Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

10-24 aprilie: Concerte de cântece corale și pricesne tradiționale, specifice perioadei Postului Mare, la Alba Iulia, Teiuș și Ocna Mureș

Publicat

12963882_10208743155594524_2535077206029288616_n În luna aprilie va avea loc un turneu cu concerte de muzică religioasă, intitulat „Concert de pricesne”, la care își vor da concursul soliștii Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Roxana Reche, Floricica Moga, Maria Filimon, Dorina Narița și Cătălin Hașa, Leontina Fărcaș și grupul vocal „Muguri de Tezaur”, grupul coral al Seminarului Teologic Ortodox și al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Turneul va avea loc în localitățile Alba Iulia, Teiuș și Ocna Mureș.

Programul evenimentului „Concert de pricesne” este următorul:

– 10 aprilie, ora 18.00 – Alba Iulia, Catedrala Unității Naționale (Schit)

– 17 aprilie, ora 18.00 – Teiuș, Biserica Sfântul Nicolae

– 24 aprilie, ora 12.00 – Ocna Mureș, Biserica Sfântul Apostol Andrei

Aranjamentul și conducerea muzicală a întregului eveniment este semnată de Alexandru Pal.

Alexandru Pal a absolvit Academia de muzică din București și și-a început cariera muzicală sub îndrumarea naistului Gheorghe Zamfir, devenind unul dintre cei mai apreciați studenți ai maestrului și fiind prezent în spectacolele acestuia din țară și străinătate. În prezent este dirijorul ansamblului folcloric al Centrului de Cultură Augustin Bena Alba și profesor de nai la Liceul de arte din Alba Iulia.

Ansamblul folcloric al Centrului de Cultură Augustin Bena Alba a luat ființă în anul 2008 sub bagheta dirijorului Gheorghe Burz. Începând cu vara anului 2009 dirijorul ansamblului este naistul Alexandru Pal. Ansamblul are în componență orchestra, ansamblul de dansuri și cinci soliști vocali. În cei 8 ani de activitate, ansamblul a fost prezent în manifestări culturale prestigioase și în emisiuni radio și TV cu o largă audiență. Deasemenea ansamblul în totalitate sau membrii ai ansamblului au participat la festivaluri sau turnee în România, Belgia, Marea Britanie, Cehia, Germania, Elveția, Franța, Republica Moldova, Bulgaria și Egipt.

Leontina Fărcaș și grupul de copii „Mugurii de Tezaur” sunt deja o marcă a județului Alba, micii soliști vocali fiind prezențe importante în numeroase emisiuni TV de pe toate posturile specializate din radiouri și televiziuni. Leontina Fărcaș a slujit scena românească peste 40 de ani aducând în sufletele tuturor bucurie, liniște și voie bună. Din anul 1973 a ales să-și împletească în mod armonios destinul de valoroasă interpretă cu cel de pedagog astfel încât în acest moment aproape toți interpreții valoroși de folclor din județul Alba au fost formați sub directa ei îndrumare. În cadrul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba a format grupul vocal „Muguri de Tezaur” alături de care cântă de mai bine de nouă ani. Valoarea repertoriului lor, prestația artistică fără cusur și mai ales interpretarea de excepție a făcut ca acest grup să se bucure de succes și faimă fiind nelipsiți din marile evenimente culturale din țară.

Grupul Coral al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” și al Facultății de Teologie Ortodoxa Alba Iulia este format din elevi și studenți ai celor două instituții de învățământ ce provin din județele Alba, Mureș, Hunedoara, dar și din Republica Moldova, fiind pregătiți  pe plan muzical de pr. prof. Nicolae Topîrcean și conf.univ.dr. Adam Domin. Ei au participat la numeroase concerte și concursuri, în țară și străinătate. 

Bogdan Cornea, Emanuel Lazăr și Alexandru Grigoriță – tenori, Andrei Ciprian – Bariton și Silviu Sas – Bas, vor încerca alături de artiștii Centrului de Cultura „Augustin Bena” Alba să transmită liniștea duhovnicească, ortodoxă, prin cântece corale și pricesne tradiționale, specifice acestei perioade a Postului Mare.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax