Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

În weekend: ALBA JAZZ 2016. Bucharest Jazz Orchestra şi BaLaKo, pentru prima dată la Alba Iulia. PROGRAM

Publicat

2 JAZZ-sambataAlba Iulia găzduieşte la sfârşitul acestei săptămâni, în 24 şi 25 septembrie, o nouă ediţie a Festivalului Alba Jazz, unul dintre cele mai importante evenimente de jazz din România. Festivalul promovează şi la ediţia din acest jazz-ul românesc şi va oferi iubitorilor acestui gen muzical seri speciale de jazz de calitate, dar şi surprize.

Cu un nou concept, festivalul se mută pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia urmând ca sâmbătă şi duminică să ne încânte cu muzica lor Bucharest Jazz Orchestra, BaLaKo dar şi prietenii jazz-ului din Alba: White City Band, LAU (Laura Orian) şi CAffe Noir Band.

Programul debutează, joi, cu o prefaţă surpriză a festivalului, iar sâmbătă şi duminică serile Alba Jazz se desfăşoară începând cu ora 19.00 la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

Invitat special al festivalului este Cezar Cazanoi, instrumentistul numărul 1 în România în ceea ce priveşte instrumentele tradiţionale de suflat.

Prima seară a festivalului Alba Jazz va fi deschisă, la ora 19,00, de albaiulienii de la Caffe Noir Band, urmând apoi un concert susţinut de Bucharest Jazz Orchestra, aflată pentru prima dată la Alba Iulia.

1 JAZZ-duminicaÎn cea de-a doua, duminică, pofta de jazz va fi deschisă, tot de la ora 19,00, de LAU (Laura Orian) şi White City Band, urmând un concert exploziv plin de sunete balcanice şi latine susţinut de BaLaKo.

Intrarea în ambele seri este LIBERĂ

Înfiinţata în 2012, Bucharest Jazz Orchestra, condusă de trompetistul Sebastian Burneci, este un ansamblu independent de jazz din care fac parte mai mulţi muzicieni de top (atât din România, cât şi din Italia sau Republica Moldova): Paolo Profeti (saxofon), Cristi Lăbuş (trombon bas), Silviu Groaza (trompetă), Florian Radu (trombon), Adi Cojocaru (trombon). Secţia ritmică este condusă de Johnny Bica (pian) şi are multiple componente, cea de bază fiind formată din Michael Acker (contrabas) şi Tavi Scurtu (tobe). Cu un stil unic şi o muzică originală, grupul s-a remarcat prin colaborări muzicale deosebite: cu solişti precum Virgil Ianţu sau cu trupe precum Brigada Artistică Urbană sau Vunk. Primul material discografic al Bucharest Jazz Orchestra se numeşte „Poveşti din Bucureşti” şi poartă amprenta personală a fiecărui membru al grupului pentru că oferă o felie din viaţa trăită în acest oraş pestriţ. Albumul este plin de diversitate şi abordează stiluri diferite: de la piese descriptive precum „Insomnii” la melodii care vorbesc despre diverse tipologii umane creionate în „Full of Me”, de la muzica plină de esenţă a lui George Enescu citată în „Mix of Dreams” la nostalgia baladei „In the Wee Small Hours of the Morning” sau a piesei „Samba Isaura”, discul orchestrei fiind un produs la fel de variat precum realitatea Bucureştiului din anul 2015.

Aşa cum spune şi numele, BaLaKo adună sunete balcanice şi latine într-un mix original. Se inspira din cultura balcanica, adaugă exotismul latin, combină instrumente care altfel se întâlnesc rar pe scena şi ceea ce rezultă este o explozie de emoţii pe care am descoperit, cu bucurie, ca occidentalii o îndrăgesc foarte tare.

Cinci dintre membri trupei fac parte din trupa Mandinga. În urma cu mai mulţi ani au profitat de pasiunea pentru jazz şi s-a născut astfel un show aparte, Mandinga Latin Jazz. In anul 2013 formula artistica s-a extins şi s-a născut proiectul BaLaKo, formula care a cucerit deja publicul din ţară şi din Europa.

În fiecare seară de jazz în deschidere vor urca pe scenă prietenii jazz-ului din Alba: CAffe Noir Band, White City Band şi LAU (Laura Orian).

După 15 ani în care a trăit frumoase şi esenţiale experienţe muzicale cu trupa SENSOR, respectiv cu duetul The Nobodies, #LAU este proiectul muzical solo al Laurei Orian, pornit imediat după timpul petrecut la Departamentul de Jazz din cadrul Conservatorului din Amsterdam. Artista prezintă muzica nouă într-un set up simplu dar intens: solo pian şi voce, vocea apărând ca o eliberare completă, ca un murmur de dragoste către univers. Laura Orian este şi iniţiatoarea Festivalului Alba Jazz de la Alba Iulia.

Trupa White City Band a fost înfiinţată în toamna anului 2010 de câţiva profesori de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia. Totul a pornit din prietenie şi din dorinţa de a experimenta şi alt fel de muzică decât cea clasică: jazz clasic, muzică veche, folclor şi multe altele. Componenţa trupei este: Ioana Brok – voce, blockflute, Elena Beşliu – pian, vioară, Radu Beşliu – clarinet, blockflute, Călin Paraschiv – chitară bas şi Ştefan Olaru – percuţie.

Caffe Noir Band este o formaţie din Alba-Iulia care a luat naştere în urma colaborării a doi muzicieni talentaţi cu gusturi muzicale similare, Ovidiu Pârjol şi Liviu Cernat. Componenţa actuala a trupei este: Ovidiu Pârjol – clape, Liviu Cernat – violă, Marius Coş- chitară, Levente Szöcs – bass, Jerry Zsolt – tobe şi Doina- voce.

Festivalul ALBA JAZZ este organizat de Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultura ,,Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax