Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

În timp ce în PDL Alba a început campania electorală internă, în USL n-au început negocierile. Vezi cine vrea să intre în Parlament


În timp ce în PDL deja și-au depus cererile pentru candidaturi 21 de membri, în USL Alba, pregătirea pentru parlamentare este, se pare, un proces dificil, dat fiind faptul că, până la această dată, partidele din alianță nu au ajuns încă la o înțelegere privind distribuția colegiilor. Acestea ar urma să fie împărțite între PNL și PC, pe de o parte și PSD+UNPR pe de altă parte.

Publicat

Alegerile parlamentare se apropie cu pași repezi, iar în partidele politice din Alba au apărut deja numele candidaților care vor intra în lupta pentru un loc în Camera Deputaților și Senatul României. Primul partid la care s-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor este PDL, unde 21 de membri și-au manifestat intenția de a candida și urmează să fie supuși unui sondaj de opinie.  Cel mai  bine plasat dintre cei înscriși are toate șansele să fie propus candidat PDL în colegiul respectiv. Dacă la PDL a început procesul de departajare, în USL Alba, partidele din alianță nu au ajuns încă la un acord comun cu privire la împărțirea colegiilor.

Dispunerea candidaților pe colegiile din Alba, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților este cel puțin interesantă, dat fiind faptul că se regăsesc atât oameni politici consacrați din peisajul local, cât și nume noi. La fel de interesante sunt și opțiunile acestora pe colegii.

Spre exemplu, „fiul munților și tata exploratorilor”, Corneliu Olar țintește, din Apuseni, direct spre Senatul României, unde încearcă să obțină un loc pe colegiul Alba Iulia – Zlatna – Cugir – Apuseni. Pe de altă parte, acesta nu este decis încă dacă vrea să renunțe la calitatea de deputat, așa că s-a înscris și pe lista pentru Camera Deputaților, pe Colegiul Apuseni.

Tot la Camera Deputaților, dar de această dată pe Colegiul Alba Iulia, țintesc fostul prefect Ștefan Bardan, dar și avocații Marcel Simion și Mihai Baco. Ultimii doi pornesc de la premisa că, în contextul actual, Parlamentul are nevoie de juriști, dar rămâne de văzut care dintre aceștia vor primi girul partidului. Mihai Baco și-a luat măsuri, așa că a bifat și o a doua candidatură: acesta ar fi la fel de mulțumit și cu un loc în Senat, pe același colegiu pe care îl vrea și Olar.

O altă candidatură interesantă este cea a fostului vicepreședinte CJ Alba, Sorin Bumb. Acesta s-a înscris pe listele PDL pentru Camera Deputaților, pe Colegiul Aiud – Ocna Mureș, așa că o va avea drept contracandidată pe Oana Badea. Aceasta din urmă s-a luptat la localele din acest an pentru funcția de primar al Aiudului.

La deputați, Colegiul Sebeș – Blaj este printre cele mai disputate. Aici își vor încerca norocul atât deputatul Clement Negruț, cât și candidatul la Primăria Sebeș la alegerile din vară, Dorin Nistor. Ținând cont de  faptul că, la locale, Nistor a pierdut la mustață fotoliul de primar, acumulând o mare parte din voturile locuitorilor din Sebeş, dar și de antipatia recunoscută dintre Negruț și „veșnicul” primar al Blajului, Valentin Rotar, competiția se anunță, așa cum spuneam, interesantă.  În cercurile PDL este de notorietate faptul că Rotar are o relație de prietenie cu fostul inspector șef scolar- Cornel Sandu, care și el și-a depus cererea de candidatură pe colegiul respectiv.

Iată candidaturile depuse la PDL Alba pentru  fiecare colegiu:

SENAT:

Colegiul Aiud – Ocna Mureș – Sebeș – Blaj

– Alexandru Pereș

Colegiul Alba Iulia – Zlatna – Cugir – Apuseni

– Corneliu Olar

– Mihai Baco

CAMERA DEPUTAȚILOR

Colegiul Alba Iulia

– Ștefan Bardan

– Marcel Simion

– Mihai Baco

Colegiul Zlatna – Cugir

– Traian Ursaleș

– Ionuț Fulea

– Radu Roșian

– Aurel Voicu

Colegiul Aiud – Ocna Mureș

– Claudiu Racuci

– Oana Badea

– Sorin Bumb

Colegiul Sebeş -Blaj

–  Dorin Nistor

– Clement Negruț

– Claudiu Racuci

– Cornel Sandu

Colegiul Apuseni:

– Marius Costinaș

– Corneliu Olar

– Adrian Bendea

– Tiberiu Todea

Pedeliștii care și-au depus candidaturile vor fi supuși în perioada următoare la un sondaj de opinie, iar cel care va fi cel mai bine poziționat va primi susținerea partidului pe colegiul respectiv.

În USL Alba, pregătirea pentru parlamentare este, se pare, un proces dificil, dat fiind faptul că, până la această dată, partidele din alianță nu au ajuns încă la o înțelegere privind distribuția  colegiilor.  Acestea ar urma să fie împărțite între PNL și PC, pe de o parte  și  PSD+UNPR pe de altă parte.

Surse din PSD susțin că, din cauza micilor alianțe din USL apele nu sunt deloc limpezi și că, deocamdată, cel puţin, chiar și posibilele candidaturi ale actualilor parlamentari sunt incerte, făcând astfel referiri la candidaturile deputaților Radu Coclici și  Călin Potor. Acesta din urmă nu ar fi văzut cu ochi buni nici de colegii  de la PNL, care sunt nemulțumiți de faptul că nu a mai trecut pragul partidului după eșecul de la locale. Mai mult, PSD ar dori să își adjudece candidatul pentru Camera Deputaților pe Colegiul Alba Iulia, loc râvnit de altfel de Potor.

În rest, numele candidaților la parlamentare din partea USL nu au fost încă stabilite. Tot ce se știe deocamdată, pe surse PNL, este că Teodor Atansiu ar intenționa să candideze pentru un loc în Senatul României, pe Colegiul Alba Iulia – Zlatna – Cugir – Apuseni.  Liberalii vor, de asemenea, să pună candidat la Camera Deputaților pe colegiul Alba Iulia. În cazul în care se va respecta protocolul PSD-UNPR, candidatul USL pe colegiul senatorial Aiud – Ocna Mureș – Sebeș – Blaj va rămâne Nicolae Dobra.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Intervenții ale Serviciului Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș pentru îmbunătățirea stării drumurilor de la Răhău

Publicat

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a intervenit, în ultimele zile, la Răhău, în vederea evitării unor posibile probleme pe care le pot genera ploile, în condițiile în care se așteaptă venirea toamnei.

Reprezentanții Primăriei Sebeș au transmis că s-a recurs la îndreptarea drumurilor cu utilajele din dotare și la curățarea șanțurilor.

De asemenea, s-a lucrat la realizarea unor subtraversări și a unor șanțuri de scurgere.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Un nou MALL se construiește la Alba Iulia. Centru comercial pe o suprafață de 6,1 hectare.”Ancora” este un hypermarket Carrefour

Publicat

Prime Kapital și MAS REI a anunțat că pregătesc construirea celui mai mare centru comercial din județul Alba, Alba Iulia Value Centre. Noul centru comercial, care urmează modelul celor deschise deja la Roman și Zalău, va avea o suprafață totală de 19.300 mp și se află în faza de planificare.

Ancora noului Mall va fi un hipermarket Carrefour, iar deschiderea este preconizată pentru anul 2022 potrivit siteului oficial al companiei. Prime Kapital mai deține centre comerciale în Arad, București, Iași, Târgoviște, Burgas și Stara Zagora ( Bulgaria) și Gorzow (Polonia).

Suprafața totală de teren vizată pentru investiția de la Alba Iulia este în suprafață de 124.000 mp (12,4 hectare), iar construcția ar urma să fie amplasată pe circa 4-5 hectare. Comparativ, mall-ul Vivo din Cluj-Napoca (fostul Polus) se întinde pe 6,1 hectare.

Noul centru comercial va fi accesibil direct din E 81.

Prime Kapital și MAS REI  au deschis recent Roman Value Centre, care găzduiește 50 de spații comerciale pentru toate categoriile de vârstă și interese, pe o suprafață închiriabilă de aproximativ 20.000 metri pătrați și Zalău Value Centre, care este cel mai mare centru comercial din județul Sălaj.

Centrul comercial care se va construi la Alba Iulia, include un hipermarket, o galerie comercială și spații de tips trip mall, va deservi peste 160.000 de locuitori atât din municipiul Alba Iulia, cât și din localitățile din împrejurimi, generând peste 600 locuri de muncă.

Bugetul estimat pentru construcția Alba Iulia Value Centre este de 23,4 milioane euro, iar data estimată a inaugurării este anul 2022.

Centrul comercial, accesibil direct din E81, va avea o zonă de magazine cu acces din parcare, food court și galerie comercială interioară, iar ancora principală va fi un hipermarket Carrefour. În plus, vor fi amenajate 700 de locuri de parcare.

Potrivit Primăriei Alba Iulia, centrul comercial de tip Mall se va construi în zona Bărăbanț, pe un teren aflat în zona râului Ampoi. O firmă din București a solicitat și primit certificat de urbanism de la Primărie, pentru elaborarea PUZ.

Proiectul prevede construirea unui centru comercial, a unui centru wellness și amenajarea de sensuri giratorii, parcări, alei carosabile și pietonale și spații verzi. Sunt prevăzute construcții pe o suprafață de aproximativ 6,1 hectare de teren.

Firma PK Topaz SRL din București a solicitat Primăriei Alba Iulia, în data de 27 aprilie 2020, un certificat de urbanism pentru elaborare PUZ – Construire centru comercial Alba Iulia, sensuri giratorii, centru wellness, amenajare platforme exterioare cu parcări, alei carosabile și pietonale, reconfigurare căi de acces, semnalistică rutieră, amplasare casete publicitare luminoase și totemuri publicitare, amenajare spații verzi, împrejmuire teren și introducere parcelă în intravilan.

De asemenea, se dorește devierea rețelei electrice de înaltă tensiune (LEA 220 kW) și efectuarea de operațiuni cadastrale, notariale și schimbare categorie de folosință.

Terenul se află în localitatea Alba Iulia, în zona străzilor Alexandru Ioan Cuza și Fabricilor.

Potrivit PUG, terenul vizat este parțial extravilan, astfel că va trebui trecut în intravilan pentru realizarea investiției și relocată rețeaua electrică de 220 kW (liniile ar urma să fie deviate pe lângă râul Ampoi și trecute în subteran). Procedura este de durată și la această dată se efectuează procedurile de alipire a terenurilor.

Proiectul include circa 1500 locuri de parcare și amenajarea a două sensuri giratorii (unul pe strada Alexandru Ioan Cuza, celălalt pe strada Fabricilor). Proiectul ar putea însă suferi modificări.

Firma PK Topaz SRL are sediul în București, iar, potrivit termene.ro, acționarii firmei și legăturile cu alte companii sunt după cum urmează:

În același timp, pentru anul viitor este planificată și extinderea primului centru comercial de tip mall din oraș. Alba Mall se extinde cu circa 6.000 mp. Crește și numărul de locuri de parcare (285 existente, 140 propuse).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Focar de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. 14 pacienți infectați, descoperiți la testarea de miercuri

Publicat

Focar de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. Sunt 14 pacienți infectați, potrivit unor surse ale ziarului Alba24.

Pacienții centrului au fost testați conform procedurii naționale, la două săptămâni, 14 dintre teste fiind miercuri pozitive.

Deocamdată nu se știe cum s-au infectat. Autoritățile au declanșat o anchetă epidemiologică și se pare că pacienții cu boli mai grave au fost transporatați deja la spital. Ar fi vorba despre 2,3 persoane care prezintă un risc mai ridicat.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum explică europarlamentarul Rareș Bogdan eșecul PNL la primăria Alba Iulia și succesul candidatului USR PLUS, Gabriel Pleșa

Publicat

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a încercat să explice de ce liberalii au pierdut primăriile din Alba-Iulia, Timișoara și Brașov. Acesta a spus că la Alba Iulia a fost vorba despre o confuzie, pentru că ambii au fost viceprimari în mandatul lui Mircea Hava. 

„Probabil alegătorii noștri, la Alba a fost o confuzie generată tocmai de faptul că domnul Pleșa a fost viceprimarul lui Mircea Hava, primarul care a transformat complet Alba și candidatul nostru Voicu Paul a fost de asemenea viceprimar.

Deci au fost doi viceprimari. Unul preluat de USR, celălalt al nostru, care s-au bătut, a câștigat probabil datorită unei comunicări ceva mai eficiente, domnul Pleșa.

Până la urmă, sunt trei primari pierduți de noi,( nr. Alba Iulia, Timișoara și Brașov) dar s-a întors tot dreapta. Era grav pentru mine dacă pierdeam în favoarea stângii, pentru că atunci erau mutații în electorat. Nu s-a întâmplat acest lucru” a spus europarlamentarul Rareș Bogdan, invitat la Digi24.

Rareș Bogdan este originar din județul Alba, de la Ocna Mureș, unde tatăl său a condus UPSOM- cea mai importantă întreprindere din oraș și de unde s-a mutat la Cluj-Napoca.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate