011. Au protestat însă degeaba, deoarece drepturile le-au fost reduse ori sistate.

În cazul revoluţionarilor, situaţia este destul de delicată, mai ales din cauza numărului foarte mare de astfel de beneficiari. Potrivit reglementărilor, urmaşul de erou martir (soţul supravieţuitor al celui decedat, dacă nu s-a recăsătorit, fiecare dintre părinţii şi copiii celui decedat) poate încasa o îndemnizaţie între 918 şi 2.020 de lei/lună.

De asemenea, luptătorul rănit, adică marii mutilaţi, cei cu invaliditate de gradul I, II sau III, dar şi persoanele neîncadrate în grad de invaliditate obţin între 2.020 şi 3.672 de lei/lună. Totodată, luptătorul reţinut sau remarcat prin fapte deosebite are cea mai mică indemnizaţie lunară, de 2.020 de lei. În același timp, indemnizaţia de îngrijire pentru marii mutilaţi şi persoanele încadrate în gradul I de invaliditate este de 918 lei, iar indemnizaţia lunară adăugată la pensia pentru limita de vârstă ajunge la 1.102 lei.

Reamintim că, pentru perioada în care certificatele de revoluţionari au fost preschimbate (2004 – 2010), s-a decis ca plata să se facă în tranşe, potrivit reglementărilor O.U.G. nr. 53/2010. Actul normativ a prevăzut ca sumele restante să se achite, după caz, în trei rate, eşalonat, în anii 2012, 2013 şi 2014, în funcţie de cuantumul total al sumelor restante cuvenite. Prima parte din bani, pe anul 2012, s-a acordat chiar în luna decembrie a anului trecut.

În evidențele CJP Alba, din cei 102 revoluționari aflați în plată, trei sunt soți supravieţuitori ai celor care și-au pierdut viața în revoluție, 11 părinți de copii căzuți în revoluție, unul este copil de erou martir al revoluției, doi răniți încadrați în gradul I de invaliditate, trei răniți încadrați în gradul II de invaliditate, cinci răniți încadrați în gradul III de invaliditate. De asemenea, mai există un număr de 44 de beneficiari răniți în revoluție, dar neîncadrați medical, 31 de luptători remarcați pentru fapte deosebite, un luptător în revoluție și un luptător remarcat prin fapte deosebite.

Dorel LAZĂR

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. Viktor

    miercuri, 06.02.2013 at 19:51

    Ce revolutie, domnule? Ce revolutionari? Lovitura de stat si de distrugerea economiei nationale. Lasare fara locuri de munca, Un tineret debusolat, care pleaca in strainatate, Saracia macina Romania si pe romani. Spitale desfintate si subfinantate. Bataie de joc la salarizare medicilor si profesorilor. Sate intregi parasite iar cele ramase imbatrinite……
    Pentru asta trebuie sa plateasca , nu sa fie platitii asa-zisii revolutionari!

    • HaHaHa

      joi, 07.02.2013 at 13:51

      Distrugerea economiei s-a intamplat cand micii ciorditori au pus mana pe imprumutul bancar acordat Romaniei, imprumut ce a trebuit returnat cu domanda si pentru care am suferit cu totii. Ceausescu a fost doar un administrator prost. Vrei vinovati? Sa te uti la toti care s-au imbogatit! Stie toata lumea, inclusiv ei, ca prin munca nu ajungi departe!

    • Laura

      vineri, 31.05.2013 at 17:14

      Bai desteptule!! Daca murea unul dintre parintii tai acolo atunci cand a fost obligat sa mearga la mitingul lui Ceausescu nu te mai interesa daca a fost sau nu lovitura de stat!

  2. vidoc

    joi, 07.02.2013 at 06:46

    Allooo , nenea Viktor ! Trezete-te tataie ! TE oftici ca nu ai avut curajul sa iesi in strada in *89 ,sa ceri LIBERTATE tarii ?…Ce-mi amesteci salarii, profesori ,,lovituri de stat ,economii distruse ,spitale si sate parasite ? Doresti sa spui ca nu intelegi nimic din ce este acum in Romania ;sau ai fi dorit sa ramana Comunismul care-ti oferea satisfactii ? In primul rand ,A FOST REVOLUTIE ,deoarece au disparut Soimuletii ,U.T
    .C.-isii ,Pionierii ,si P .C .R .-ul.,precum au disparut fanariotii in timpul lui Tudor Vladimirescu ,care bine inteles a facut REVOLUTIE ! Nu revolutionarii au adus dezastrul in Romania ,Nenea Viktore ,ci ALESII care au fost votati in mod democraic de catre alegatori ,dupa chipul si asemanarea alegatorului .Bataia de joc este a guvernantilor si a presedintelui Romaniei care au adus tara de rapa si in criza totala .Revolutionarii au infruntat gloantele si au umplut cimitirele in *89 pentru Caldura ,mancare si libertate ,ceeace dumneata nu vei intelege niciodata .Acestia au oferit puterea alegatorilor dupa Revolutia de la 1989; ce -ti este atat de greu de inteles ? Nu sunt devina Veteranii Revoluiei de la 1989 pentru Criza in care se afla Romania din cauza guvernarilor incompetente care au defrisat muntii si au inlocuit padurile patriei cu paduri de vile .Pentru toate nenorocirile trebuie sa plateasaca vinovatii ,NU VETERANII REVOLUITEI CARE AU RISCAT TOTUL IN *89 sa aduca si pe meleagurile Romaniei -DEMOCRATIA ! Asta sa stii Vitkore .

  3. ion

    joi, 07.02.2013 at 09:28

    revolutie nu a fost,a fost lovitura de stat a bosorogului de ILIESCU,tata rvolutiei,iar asa zisii revolutionari nu merita nimic,cei care merita sant cei care au fost raniti si urmasii celor morti atat,restul sant INPOSTORI!!!

  4. Vasiliu Ion

    vineri, 07.06.2013 at 22:35

    ioane, mai tata,la capitolul ;stiintele politice nu stai prost STAI F. prost,daca nu ai aflat pana acum tu, si ca tine multi neaveniti,ca; schimbare de regim totalitar intr-0 democratie(asa cum este a noastra ….originala….) nu poate fi facuta decat prin o ;REVOLUTIE.Ca vrem ca nu asta e treaba fiecaruia cum o poate intelege,adevarul e unul singur.Si sa mai sti o traba ,ca o revolutie NU se poate face fara sacrificii si in niciun caz FARA REVOLUTIONARI,asa sa sti.O spune un Revolutionar din Ploiesti de 67 de ani, care pe linga altele a mai :pierdut si un fecior de 19 ani.Asa sa ne ajute Dumnezeu,si sa ocroteasca ROMANIA.

  5. N T S

    luni, 12.05.2014 at 17:53

    AVEM LIBERTATEA TOTALA, INCLUSIV DE A MURI DE FOAME,
    DACA NU PRODUCEM CEVA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Libertatea este ca o medalie, fata-i tare frumoasa, dar cealalta fata
    este tare urita : este responsabilitatea.
    In Romania sunt prea putini, deocamdata, cei care isi iau responsabilitea in serios !!!
    Succes !

  6. Dr.ISCRU Georges

    duminică, 28.09.2014 at 13:00

    Sant ptr.acordarea tuturor drepturilor adevaratilor luptotori prin fapte deosebite ptr.victoria Rev.din dec.01989.
    Ei si-au riscat viata lor si a familiei lor ptr.prabusirea comunismului ptr. o viata mai buna, lideratate si democratie. Cinste lor !!! Nu este vina lor ca idealurile revolutiei au fost deturnat dupa. De ce nu iesiti pe strada sa protestati.Va lipseste curajul !!?? Dar ei au avut curajul sa-si siste viata in fata tunurilor si voi aveti tupeul s&-i criticati….Rusine voua.nemernicilor…..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax