Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

În ce an a avut loc primul accident auto din lume. Invenții și lucruri surprinzătoare despre mașini

Publicat

Nu există stat în această lume unde să nu se găsească măcar un automobil şi oamenii care n-au mers niciodată cu o maşină pot fi lesne număraţi pe degete.

Iată câteva dintre curiozităţile despre maşini:

  • Primul accident de mașină s-a petrecut în statul american Ohio, în 1891.
  • Prima amendă acordată pentru nerespectarea limitei de viteză a fost dată în Statele Unite ale Americii în 1902, la 3 ani după primul accident mortal datorat vitezei excesive.
  • Chiar dacă nu există o statistică clară, la nivel mondial sunt în jur de un miliard de maşini în funcţiune.
  • Zilnic, pe cele şase continente, sunt produse aproximativ 165.000 de automobile.
  • În medie, o maşină este produsă din 30.000 de piese distincte.
  • 1,25 de milioane de oameni mor anual în accidente rutiere.
  • Centura de siguranţă, accesoriul cu care sunt echipate majoritatea maşinilor, salvează o viaţă la fiecare șase minute.
  • 95% din timp, un automobil stă parcat.
  • 80% din componentele unui autoturism sunt reciclabile.
  • 35% din populaţia lumii conduce pe partea stângă a drumului.
  • Cel care a inventat pilotului automat, Ralph Teetor, era orb.
  • În Turkmenistan, șoferii primesc lunar 120 de litri de combustibil de la stat.
  • În anii 1930, Ferdinand Porsche a creat schița unui Beetle la solicitarea lui Hitler, care dorea ca toate familiile să-și permită un automobil.
  • Ultimul model auto echipat cu un casetofon a fost un Ford Crown Victoria și a fost fabricat în 2011.
  • Păsările au prioritate pe drumurile publice din statul Utah.
  • În 2010, un grup de 19 studenți pakistanezi au bătut recordul mondial, înghesuindu-se într-un Smart.
  • În Los Angeles numărul mașinilor a depășit numărul oamenilor.
  • Cea mai scumpă parcare este în Londra și costă 50 de dolari pentru un interval de trei ore.
  • O masă din cinci este consumată la volan de către americani

Cele mai importante 10 invenții în domeniul mașinilor (clasament întocmit de „The Independent”):

1. Airbagul. Inventat în 1951, de americanul John W. Hetrick, a fost îmbunătățit cu senzori pentru detectarea impactului. Inovația a fost adoptată pentru prima dată în 1967, de Chrysler. O serie experimentală de mașini cu airbag a fost produsă de Ford în 1971, dar la șoferi a ajuns abia în 1973, prin intermediul General Motors.

2. Centura de siguranță. Inventată în 1900 de George Cayley, centura a fost folosită pentru prima dată de pilotul Adolphe Pegoud, primul care a zburat cu aeronava răsturnată, în 1913. După expoziția auto de la New York (1958), centura devine un echipament standard al mașinilor.

3. Pornire codificată. Mașinile pot fi prevăzute cu chei de contact care transmit motorului o criptologie avansată prin care se declanșeaza pornirea. Acum, un cod incorect (fraudulos) poate alerta, prin satelit sau comunicare prin telefon mobil, o firmă de securitate.

4. Căutare avansată. GPS (Global Positioning Service) este un sistem care transmite date despre locul unde se află mașina. Firma Pioneer a fost prima care a inventat sistemul GPS pentru mașini în 1990, în timp ce Honda a folosit primul sistem de navigare cu ajutorul sateliților în 1983.

5. Frâne bune. Sistemul ABS este folosit împotriva blocării frânelor și a fost dezvoltat în 1929-1930, de firmele germane Bosh și Mercedes-Benz, pentru aeronave. Primul sistem complet ABS pentru mașini a fost instalat pentru clasa S a Mercedes-Benz, în 1978.

6. Senzor de viteză. Având la bază tehnologia folosită de James Watt la construirea locomotivelor, contorul a fost lansat de Ralph Teetor în 1945, care era deranjat că șoferul lui mărea viteza mașinii și o încetinea în funcție de ceea ce vorbea. Prima mașină cu noul sistem a fost Chrysler Imperial, în 1958.

7. Hibridul. Motor cu combustie internă și baterie reîncărcabilă la o sursă de electricitate definesc mașina electrica PHEV. „Hibridul” protejează mediul și reduce dependența de petrol. Desi PHEV nu este produs, Toyota, General Motors și Ford și-au anunțat intenția de a fabrica acest autoturism.

8. Motorul supraalimentat. Motorul cu turbosuflantă, folosit pentru a mărirea randamentului, a fost folosit de pilotul Fred Agabashian în 1952, pe circuitul de la Indianapolis. El a câștigat cursa cu un avans de 100 de mile, iar din 1976 Saab dezvolta motorul Turbo pentru mașinile de serie.

9. Decapotabila. Până în 1910, toate mașinile erau decapotabile. Ele dispar în SUA odată cu impunerea regulilor de siguranță. Chiar dacă aceste modele au fost construite în continuare în lume, iar revenirea popularității lor în SUA se datorează modelului Le Baron (Chrysler) și al Saab 900, în anii ‘80.

10. Ștergătoarele. Ștergătoarele au fost inventate de J.H. Apjohn în 1903 și aplicate din 1905. Primele ștergătoare intermitente au fost introduse în 1969, iar spre sfârșitul secolului XX au apărut mai multe modele de ștergătoare sensibile la ploaie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Tara lui Papura Voda

    miercuri, 03.01.2018 at 20:44

    Interesant! Multumim! 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax