Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

În ciuda sfaturilor nutriționiștilor, românii preferă hrana mai puțin sănătoasă. Consumul de carne, zahăr și grăsimi a crescut

Publicat

mancare alimenteRomânii au crescut anul trecut consumul de margarină de la 7.9 la 8.2 grame/zi/locuitor. La unt, de la 1.7 am trecut la 2 grame/zi/locuitor, în vreme ce la grăsimi de porc am rămas la 5 g/zi/locuitor. La pește, am urcat cu 12%, de la 6.6 la 7.4 grame/zi iar la capitolul „organe comestibile” am rămas tot pe la 8.3 grame/zi/cap de român. Nici în privință cărnii (echivalent în carne proaspătă) nu părem a deveni trendy, adică vegetarieni sau vegani. Consumul de care de porc crește, la fel ca și cel de pasăre. Asta arată datele din bilanțurile alimentare calculate de Institutul Național de Statistică.

Consumăm de asemenea mai multe ouă dar bem mai puțin lapte. Cât despre consumul de zahăr, a crescut cu 21%, în ciuda alertelor transmise de nutritioniști. De asemenea, a crescut și consumul de fructe pe cap de locuitor, dar pe componenta fructe exotice, nu dintre cele locale (circa 16%).

Dacă ne uităm la ceea ce se întămplă în lume, constatăm că Asia de Est și Sud-Est este fruntașă în schimbarea obiceiurilor alimentare cu o creștere a caloriilor de origine animală consumate de peste 10 ori în mai puțin de 50 de ani.

Energia solară este stocată în principal de plante. Oamenii și animalele pe care oamenii le cresc consumă anual 40 de procente din această energie stocată mai ales în cereale. Un articol publicat pe harpers.org ne spune cum exploatarea agricolă intensivă a cerealelor conduce la erodarea solului și la scăderea productivității acestuia. Și atunci, omenirea a trecut la nivelul următor:  a inventat îngrășămintele agricole, bazate pe petrol.

Pentru fiecare calorie vegetală sunt necesare cel puțin 3 calorii din petrol. Dar, mai important, pentru fiecare calorie animală sunt necesare cam 10 calorii vegetale.

Creșterea populației și schimbarea obiceiurilor alimentare de la început costă în prezent de 70 de ori mai mult petrol decât în anii ’60. Și asta nu e tot. Globalizarea a făcut normală apariția a aproape oricărui produs, aproape oriunde în lume. Pentru o calorie de laptucă transportată din Marea Britanie în Statele Unite se consumă 127 de calorii din petrol.

Agricultura intensivă conduce la erodarea solului și anual se pierd 100.000 de kilometri pătrați de teren arabil. Cam cât teren arabil are România. Iar atunci când vremea nu ține cu noi sau când prețul petrolului crește, atunci și prețurile cresc.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax