Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

În jur de 400 de angajați ai RMGC își vor pierde locul de muncă în luna aprilie. 1.000 de familii din Apuseni vor fi afectate de reducerea activității în companie

Publicat

Începând cu luna aprilie, aproape 400 de angajați ai RMGC își vor pierde locul de muncă, odată cu reducerea activității în companie, care a dus la disponibilizarea colectivă a majorităţii salariaților și sistarea tuturor programelor sociale și de investiții în zonă. Asta înseamnă că în jur de 1.000 de familii își vor pierde o sursă esențială de venit.

Așa cum a mai anunțat, din cauza întârzierilor mari în evaluarea și avizarea proiectului minier de la Roșia Montană, compania va depune la Inspectoratul Teritorial de Muncă și la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba planul de restructurare, care presupune un program de concedieri colective, făcând toate eforturile posibile pentru a diminua impactul social al acestei măsuri. Cumulat, circa 1.000 de familii din zona minieră a Munţilor Apuseni vor fi afectate de reducerea activității companiei miniere, astfel: 373 dintre cei 481 de salariați ai RMGC își vor pierde locul de muncă începând cu luna aprilie 2014; peste 100 de locuri de muncă din programele sociale finanțate de RMGC se vor pierde ca urmare a reducerii de activitate; peste 300 de locuri de muncă de la companiile furnizoare de bunuri și servicii (materiale de construcții, transport, reparații auto, alimente, papetărie, echipamente IT, servicii de arhitectură și proiectare etc) din Roșia Montană, din zona Munților Apuseni și din județul Alba se estimează că se vor pierde; 283 de beneficiari ai programului social pe care RMGC l-a derulat în Roșia Montană și în zonă au rămas fără niciun sprijin.

„Din păcate, în loc ca acum să angajăm mii de oameni așa cum ne-am pregătit, ca să începem să construim mina, ne vedem nevoiți să concediem 80% dintre angajați, deși șomajul în zonă este uriaș și nu există alternative viabile în acest moment. Este foarte grav că suntem în situația să oprim sursa de venit pentru peste 1.000 de familii din zonă – oameni care sunt mineri din tată în fiu și care nu au alte opțiuni. Am proiectat o mină de ultimă generație, care respectă cu strictețe românească și europeană, utilajele așteaptă în depozit începerea activității și suntem gata de implementarea proiectului minier de la Roșia Montană. Suntem în continuare convinși că România ar trebui să decidă aprobarea proiectului minier de la Roșia Montană, iar atunci compania va putea să își reîntregească forța de muncă și mai mult, va mai angaja alte mii de oameni, ca să construim și să punem în funcțiune această mină modernă,” a declarat directorul general al RMGC, Dragoş Tănase.

Compania RMGC deține o licență valabilă de exploatare minieră pentru zăcământul de aur și argint de la Roșia Montană. RMGC va menține, la un nivel restrâns, activitățile care permit păstrarea licenței miniere și continuarea avizării proiectului, la care se adaugă și un nivel minim de activități administrative și de suport. Se va reduce la minimum numărul angajaților implicați în alte activități care în acest moment sunt stopate sau foarte mult restrânse – cum ar fi construcții, restaurarea obiectivelor de patrimoniu, cercetarea și restaurarea galeriilor miniere, restaurarea caselor din centrul istoric al localității, activități de relocare, comunicare etc. Astfel: lucrările de amenajare a galeriei Cătălina Monulești vor fi suspendate; lucrările de proiectare și reabilitare ale Centrului Istoric al Roșiei Montane vor fi suspendate; lucrările de amenajare a unităților de primire turiști (hotelul “Primăria Veche” precum și pensiunea din Școala Veche) vor fi suspendate; toate programele de asistență socială și comunitară vor fi suspendate.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax