Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

În aproximativ DOI ANI, locuitorii județului Alba vor putea circula în EUROPA, pe autostrada A1, coridorul IV Paneuropean


Publicat

autostrada sibiu orastie lot 3 lucrari  9 nov_4O autostradă continuă între Nădlac, la graniţa de vest a ţării cu Ungaria şi oraşul Sibiu, cu o lungime de circa 360 de kilometri, va fi finalizată la jumătatea anului 2016, potrivit estimărilor oficiale. Dacă preconizările și termenele de finalizare pentru tronsoanele aflate în lucru vor fi respectate, anul viitor, județul Alba va fi conectat la infrastructura rutieră europeană.

Tot anul viitor este preconizată și finalizarea autostrăzii Sebeș – Turda, care va lega Alba Iulia de Cluj – Napoca. În aceste condiții, județul nostru ar putea deveni un pol de dezvoltare economică în zonă.

La ora actuală, aproximativ 240 de kilometri din viitoarea autostradă Nădlac-Sibiu sunt deschişi circulaţiei,  dintre care circa 50 de kilometri (între Nădlac şi Pecica, respectiv între Sălişte şi Cunţa) fiind inauguraţi în iarna anului trecut.

Cu toate acestea, mai lipsesc câteva tronsoane, pe care Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) estimează că le va finaliza în 2016. Dintre acestea se numără și lotul al doilea al autostrăzii Timişoara-Lugoj, între localităţile Sanoviţa şi Izvin, care ar urma să fie deschis circulaţiei în iulie 2016, în timp ce loturile 2, 3 şi 4 ale tronsonului Lugoj-Deva, vor fi inaugurate în mai 2016, conform datelor CNADNR.

Autostrada dintre Nădlac şi Sibiu include şi câteva variante de ocolire la standard de autostradă, aşa cum sunt cea a Aradului sau a Sibiului, care sunt deja funcţionale.

Tronsonul din Autostrada A1, care va lega Sibiul de Piteşti, va fi construit ca o autostradă fazată, adică mai întâi în formula de drum expres şi abia după să fie extinsă la autostradă. Cu toate acestea, până se va putea circula pe această şosea vor mai trece câţiva ani. Recent, ministrul transporturilor Ioan Rus spunea că proiectantul care va realiza studiul de fezabilitate pentru această şosea va fi ales în ianuarie, iar lucrările de construcţie ar putea începe abia peste un an şi jumătate sau doi, potrivit Mediafax.

Autostrada A1 face parte din Coridorul IV pan-european de transport, aflat în construcție, care cuprinde:

– Segmentul de 109,6 km între București – Pitești, completat în 2007 cu centura ocolitoare a orașului Pitești și cu pasajul subteran de legatură cu DN7 în Bascov;

– Tronsonul Pitești – Sibiu, în lungime totală de 133,8 km este planificat, momentan din acesta aflându-se în exploatare doar Centura orașului Sibiu, în regim de autostradă (Șelimbăr – Șura Mică), în lungime de 17,2 km, dată în exploatare în 2010;

– Tronsonul Sibiu – Orăștie în lungime de 82,1 km, este deschis circulației. Acesta cuprinde lotul 1 Vințișoara – Orăștie (24,1 km),  lotul 2 Cunța – Vințișoara (19,8 km), lotul 3 Săliște – Cunța (22,1 km – deschis în noiembrie anul trecut),  lotul 4 Sibiu – Săliște (16,1 km);

– Tronsonul Orăștie – Deva, în lungime de 32,5 km, se află în exploatare. Secțiunea Simeria – Deva (14,8 km) din cadrul acestui tronson a fost deschisă circulației în 2012, iar diferența a fost deschisă în 2013;

– Tronsonul Deva – Lugoj, în lungime totală de 99,5 km, din care doar lotul 1 este deschis circulației, restul fiind în execuție. Tronsonul este împărțit în patru loturi. Lotul 1 a fost deschis parțial circulației pe o porțiune de 17 km în 2013 (între Trăian Vuia și Balint); restul de 10 km nu au fost deschiși circulației din cauza lipsei unui drum de legătură (Balint – Sanovita);

– Segmentul Lugoj – Timișoara, în lungime de 35,1 km, dintre care este deschis circulației lotul 1 Izvin – Giarmata (Centura Timișoara) în lungime de 9,5 km;

– Tronsonul Timișoara – Arad, în lungime de 44,6 km, dintre care 12,3 km Centura orașului Arad, se află în exploatare din 2012;

– Tronsonul Arad – Nădlac, în lungime de 38,9 km, dintre care sunt deschise circulației lotul 1 Pecica – Nădlac, (22,2 km) și 6 km din lotul 2 Arad – Pecica (16,7 km), deschise în 2014;

La finalul lucrărilor, autostrada urmează să lege Sibiu, Sebeș, Deva, Lugoj, Timișoara, Arad și Nădlac, făcând legătura cu autostrada M43 din Ungaria, spre Seghedin. Anul trecut erau în lucru segmentele Nădlac–Arad, Timișoara–Lugo și Lugoj–Deva.

Sursa: 130km.ro, zf.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: Jumătate din numărul total de elevi ar pute merge la școală din 8 februarie. Ce se întâmplă cu studenții

Publicat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că 1,4 milioane de elevi din totalul de 2,9 milioane ar putea merge la şcoală din 8 februarie.

Datele se pot schimba (…) vom vedea fotografia momentului în data de 2 februarie (…) O estimare făcută acum câteva zile era de 1,4 milioane de elevi din cei 2,9 milioane de elevi”, a declarat Cîmpeanu, sâmbătă, la un post de televiziune, potrivit Agerpres.

El a precizat că pentru cei 500.000 de studenţi există un alt regim, fiecare universitate urmând să decidă dacă aceştia vor face cursurile în sistem fizic, online sau hibrid.

“Am constituit un grup de monitorizare a acţiunilor necesare pentru pregătirea şcolilor la nivelul Ministerului Educaţiei.

Acest grup a cerut raportări cu o cadenţă săptămânală cu privire la stocurile de substanţe sanitare, de măşti şi la toate celelalte elemente necesare asigurării protecţiei în şcoli în momentul deschiderii acestora.

În fiecare zi de vineri, din toată ţara există obligativitatea raportării către ministrul Educaţiei a situaţiei până în data de 8 februarie şi după 8 februarie, pentru a putea să ne asigurăm că nu se produc sincope în elementele necesare protecţiei stării de sănătate a celor care vor merge în şcoli.

E vorba, de toate şcolile – acolo unde rata de infectare e sub 1 la mia de locuitori, între 1 şi 3 la mie – de grădiniţe, învăţământ primar şi clase terminale şi să sperăm cât mai puţine zone vor fi în scenariu roşu, acolo unde se deschid cu prezenţă fizică doar grădiniţele şi clasele I – IV”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Câți bani vor primi profesorii pentru recuperarea orele pierdute din cauza restricțiilor

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, doreşte iniţierea unui program de ore remediale pentru elevi în valoare de 240 de milioane lei, sumă din care să fie plătiţi profesorii ce vor susţine aceste ore.

„Am estimat un număr mediu de pregătire remedială de 5 ore pe săptămână pentru aceia care au nevoie, pentru care cadrele didactice vor decide că pierderile se pot compensa prin cinci ore pe săptămână vreme de 16 săptămâni.

Atât durează programul pe care dorim să-l iniţiem prin ordonanţă de urgenţă – 16 săptămâni, începând din februarie pentru cei care revin la şcoală. (…)

Programul prevede o sumă de 240 milioane de lei împărţită în felul următor: 144 milioane de lei din POCU, destinat învăţământului primar şi gimnazial, la care se adaugă 96 de milioane de lei prin programul Romanian Second Reeducation, derulat împreună cu Banca Mondială, care are ca obiectiv principal reducerea abandonului şcolar”, a spus Cîmpeanu, sâmbătă, la Digi 24.

Potrivit acestuia, pierderile generate de predarea online sunt „evidente”, „mari” şi „foarte neuniforme”, diferă de la o zonă la alta, de la o şcoală la alta, în funcţie de accesul la echipamente şi internet şi de predarea online în sine.

Ministrul a precizat că orele remediale presupun prezenţa fizică a elevilor şi că anterior profesorii trebuie să identifice pierderile elevilor.

El a explicat că, în prezent, nu există obligaţia legală a cadrului didactic de a ţine ore remediale, însă se are în vedere un tarif orar motivant de 100 de lei.

„240 de milioane de lei înseamnă că 2,4 milioane de ore pot fi făcute, în medie, luând în considerare cele 6.396 de şcoli în România, înseamnă 375 de ore pe şcoală, numărul mediu de ore remediale. (…)

Sigur că vor fi şcoli care vor merge spre 1.000 de ore remediale şi şcoli care vor merge spre 200 de ore remediale”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Evenimente culturale online, dedicate Unirii Principatelor Române, organizate duminică la Alba Iulia și la Blaj

Publicat

24 ianuarie * Mica Unire * Unirea Principatelor Române de la 1859: Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează, duminică, 24 ianuarie 2021, o serie de evenimente culturale dedicate Unirii Principatelor Române, moment istoric de la care se împlinesc 162 de ani.

Evenimentele se vor desfășura on-line, fără public, cu respectarea celor mai stricte măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2.

Programul debutează, la ora 14,00, la Sala Unirii din Alba Iulia, cu lansarea unui CD și un recital susținut de Grupul Coral „Metanoia” al Penitenciarului Aiud, coordonat de comisarul șef de poliție penitenciară Tarcău Liviu Iulian, Corul „Sacerdotis Domini” al preoților Protopopiatului Aiud, coordonator părintele Lazăr Horea și Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal.

Manifestările vor continua, la ora 17,00, pe Câmpia Libertății de la Blaj, cu un recital al Fanfarei Județului Alba, dirijată de Coriolan Honcaș.

La ora 20:00, la Palatul Cultural din Blaj, va avea loc un spectacol folcloric extraordinar cu suite vocal-instrumentale din zonele istorice ale României.

Spectacolul va fi susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal, alături de soliștii Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Nicolae Plută, Maria Filimon, Nicolae Tuhuț, Bianca Şuşman, Diana Izabela Marin, Georgiana Petrescu. Evenimentul este prezentat de Andreea Bogdan.

„Sărbătorim și în acest an Unirea Principatelor Române printr-o serie de evenimente culturale de înaltă ținută, care se vor desfășura on-line, fără public, cu respectarea celor mai stricte măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2.

Am pregătit recitaluri de muzică corală, muzică de fanfară, dar și un spectacol folcloric extraordinar în care includem cele mai frumoase suite vocal-instrumentale din zonele istorice ale României.

Vă așteptăm cu drag să urmăriți live evenimentele noastre pe paginile de Facebook ale instituțiilor organizatoare!” a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale sunt organizate de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Blaj și Palatul Cultural Blaj.

Din cauza pandemiei, manifestările se vor desfășura ON LINE, fără public, cu respectarea celor mai stricte măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2.

Toate evenimentele vor fi difuzate live pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba și pe paginile celorlalte instituții organizatoare.

Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea, fiind legată de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

24 ianuarie 1859 este momentul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române Unite, fiind actul istoric ce a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar.

sursă: Centrul Cultural Augustin Bena

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Doliu în lumea fotbalului albaiulian: Florian (Bebe) Brumaru s-a stins din viață

Publicat

Este doliu în lumea fotbalului albaiulian. Unul dintre oamenii care au reprezentat „sarea și piperul” la Unirea Alba Iulia, ca jucător, ca antrenor, ca omul bun la toate, Florian (Bebe) Brumaru s-a stins din viață la 62 de ani. 

„Clubul AFC Unirea 1924 Alba Iulia anunță cu nespusă durere, trecerea în neființă a celui ce a fost jucător, antrenor și director sportiv și unul dintre cei mai fideli slujitori ai culorilor alb-negre, nea BEBE BRUMARU! Plecat astăzi dintre noi, nea Bebe va rămâne mereu în memoria noastră!

Transmitem condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au transmis sâmbătă reprezentanții FC Unirea Alba Iulia, pe pagina de Facebook.

Florian (Bebe) Brumaru a fost jucător de fotbal în liga I (Victoria București și FC Bihor Oradea) liga II (Dinamo Focșani, Dinamo Victoria București, FC Bihor și Unirea Alba Iulia) și Liga 3 (Voința Bucuresti). Acesta a fost și comisar șef de poliție la IPJ Alba și ofițer de poliție judiciară la DNA.

Din 2017 până în prezent a fost director sportiv la AFC Unirea 1924 Alba Iulia, manager și antrenor de fotbal la grupele U15, U13 de la ACS Școala de fotbal Valea Frumoasei.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Atleta Mihaela Maria Blaga din Blaj, pe primul loc în proba de 1.500 metri la Campionatul Național de Seniori

Publicat

Atleta Mihaela Maria Blaga, legitimată la CSS Blaj și Atletic Club Mica Romă Blaj (antrenor Cristina Man), s-a clasat pe primul loc în proba de 1.500 de metri U18, U16 în etapa a doua a Campionatului Național de seniori, organizată în București. Sâmbătă, aceasta a reușit să termine pe locul al 2-lea în proba de 3.000 de metri U23, U20. 

Vineri, în cadrul probei de 1.500 de metri a competiției, Mihaela Maria Blaga a terminat pe primul loc cu timpul de 4:43.11, următoarea clasată fiind sportiva Claudia Ionela Costiuc (CSM Dorna Vatra) cu un timp de 4:49.26. O altă atletă legitimată la clubul din Blaj și pregătită de Cristina Man, Andreea Maria Bogdan, s-a clasat pe locul 8 în aceiași probă cu timpul de 5:17.29.

Sâmbătă, în proba de 3.000 de metri, Mihaela Maria Blaga a terminat pe locul II, cu timpul de 10:18.96.

Etapa a doua a Campionatului Național de seniori, seniori U23, U20 și Cupa R.M.A a avut loc la București, în Sala “Ioan Soter”, în perioada 22-23 ianuarie.

Probele de concurs au fost următoarele:

Masculin: 60 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1.500 m, 3.000 m, 60 m garduri, înălţime, prăjină, lungime, triplusalt, greutate;

Feminin: 60 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1.500 m, 3.000 m, 60 m garduri, înălţime, prăjină, lungime, triplusalt, greutate.

Vineri, 22 ianuarie 2021, primul start s-a dat la ora 9:30, în proba de 60 m plat feminin U16, U18 și master, iar ziua de sâmbătă, 23 ianuarie 2021, a debuta la aceeași oră, cu proba de lungime U16 feminin.

sursa: fra.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate