Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

În cât timp se va elibera certificatul de naștere al unui copil. Reguli modificate privind actele de stare civilă

Publicat

Cadrul legislativ al certificatelor de stare civilă a fost modificat, potrivit unei legi care a intrat în vigoare de luni. Una din principalele schimbări vizează înregistrarea nașterii unui copil.

Nașterea unui copil trebuie declarată în termen de 30 de zile pentru copilul născut viu și în termen de trei zile pentru copilul născut mort, așa cum prevede Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civilă.

Dacă copilul născut viu a decedat în interiorul termenului de 30 de zile, declararea nașterii se face în termen de 24 de ore de la data decesului.

Eliberarea certificatului de naștere în situațiile în care declararea se face ulterior

În cazul în care declarația de naștere se face după aceste termene, dar nu mai târziu de un an de la naștere, certificatul de naștere se va elibera în termen de 30 de zile de la solicitarea părintelui. Este necesară și aprobarea primarului unității administrativ-teritoriale, a șefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular de carieră al României, în raza căruia a avut loc nașterea.

Totodată, dacă declarația de naștere se face după trecerea unui an de la naștere, certificatul va fi eliberat în termen de 90 de zile de la data depunerii solicitării. Este necesar, pe lângă aprobarea primarului unității administrativ-teritoriale pe raza căruia a avut loc nașterea, și un aviz conform al serviciului comunitar județean/al municipiului București de evidență a persoanelor, potrivit avocatnet.ro.

Procedura ce stă la baza eliberării certificatului de naștere se face, indiferent de perioada de la naștere când este depusă cerererea, la fel ca și până acum.

Acte necesare

Declarația de naștere trebuie depusă în mod obligatoriu de oricare dintre părinții copilului, iar dacă, din diferite motive, nu o pot face, obligația declarării revine medicului, persoanelor care au fost de față la naștere, asistentului social sau persoanei care a aflat de nașterea copilului.

Celelalte acte necesare sunt:

  • actul de identitate al mamei
  • cel al persoanei care declară nașterea
  • certificatul medical constatator al nașterii
  • certificatul de căsătorie al părinților, dacă există.

În lipsa actului de identitate al mamei, certificatul de naștere se întocmește pe baza documentelor amintite mai sus, a documentului elaborat de reprezentantul poliției cu ocazia verificărilor efectuate la solicitarea spitalului unde a avut loc naștere, cu privire la datele de identificare a mamei și a verificărilor în registrele de stare civilă sau în Registrul național de evidență a persoanelor.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax