Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De Sâmbăta Mare: Programul împărţirii Paştilor, la bisericile din Alba Iulia

Publicat

Bisericile din Alba Iulia oferă posibilitatea locuitorilor să ridice de la lăcaşele de cult „pâinea sfinţită”, Paştile, de Sărbătoarea Învierii, încă din Sâmbăta Mare.

Potrivit programului afişat la intrarea în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, pâinea şi vinul sfinţite vor fi distribuite, sâmbătă, sub turnul clopotniţei, între orele 11.15-20.00. De asemenea, credincioşii sunt aşteptaţi şi duminică, în intervalul orar 2.30-3.30, după Sfânta Liturghie din noaptea Învierii Domnului, dar şi în dimineaţa Duminicii Sfintelor Paşti, între 08.30 şi 10.00.

Şi celelalte biserici din Alba Iulia aşteaptă credincioşii să ia Paşti. Spre exemplu, la biserica de pe Platoul Romanilor din cartierul Cetate, albaiulienii pot merge după Paşti, sâmbătă, începând cu ora 16.00.

Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia a făcut public şi programul slujbelor închinate Patimilor Domunului. În Vinerea Sfântă a Răstignirii Domnului, in intervalul orar 18.00-21.45 se desfăşoară Denia Prohodului şi Procesiunea cu Sfântul Epitaf. În Sâmbăta Mare, ziua îngropării şi pogorârii la Iad a Domnului, credincioşii sunt aşteptaţi la Catedrală de la ora 07.00, când se oficiază slujba Ceasurilor şi Obedienţei, de la ora 08.00, la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare şi, de la ora 23.15, la Miezonoptica cu Canonul Sâmbetei celei Mari.

Preoţii reamintesc credincioşilor că Paştile se consumă numai pe nemâncate, după Sfânta Liturghie sau Sfânta Împărtăşanie, în primel trei zile (duminică, luni, marţi) ale Praznicului Învierii Domnului.

În România există tradiţia de a sfinţi pâine (uneori cu imaginea Crucii sau a Învierii desenată pe ea), numită Paşti. Această pâine este sfinţită la Liturghia din Sâmbăta Mare sau spre sfârşitul Sfintei Liturghii din ziua de Paşti, în memoria lui Hristos cel Înviat, care este „Pâinea Vieţii Eterne coborâtă din Ceruri şi care ne hrăneşte cu hrana milei Sale divine”. Această pâine, stropită cu vin, este împărţită credincioşilor în loc de anafură şi se mănâncă dimineaţa, înainte de orice altceva.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax