Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

În atenţia fermierilor şi consumatorilor de carne de porc din Alba: Examenul trichineloscopic este obligatoriu şi costă 9 lei, la circumscripţiile DSVSA

Publicat

Pentru că a început sezonul de sărbători, iar fermierii şi gospodarii taie porcii îngrăşaţi într-un an, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba reamintesc importanţa efectuării examenului trichineloscopic al cărnii, înainte de a fi consumată. Din decembrie, personalul de la circumscripţiile Direcţiei din judeţ a fost suplimentat şi contravaloarea analizei cărnii este de 9 lei.

Reprezentanţii DSVSA Alba recomandă proprietarilor să efectueze examenul trichineloscopic pentru porcinele sacrificate, iar consumatorii sunt sfătuiţi să cumpere carne şi produse din carne din unităţi autorizate veterinar.

Pentru a fi admisă pentru prelucrare în vederea consumului public sau pentru consum public ca atare, carnea proaspată şi produsele din carne trebuie să fie supuse unui examen efectuat sub controlul şi responsabilitatea unui medic veterinar oficial.

După sacrificarea porcinelor, trebuie să se recolteze din carcasă o probă de aproximativ 15-20 grame din fiecare pilier diafragmatic aproape de inserţia tendinoasă a acestuia. Această probă va fi adusă la dispensarele sanitare veterinare.

Examenul pentru decelarea trichinei se efectuează la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (din fiecare oraş) şi la circumscripţiile de asistenţă concesionată din fiecare comună, tăiate pentru consum familial.

Proprietarii sunt rugaţi ca, odată cu proba pentru examenul trichineloscopic, să aducă şi crotaliile de la porcii sacrificaţi (este obligatorie colectarea acestora şi scoaterea porcilor din baza de date a DSVSA Alba).

De la începutul lunii decembrie, se asigură permanenţa la sediul Laboratorului Sanitar Veterinar de Stat (unde se efectuează doar confirmările probelor pozitive) şi la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Alba Iulia, Cîmpeni, Teiuş, Aiud, Sebeş, Cugir, Ocna Mureş, Blaj. Pentru efectuarea examenului  trichineloscopic, a fost suplimentat numărul personalului sanitar veterinar cu specialişti din cadrul DSVSA Alba.

Programul de lucru al Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene şi laboratorului judeţean este de luni până vineri, între orele 8.00 şi 16.00, sâmbăta, între orele 8.00 şi 14.00 şi duminica, între orele 8.00 şi 13.00.

Lista circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din judeţul Alba:
Alba Iulia I (Centru): telefon 816.217
Alba Iulia II (Cetate): telefon 835.701
Aiud: 861.658 ;
Blaj: telefon 710.102
Cîmpeni: telefon 771.514
Cugir: telefon 751.724
Ocna Mureş: telefon 870.838
Sebeş: 731.038;
Teiuş: telefon 851.717
– punct de lucru Zlatna (piaţa agroalimentară).

Pentru efectuarea examenului trichineloscopic la aceste circumscripţii, se plăteşte o taxă de 9 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax