Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

În Alba, peste 5.300 de copii încep şcoala din toamnă. Unităţile de învăţământ cumpără mobilier special pentru clasa pregătitoare

Publicat

clasa goala

Pregătirile pentru prima zi de şcoală şi desfăşurarea activităţilor în cadrul clasei pregătitoare la nivelul judeţului Alba sunt în toi. În 10 septembrie, sunt aşteptaţi să păşească pentru prima dată în unităţile de învăţământ din judeţ 5.329 de elevi, dintre care 2.160 înscrişi în clasa pregătitoare. Până atunci, vor fi amenajate sălile de clase „zero” cu mobilier special, vor fi instruiţi învăţătorii şi va fi cunoscut curricumul oficial pentru activitatea de învăţământ din acest segment. Inspectoratul Şcolar Alba a primit fonduri de 445.800 de lei pentru dotarea claselor.

În total, la nivelul judeţului Alba, inspectorii şcolari estimează un număr de 2.229 de preşcolari care vor intra în cele 143 de clase pregătitoare disponibile. Este vorba despre cei 2.160 de elevi înscrişi şi circa 60-70 de copii care se află în străinătate sau care nu au definitivată situaţia socială şi de care s-a ţinut cont pentru asigurarea dotării materiale în clase. În Alba sunt 104 de şcoli organizate ca unităţi cu personalitate juridică, în care vor funcţiona până la trei clase cu activitate de clasă zero. De exemplu, la Şcoala Generală „Mihai Eminescu” din Alba Iulia sunt disponibile trei clase pregătitoare şi şase clase I.

În clasa I vor intra, la toamnă, 3.169 de copii, care sunt înscrişi la şcolile din judeţul Alba.

Pentru asigurarea activităţii de învăţământ în clasele pregătitoare din Alba, Inspectoratul Şcolar a primit de la Ministerul Educaţiei fonduri de 445.800 lei, bani care au fost repartizaţi la cele 104 şcoli cu personalitate juridică în vederea organizării de licitaţii directe pentru achiziţionarea de mobilier. În sălile de clasă, fiecare copil va avea un pupitru cu scaun mobil reglabile, în funcţie de înălţime. Ministerul Educaţiei a furnizat un model pentru acest mobilier, care va fi realizat de firmele care trec de licitaţiile organizate de şcoli, suma estimată pentru fiecare obiect fiind de până la 200 de lei. Termenul limită pentru furnizarea mobilierului este 31 august.

În ceea ce priveşte personalul care va asigura educaţia copiilor din clasa pregătitoare, în această perioadă sunt în desfăşurare la minister procedurile de instruire a formatorilor care vor pregăti, la rândul lor, cei 143 de învăţători de clasa zero din Alba, la fel ca şi pe cei din restul ţării. Inspectoratul Şcolar Alba a organizat 6 centre metodice pentru activitatea de formare a învăţătorilor: la Alba Iulia vor fi instruite cadrele didactice din municipiul reşedinţă de judeţ, dar şi cele din Teiuş şi Zlatna; zona Aiud – Ocna Mureş este arondată centrului din Aiud, la Blaj vor fi formaţi şi învăţătorii din Jidvei, iar la Cîmpeni se organizează cursurile pentru profesorii din Abrud, Baia de Arieş şi Cîmpeni; mai sunt disponibile centre metodice la Cugir şi Sebeş.

Activitatea de formare se desfăşoară în două etape: prima, rezervată cadrelor didactice titulare care şi-au exprimat opţiunea de a activa ca învăţători de clasa pregătitoare şi a doua, pentru suplinitorii calificaţi şi învăţătorii care obţin titularizarea la concursul din 2 august. Formarea învăţătorilor este asigurată printr-un proiect finanţat din fonduri europene şi derulat de Ministerul Educaţiei.

În clasa pregătitoare, copiii nu vor primi calificative şi nu vor avea manuale, astfel că activitatea de educare se aseamănă mai degrabă cu programul de grădiniţă, în comparaţie cu procesul de învăţare din şcoală. Se editează un catalog de mijloace de învăţământ în care sunt descrise activităţile pe care le vor desfăşura copiii din clasa zero. Acestea urmăresc dezvoltarea fizică, socio-emoţională, cognitivă a limbajului şi comunicării, precum şi dezvoltarea capacităţilor şi a atitudinilor în învăţare.

Puteţi citi aici mai multe detalii privind programa şcolară pentru clasa pregătitoare, publicat de Ministerul Educaţiei în luna martie a acestui an şi la care fiecare inspectorat din ţară a transmis propuneri privind desfăşurare activităţii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax