Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ÎN WEEKEND: „GASTRONOMIC CITIES”. Demonstraţie culinară la Alba Iulia, VINERI, cu şase bucătari profesionişti din Italia, Spania, Grecia şi din ţară

Publicat

În acest weekend, Alba Iulia este gazda evenimentului transnațional al proiectului Gastronomic Cities (Orașe gastronomice), ce are drept stop îmbunătăţirea ofertei turistice prin plasarea turismului de tip culinar în centrul strategiilor de profil locale. Vineri, 5 septembrie, albaiulienii vor putea vedea “live” o demonstraţie de gătit prezentată de cinci bucătari din Italia, Spania şi Grecia, care se vor alătura participantului la Top Chef, Cosmin Toma.

Un număr de 17 reprezentanți ai orașelor partenere vor fi prezenți la Alba Iulia pe perioada evenimentului transnațional, reprezentanți ai autorităților locale, dar și ai sectorului HORECA.

Vineri, începând cu ora 16.00, la Hotel Parc din Alba Iulia, cinci bucătari din Italia, Spania și Grecia se vor alătura lui Cosmin Toma – unul dintre cei mai apreciați bucătari ai comunității locale, participant în cadrul emisiunii Top Chef, pentru a oferi albaiulienilor pentru prima oară un spectacol gastronomic inedit, gătind în fața spectatorilor rețete care i-au consacrat.

Albaiulienii sunt așteptați în număr cât mai mare să participe la evenimentul gastronomic organizat de către Primăria Municipiului Alba Iulia alături de orașele partenere, pentru a lua parte la prima reprezentație de gătit pusă în scenă în cealaltă capitală de către participanții în cadrul proiectului.

„Artiștii” care dau savoare evenimentului angajați în dialogul secretelor gastronomice sunt: Miguel Cobo (Briviesca – Burgos) – Chef la hotelul restaurant El Vallés finalist pe locul trei în concursul Top Chef din Spania, Isabel Alvarez (Burgos) – Chef și profesor la Școala profesională pentru bucătari Maria Madre, Francisco Beltran Aldoma (L’Hospitalet) – Chef și profesor la Centrul de Formare HORECA din L’Hospitalet, Stefano Isidori (Fermo) – Chef și profesor la Centrul de formare HORECA din Fermo (Italia), Alkiviadis Virvilis (Korydallos, Grecia) – Chef la restaurantul Papagalo Verde și Cosmin Toma – participant la concursul TOP CHEF din România, un bucătar foarte apreciat al orașului Alba Iulia.

Orașele participante în cadrul proiectului Gastronomic Cities alături de Alba Iulia sunt: Burgos (Spania) – în calitate de coordonator de proiect, Fermo (Italia), Korydallos (Grecia) și L’Hospitalet (Spania). Proiectul finanțat în cadrul programului Comisiei Europene URBACT II se dorește a fi unul inovator și urmărește exploatarea potenţialului gastronomic al oraşelor partenere, în vederea creării unor strategii integrate de dezvoltare economică şi turistică.

Îmbunătăţirea ofertei turistice a oraşelor prin plasarea turismului de tip culinar în centrul strategiilor turistice locale este un alt obiectiv vizat. Beneficiarii direcți ai proiectului sunt reprezentanți HORECA (hotel, restaurant, catering), producători și bucătari locali, care pot contribui la dezvoltarea turismului prin promovarea gastronomiei și a produselor locale, și care au beneficiat de activități de schimb de bune practici în cadrul vizitelor de studiu din orașele partenere.

„Europa se remarcă prin cultură, educație, istorie, dar poate cel mai delicios mod de a cunoaște Europa ca turist este prin tradiții culinare de excepție. Obiectivele turistice nu pot exista fără oamenii locului, fără cei care leagă turistul în mod personal prin ospitalitate și « bucate alese ». Fără a avea o tradiție în domeniul turismului, orașul Burgos – coordonatorul proiectului Gastronomic Cities, devine capitala gastronomiei în Spania anului 2013, din acel moment numărul de turiști crescând considerabil. La Alba Iulia numărul de turiști este în creștere, lucru îmbucurător pentru noi care ne arată că investițiile din ultimii ani nu au fost în zadar.

Și, pentru că  «arta cu cei mai mulți adepți rămâne totuși arta culinară» după cum și scriitorii admit, pe lângă evenimentele culturale care aduc în fața scenelor mii de consumatori de artă și cultură, e important să dezvoltăm și alte sectoare conexe ale turismului local. Acest eveniment gastronomic este o ocazie inedită de a ne adresa pasionaților de artă culinară și, nu în ultimul rând, gurmanzilor, care pot contribui în mod direct la dezvoltarea economiei locale”, declară Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax