Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

10-24 aprilie: Concerte de cântece corale și pricesne tradiționale, specifice perioadei Postului Mare, la Alba Iulia, Teiuș și Ocna Mureș


Publicat

12963882_10208743155594524_2535077206029288616_nÎn luna aprilie va avea loc un turneu cu concerte de muzică religioasă, intitulat „Concert de pricesne”, la care își vor da concursul soliștii Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Roxana Reche, Floricica Moga, Maria Filimon, Dorina Narița și Cătălin Hașa, Leontina Fărcaș și grupul vocal „Muguri de Tezaur”, grupul coral al Seminarului Teologic Ortodox și al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Turneul va avea loc în localitățile Alba Iulia, Teiuș și Ocna Mureș.

Programul evenimentului „Concert de pricesne” este următorul:

– 10 aprilie, ora 18.00 – Alba Iulia, Catedrala Unității Naționale (Schit)

– 17 aprilie, ora 18.00 – Teiuș, Biserica Sfântul Nicolae

– 24 aprilie, ora 12.00 – Ocna Mureș, Biserica Sfântul Apostol Andrei

Aranjamentul și conducerea muzicală a întregului eveniment este semnată de Alexandru Pal.

Alexandru Pal a absolvit Academia de muzică din București și și-a început cariera muzicală sub îndrumarea naistului Gheorghe Zamfir, devenind unul dintre cei mai apreciați studenți ai maestrului și fiind prezent în spectacolele acestuia din țară și străinătate. În prezent este dirijorul ansamblului folcloric al Centrului de Cultură Augustin Bena Alba și profesor de nai la Liceul de arte din Alba Iulia.

Ansamblul folcloric al Centrului de Cultură Augustin Bena Alba a luat ființă în anul 2008 sub bagheta dirijorului Gheorghe Burz. Începând cu vara anului 2009 dirijorul ansamblului este naistul Alexandru Pal. Ansamblul are în componență orchestra, ansamblul de dansuri și cinci soliști vocali. În cei 8 ani de activitate, ansamblul a fost prezent în manifestări culturale prestigioase și în emisiuni radio și TV cu o largă audiență. Deasemenea ansamblul în totalitate sau membrii ai ansamblului au participat la festivaluri sau turnee în România, Belgia, Marea Britanie, Cehia, Germania, Elveția, Franța, Republica Moldova, Bulgaria și Egipt.

Leontina Fărcaș și grupul de copii „Mugurii de Tezaur” sunt deja o marcă a județului Alba, micii soliști vocali fiind prezențe importante în numeroase emisiuni TV de pe toate posturile specializate din radiouri și televiziuni. Leontina Fărcaș a slujit scena românească peste 40 de ani aducând în sufletele tuturor bucurie, liniște și voie bună. Din anul 1973 a ales să-și împletească în mod armonios destinul de valoroasă interpretă cu cel de pedagog astfel încât în acest moment aproape toți interpreții valoroși de folclor din județul Alba au fost formați sub directa ei îndrumare. În cadrul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba a format grupul vocal „Muguri de Tezaur” alături de care cântă de mai bine de nouă ani. Valoarea repertoriului lor, prestația artistică fără cusur și mai ales interpretarea de excepție a făcut ca acest grup să se bucure de succes și faimă fiind nelipsiți din marile evenimente culturale din țară.

Grupul Coral al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” și al Facultății de Teologie Ortodoxa Alba Iulia este format din elevi și studenți ai celor două instituții de învățământ ce provin din județele Alba, Mureș, Hunedoara, dar și din Republica Moldova, fiind pregătiți  pe plan muzical de pr. prof. Nicolae Topîrcean și conf.univ.dr. Adam Domin. Ei au participat la numeroase concerte și concursuri, în țară și străinătate. 

Bogdan Cornea, Emanuel Lazăr și Alexandru Grigoriță – tenori, Andrei Ciprian – Bariton și Silviu Sas – Bas, vor încerca alături de artiștii Centrului de Cultura „Augustin Bena” Alba să transmită liniștea duhovnicească, ortodoxă, prin cântece corale și pricesne tradiționale, specifice acestei perioade a Postului Mare.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: Pasajul de pe B-dul 1 Decembrie din Alba Iulia, VANDALIZAT la doar câteva ore de la deschidere

Publicat

La doar câteva ore de la deschidere, pasajul care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, a fost vandalizat. 

Mai exact, câteva plăci din tavanul fals care este montat la o înălțime destul de joasă au fost lovite cu pumnii sau au fost trase de la locul lor, după cum se poate observa în poze.

Potrivit reprezentanților Primăriei Alba Iulia, camerele de supraveghere montate în pasaj sunt funcționale, iar imaginile înregistrate ajung direct în dispeceratul Poliției Locale.

CITEȘTE ȘI: FOTO-VIDEO: Pasajul de pe B-dul 1 Decembrie din Alba Iulia s-a DESCHIS. Cele două treceri de pietoni din zonă vor fi desființate

Reamintim că pasajul a fost deschis marți, 14 iulie, iar trecerile de pietoni peste Bulevardul 1 Decembrie 1918, din zona pasajului, vor fi desființate. începând cu data de luni, 20 iulie.

Lucrările au fost realizate de Elis Pavaje SRL Petrești iar valoarea pentru execuţie a fost de: 1.996.721,36 lei cu TVA, din care valoare lifturi total 704.028,15 lei (C+M = 442.237,67 lei cu TVA + utilaj lift = 261.790,4 lei cu TVA)

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 20% dintre creditele contractate în România sunt cu ratele amânate. Ce spune un reprezentant al băncilor

Publicat

Peste 20% dintre credite au rata amânată, în baza moratoriului legislativ. După 1 ianuarie 2021 se va vedea comportamentul la plată al acestor clienţi, consideră preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu.

„Un portofoliu de 22% la nivelul sistemului are ratele amânate la plată. O să vedem comportamentul real la plată după 1 ianuarie 2021. În această perioadă trebuie să fim proactivi şi să venim aproape de client, pentru a preîntâmpina anumite derapaje.

Ca în automobilism, sunt derapaje controlate şi derapaje necontrolate. Noi trebuie să fim în orice clipă în condiţiile unor derapaje controlate, nu necontrolate”, a arătat Oprescu.

Acesta susține că „suntem într-un mediu scăzut al dobânzilor, care nu este numai în România, ci peste tot în lume. Toate pieţele europene şi cele din jurul nostru au scăzut dobânda de referinţă şi toate, având tracţiune pe nivelul dobânzilor, au dus la scăderea dobânzilor. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la noi. Din punctul nostru de vedere era un trend uşor de anticipat. Este foarte bine că am avut pedală în această perioadă şi am putut veni de la un nivel ridicat pentru a putea scădea dobânda şi avem această pedală în continuare”.

sursă: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă Ioan Lazăr, ALDE Alba: Treziți-vă!! Nu mai loviți în fermierii din Alba! (P)

Publicat

”Legea anti-secetă declarată astăzi de către Curtea Constituțională a României ca fiind neconstituțională mi se pare de o atrocitate maximă împotriva agricultorului și fermierului român.

Decizia de astăzi a Curții Constituționale îmi ridică foarte mari semne de întrebare asupra onestității acestui Guvern PNL! Personal, văd un mare blat între PNL și PSD, făcut din nou pe seama agricultorului și fermierului român.

Aceasta este picătura care a umplut paharul! Nu am fost unul dintre cei care să comentez foarte mult deciziile judecătorilor din cadrul Curții Constituționale, pentru că am respectat mereu statul de drept și tot ce înseamnă aceasta!

Decizia de astăzi însă ne spune tuturor agricultorilor și crescătorilor de animale din județul Alba că statului român nu îi pasă de noi! AJUNGE!! Consiliul Județean Alba este într-o totală indiferență fată de fermierii din Alba, Guvernul LuCOVID și președintele “Pas Împiedicat” sunt împotriva fermierilor noștri, iar prin decizia de astăzi nici măcar Justiția nu le este alături celor care trudesc prin soare și ploi pentru agricultura românească.

Despăgubirile și amânarea ratelor la bănci pentru agricultorii și fermierii din județul Alba sunt acum în aer! Este vorba în principal despre acele despăgubiri acordate producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile.

Fără o bază legală, acestea nu vor mai putea fi acordate. Iar blatul dintre PSD și PNL este evident, având în vedere faptul că PSD practic are sub control Curtea Constituțională, iar sesizarea Curții Constituționale a fost făcută de?? Ați ghicit: chiar de către Guvernul LuCODIV!

De astăzi o spun deschis: voi intra în lupta electorală pentru toți agricultorii și fermierii din județul Alba, grav afectați atât de incompetența guvernului PNL, cât și de indiferența și indolența actualei conduceri a CJ Alba! Dați fermierilor din Alba ce li se cuvine! Deschideți târgurile de animale!”, a declarat Ioan Lazăr într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Daimler a anunțat concedierea a 15.000 de angajați, însă numărul final ar putea fi mai mare. Concernul are două fabrici în Alba

Publicat

Daimler hala productie 8G-DCT Sebes

Daimler va trebui să reducă mai multe locuri de muncă decât cele 15.000 anunțate anterior, a declarat șeful diviziei de resurse umane a companiei, pentru agenția germană DPA. Compania deține în România două fabrici în Cugir şi Sebeş, unde lucrează mii de angajați.

Industria auto a fost puternic lovită de pandemia generată de noul coronavirus, care a închis fabricile și showroom-urile, forțând producătorii auto să caute reducerea costurilor.

Deși nu a spus exact câte posturi ar urma să fie eliminate, Wilfried Porth, directorul diviziei de relații de muncă Daimler a spus că numărul acestora va fi mai mare de 15.000, informează Europe.autonews.com. Ola Kallenius, CEO-ul Daimler, a avertizat săptămâna trecută că va fi necesară reducerea costurilor, compania confruntându-se cu una dintre cele mai mari scăderi a cererii de mașini și camioane din istorie.

În luna noiembrie a anului trecut, Daimler anunțase un plan de a reduce 10.000 de locuri de muncă până la finalul lui 2022. Aceste reduceri de personal trebuie negociate cu sindicatele și reprezentanții angajaților, aceștia constituind jumătate din Consiliul de supraveghere al Daimler.

Compania acceptase anterior să nu facă concedieri până la finalul deceniului, însă planul lăsa posibilitatea unei renegocieri în cazul unor schimbări economice majore.

Daimler are peste 250.000 de angajați la nivel mondial și deține în prezent mai multe mărci de mașini, autobuze și camioane precum Mercedes-Benz, Mercedes-AMG, Smart Automobile, Freightliner, Western Star, Thomas Built Buses, Setra, BharatBenz, Mitsubishi Fuso, dar și acțiuni la Denza, KAMAZ, Renault-Nissan și EADS.

Star Transmission, o unitate de producţie strategică pentru Grupul Daimler, a luat naştere în 2001, ca rezultat al unui joint-venture româno-german, capitalizând experienţa locală de două secole în prelucrarea metalelor şi expertiza concernului german, unul din liderii pieţei mondiale de maşini premium şi vehicule comerciale. În 2013, Daimler a devenit acţionar unic al Star Transmission Cugir şi a deschis o bază de montaj, Star Assembly Sebeş, consolidându-şi poziţia şi devenind astfel una din cele mai importante investiţii străine în România.

Valoarea totală a investiţiilor realizate de Daimler la Sebeş şi Cugir depăşeşte 600 de milioane de euro.

sursa: europe.autonews.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate