Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

În WEEKEND: „Întâlnirea saşilor” la Mănărade, lângă Blaj. Eveniment în premieră pentru peste 250 de fii ai satului şi familiile acestora

Publicat

Biserica Evanghelica  Manarade Localitatea Mănărade găzduieşte la sfârşitul acestei săptămâni, în premieră “Întalnirea Saşilor”.  Evenimentul se va desfăşura pe durata a trei zile, începând de vineri, 7 august. Sunt aşteptate să participe peste 250 de persoane, saşi plecaţi din localitate şi familiile acestora.

Vor fi organizate momente folclorice româneşti şi săseşti, slujbe religioase şi cei prezenţi vor putea degusta din produsele tradiţionale din zonă.

Administraţia publică locală le va oferi oaspeţilor, duminică de la ora 13.00, prilejul de a sărbători în cadrul manifestării “ Fiii satului”. Pe o scenă amplasată în aer liber vor evolua Reta Rus, Ina Todoran, Alina Pinca, Denisa Balu, Dorin Pintea şi Ioan Danciu.

Mănărade, localitate componenta a municipiului Blaj, a fost în trecut locuită majoritar de etnici germani, însă toţi au luat parte la exodul saşilor care a început în anii ’80 şi care a culminat imediat după 1989, când zeci de sate din Transilvania au rămas pustii.

Dacă la recensamântul din 1930, în Mănărade erau înregistrati 613 germani, în 2012 a încetat din viaţă ultimul reprezentant al acestei etnii din micul sat de pe Târnava Mare.

Chiar dacă au părăsit Romania de zeci de ani, saşii nu au uitat complet de comunitatea de unde au plecat. Ei s-au organizat în “Asociaţia Saşilor Mănărăzeni”, organism care, cu sprijinul autorităţilor locale, a restaurat Biserica Evanghelică Fortificată din Mănărade, transmit reprezentanţii Primăriei Blaj.

Edificiul datează de la începutul secolului al XV-lea şi este în prezent folosit de către Biserica Greco–Catolică, pentru slujbele proprii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax