Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

„In memoriam Ion Gavrilă Ogoranu”: Află povestea luptătorului anticomunist și a soției sale, Ana, care l-a ascuns 21 de ani la Galtiu


Publicat

Unul dintre cei mai cunoscuți luptători anticomuniști români, Ion Gavrilă Ogoranu, a primit vineri un moment special de respect și apreciere pentru cele câteva decenii din viața sa pe care le-a dedicat în totalitate rezistenței împotriva regimului comunist, perioadă în care a stat timp de 21 de ani ascuns în satul Galtiu din județul Alba. Câteva zeci de admiratori și persoane care l-au cunoscut pe „Moșul” Ogoranu s-au adunat la Sala Unirii pentru a rememora întâmplările prin care a trecut acesta și a le împărtăși celor tineri o mică „lecție despre demnitate și despre ce înseamnă a-ți da viața pentru o idee”.

La simpozion au participat președintele Fundației „Ion Gavrilă Ogoranu”, Coriolan Baciu, istoricii Liviu Pleșa și Iuliu Crăcană, părintele Marius Vișovan din Sighetu Marmației, ziaristul Ioan Hănțulescu, scriitorul Ioan Bâscă, directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, istoricul Liviu Zgârciu și o clasă de elevi de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, conduși de prof. Daniela Cetean.

Aceștia au rememorat câteva dintre înfiorătoarele episoade din viața lui Ion Gavrilă, conducătorul unui grup de rezistență anticomunist. A  luptat „cu arma în mână” împotriva represiunii comuniste până în 1955. A fost condamnat la moarte de două ori. Apoi, a stat 21 de ani ascuns și ocrotit în gospodăria Anei din Galtiu, văduvă cu doi copii, care ulterior i-a devenit soție. Prins de Securitate în 1976, a fost eliberat în scurt timp ca urmare a intervenției diplomației internaționale și a prescrierii condamnărilor la moarte. După Revoluție, și-a dedicat energia redactării celor șapte volume de memorii, sub titlul „Brazii de frâng, dar nu se îndoiesc”. Ion Gavrilă și-a luat cognomenul Ogoranu din familie, care era cunoscută a „a Ogoranului” și l-a folosit ca scriitor.

Povestea vieții lui Ion Gavrilă și a Anei, cea care l-a ascuns timp de 21 de ani în propria casă și care i-a devenit soție, spusă de Coriolan Baciu, președintele Fundației „Ion Gavrilă Ogoranu”:

„A fost odată o tânără de 19 ani, în Galtiu, în anul 1940. Ea se numea Ana Mârza și făcuse școala în sat. Atunci a avut loc o primă lovitură dată României: s-au ciuntit granițele. Fenomenul a fost resimțit foarte dur de întreaga populație. România era într-o revoluție nemaipomenită. Marea Unirea era un „punct astral” al națiunii române și după 22 de ani, în 1940, cad granițele. Din nord au sosit o mulțime de refugiați, care s-au adăpostit care pe unde.

Ana, prima căsnicie cu un rezistent anticomunist, Petru Săbăduș

La Galtiu se adăpostește o familie, Săbăduș. În această familie Săbăduș, era un băiat de 20 de ani, Petru, în ultimul an de liceu, trebuia să înceapă cursurile în acea toamnă, însă, după Dictatul de la Viena, nu a mai putut, pentru că a fost nevoit să se refugieze. La începutul toamnei, a cunoscut-o pe Ana. Apoi, familia s-a refugiat mai departe, în Făgăraș, și băiatul s-a înscris la o școală din Făgăraș. În ultimul an de liceu l-a întâlnit pe Ion Gavrilă. S-au împrietenit. După un an, Petru Săbăduș a terminat liceul și s-a dus student la Medicină la Cluj. După încă un an, a reluat relația cu Ana și s-au căsătorit. În 1943 și 1944 li s-au născut primii doi copii.

Petru Săbăduș participă, ca student, la prima acțiune de rezistență anticomunistă în 1946, vestita Grevă de la Cluj, în care a fost implicat și Ion Gavrilă și Mitropolitul Valeriu Anania, cu numele de călugăr Bartolomeu. A fost, poate, ultima manifestare semnificativă și cu oarecare succes împotriva comunismului din acea perioadă, după care regimul, care se întărea pe zi ce trece, nu a mai permis astfel de manifestări.

Petru Săbăduș, bătut până la moarte în închisoare la 34 de ani 

După greva studențească, Petru Săbăduș este luat în „colimator” și, știind că este urmărit și în pericol de a fi arestat, încearcă să treacă în Iugoslavia în 1948. Este arestat la graniță, condamnat și închis la Gherla. În 1953, ieșind la plimbare în curtea închisorii, vede un om bătut care nu putea să se miște. Fiind medic, încercă să îl ajute. Medicul închisorii îl vede, îl lovește cu brutalitate, i se rupe splina, iar după două zile moare în infirmeria închisorii din Gherla. Avea 34 de ani.

„Într-o noapte, Anei îi bate cineva la ușă. Era Ion Gavrilă”

Ana rămâne singură în Galtiu cu cei doi copii și într-o noapte a anului 1955 îi bate cineva la ușă. Era Ion Gavrilă, care între timp, amenințat de arestare în 1948, refuză să se supună și ridică un punct esențial al demnității prin organizarea Grupului Carpatin Făgărășan, prin care un număr de sub 20 de tineri se constituie într-un grup de rezistență, având susținerea a câteva sute de familii din zona Făgărașului. Acest grup de rezistență a stat în munții Făgăraș timp de 8 ani. Imens pentru acea perioadă de represiune extraordinară din anii comunismului în care 20 de oameni din care au rămas 11 să nu poată fi prinși deși erau trimise batalioane de securitate să scotocească fiecare milimetru de teren din sate și din munți.

În 1955, grupul nu reușește să se mai reunească și Gavrilă încearcă să găsească o soluție personală, ieșind spre Cluj pentru a găsi o variantă de a părăsi țara. Știa că era condamnat de două ori la moarte și că nu mai avea scăpare. Ana Săbăduș îl adăpostește, în speranța că va găsi în timp un contact pentru a putea pleca. Spre toamnă, află că ceilalți camarazi au fost arestați prin trădare. Li s-a întins o cursă care în acele condiții, le-a fost fatală. Perspectiva de a ieși spre Grecia pe care le-au oferit-o niște agenți ai Securității i-a făcut să fie prinși, apoi condamnați și executați în anul 1957.

„Îl numea <Calu’>, pentru ca micuții să nu scape o vorbă despre un om ascuns în casă”

Acea femeie, văduvă cu doi copii, cu o brumă de pământ în Galtiu, se angajează să găzduiască un condamnat la moarte, știind că acest lucru ar putea să atragă cele mai grave represalii pentru ea și pentru copiii ei. Pământul i-a fost luat la colectivizare. Timp de 21 de ani, între 1955 și 1976, dă de mîncare unui om care stătea ascuns zi, noapte, despre care trebuia să nu știe nimeni, pe care îl numea Calu pentru ca și copiii să nu scape cumva o vorbă despre un om ci despre „un cal”. Zi de zi, noapte de noapte, cu frică, îl găzduiește pe acest om, la Galtiu.

În acest timp se mai întâmplă un eveniment grav. Casa în care locuiau este naționalizată, ei sunt evacuați și mutați într-o moară părăsită, pe care trebuie să o reamenajeze, în care trebuie să găsească alte soluții de ascundere a lui Ion Gavrilă. O existență extrem de precară, amenințată de lipsuri mari, de perspectiva represiunii.

„Am cunoscut-o pe Ana Gavrilă și mi s-a părut mai extraordinară decât Ion Gavrilă”

Am cunoscut-o pe Ana Gavrilă și mi s-a părut mai extraordinară decât Ion Gavrilă. Totul a plecat de la credința ei adâncă că Dumnezeu, atunci când l-a luat pe primul ei bărbat, i-a trimis un alt bărbat în loc, lângă care să fie, cu care să se poată înțelege. La două luni după ce a murit Ion Gavrilă, a murit și Ana, pentru că nu mai avea rost în această lume”, ne-a povestit Coriolan Baciu, care l-a cunoscut pe Ogoranu, el însuși provenind dintr-o familie din care sapte membri au fost condamnați politic în comunism și au făcut, în total, peste 100 de ani de închisoare.

Șapte volume de memorii, „Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc”

După Revoluție, Ion Gavrilă Ogoranu a început să își scrie memoriile, pe care le-a concentrat în șapte volume, intitulate „Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc”, în care povestește, cu maximă generozitate pentru detalii, cum s-au petrecut lucrurile pentru el, „frații săi de cruce” și alți participanți, în lupta anticomunistă. Câteva exemplare au fost expuse în Sala Unirii, cu ocazia Simpozionului „In Memoriam Ion Gavrilă Ogoranu”.

Istoricul Liviu Pleșa: „Ion Gavrilă Ogoranu a fost arestat prin trădare”

Istoricul Liviu Pleșa a povestit episodul arestării prin trădare a lui Ion Gavrilă Ogoranu, la Cluj-Napoca. „Securitatea s-a infiltrat printre potențialii săi colegi, care puteau să îl ajute. În perioada 1973-1975, Securitatea îi racolează pe foarte mulți dintre foștii săi colegi, foștii săi prieteni. De aici a venit și arestarea sa. Au reușit să îl recruteze pe un inginer, la care au apelat să îl ajute, să își realizeze situația. Prin acel informator au reușit să îl atragă, să îi ofere iluzia reabilitării grupului. După 25 de ani de la condamnarea la moarte, aceasta se prescripsese și nu mai era în vigoare. Astfel, când a fost arestat, nu au avut ce să îi facă din punct de vedere legal. A fost anchetat câteva luni, iar după aceea el și-a reluat activitatea. A lucrat ca agronom în Sibiu. După ’90 a rămas același luptător și m-a impresionat prin forța pe care a avut-o, la 80 de ani, să scrie toate acele volume și să vorbească și despre alți rezistenți anticomuniști”.

Istoricul Iuliu Crăcană: „Securitatea dădea vina pe vecini”

Istoricul Iuliu Crăcană a vorbit despre Ion Gavrilă Ogoranu „între mit și istorie”. „A existat o serie de măsuri cu obiective precise în privința schimbării stării de spirit a vecinilor. Era o metodă de lucru generală. Adică, li se spunea că „din cauza că ăia sunt în munți, voi aveți de suferit, rudele voastre sunt arestate, voi sunteți urmăriți și prigoniți”. Pe ei s-a dat vina. În felul acesta puteau să recruteze informatori. Tocmai de aceea, în perioada comunistă, dacă se vehiculau informații se vehiculau eronat. Ce este foarte important de reținut e faptul că tineretul are nevoie de mituri. Adică, noile generații au nevoie de exemple, și tocmai asta e datoria istoricilor, să arate adevărul istoric. Noi am avut mare noroc că l-am prins pe Ion Gavrilă în viață, dar tinerii trebuie să știe și ei ce s-a întâmplat, pentru a putea să își țină coloana vertebrală dreaptă”.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Alba, Asociația Foștilor Deținuți Politici – Filiala Alba, Fundația „Ion Gavrilă Ogoranu” și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

FOTO: Adina E. CURTA, Vali CIONTEA

FOTO Ion Gavrilă Ogoranu, Ana Ogoranu: ogoranu.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. giotto

    sâmbătă, 25.05.2013 at 11:07

    Atata timp cat ne vom cinsti eroii cred ca mai este speranta pentru noi.

  2. Ana

    sâmbătă, 25.05.2013 at 22:06

    Extraordinara poveste de devotament, incredere, dragoste si credinta in Dumnezeu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Traian Berbeceanu, fostul șef BCCO Alba Iulia, validat în funcția de prefect al Capitalei

Publicat

Comisarul Traian Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia și consilier al ministrului Marcel Vela, a fost validat în funcția de prefect al Capitalei, potrivit surselor Digi24. 

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că că îl va schimba pe actualul prefect al Capitalei, Gheorghe Cojanu, după declarațiile controversate privind rata de infectare din București, iar unul dintre posibilii înlocuitori este Traian Berbeceanu.

Berbeceanu este „un om corect, integru hotărât” și a demonstrat în actvitatea sa că își duce la îndeplinire obiectivele, a spus Orban.

Orban a explicat de ce nu l-a demis imediat pe Cojanu.

„Încă de luni m-ați întrebat despre prefectul Capitalei. Nu puteam să anunț decizia mea de a schimba prefectul înaintea unei ședințe fundamentale conduse de prefectul Capitalei, a CMSU, și în condițiile în care trebuiau implementate deciziile din legislație. Astăzi pot să vă spun: da, am luat decizia de a-l schimba pe prefectul Capitalei. Joi, la ședința de Guvern vom opera această modificare”, a spus el.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Comisia Europeană, somată să introducă vizele pentru americani din cauza românilor, bulgarilor, croaților și ciprioților

Publicat

sua

Eurodeputații din Parlamentul European solicită Comisiei Europene să ia măsurile prevăzute în legislația UE pentru a garanta reciprocitatea deplină a vizelor între UE și SUA, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Parlamentul a adoptat joi cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 abțineri o rezoluție prin care îndeamnă Comisia să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, după cum este stabilit în așa-numitul mecanism de reciprocitate.

Grupul popularilor europeni, în care sunt membrii și Mircea Hava, Dan Motreanu și Rareș Bogdan, au votat contra rezoluției.

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români au încă nevoie de viză pentru a intra în SUA. Comisia este obligată să propună suspendarea exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA; atât PE, cât și Consiliul o pot bloca.

Actul juridic care reintroduce obligația de a deține viză pentru resortisanții SUA ar fi trebuit depus cu mai mult de patru ani în urmă

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de această obligație pentru șederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.

Discriminarea la care sunt supuși cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români care călătoresc în SUA este inacceptabilă. Respectând principiul fundamental al solidarității între membrii UE, solicităm Comisiei să acționeze în conformitate cu legislația europeană și să prezinte o propunere de suspendare a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA. Va fi apoi la latitudinea Parlamentului și a Consiliului să evalueze consecințele politice ale acestei acțiuni”, a declarat Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor.

În conformitate cu legislația UE, în cazul în care o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situații de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării resortisanților săi de obligația de a deține viză pentru o perioadă de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul ar putea formula obiecții cu privire la un astfel de act (articolul 290 alineatul (2) din Tratatul UE).

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Momentul istoric în care sonda Osiris-Rex ajunge pe suprafața asteroidului Bennu. Imagini în premieră de la NASA

Publicat

NASA a difuzat în premieră imagini cu momentul în care sonda Osiris-Rex ajunge pe suprafața asteroidului Bennu, aflat la 330 de milioane de kilometri distanță, pentru a colecta mostre de sol de suprafața acestuia.

Este „un moment istoric”, iar bucuria celor care au muncit la proiect este pe măsură.

Imaginile au fost filmate în 20 octombrie 2020 și arată câmpul vizual al camerei SamCam de pe sondă, în timp ce Osiris-Rex se apropie și atinge suprafața asteroidului Bennu.

Datele preliminare arată că brațul de eșantionare a atins suprafața asteroidului timp de aproximativ 6 secunde, după care sonda s-a îndepărtat de suprafață, potrivit NASA.

Scopul sondei a fost să colecteze cel puțin 60 de grame, poate chiar un kilogram din roca asteroidului.

Deoarece Bennu este un obiect spațial foarte primitiv, oamenii de știință spun că suprafața și praful ar putea deține indicii fascinante despre modul în care s-au format Soarele și planetele în urmă cu mai bine de 4,5 miliarde de ani.

Sonda Osiris-Rex, lansată în 2016, are dimensiunile unei furgonete. Ea va revenit pe pământ abia în 2023 cu materialele colectate.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

A crescut numărul de infecţii respiratorii acute. Câte persoane s-au vaccinat antigripal

Publicat

Vaccin, gripa

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, infecţii acute de căi respiratorii superioare (IIACRS) şi pneumonii – înregistrate la nivel naţional săptămâna trecută a fost de 47.636, cu 13,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară.

”Săptămâna 12 – 18 octombrie 2020 (S42/2020) – la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 47.636, cu 42,7% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (83.076) şi cu 13,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (42.121)”, precizează joi Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În aceeaşi săptămână au fost raportate la nivel naţional 5 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 20 de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut (S 42/2019).

Nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă, informează INSP.

INSP menţionează că din statistici lipsesc datele de la DSP Bucureşti.

Până la data de 18 octombrie au fost vaccinate antigripal 187.253 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate