Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

În weekend: Peste 400 de elevi din Alba, aşteptaţi să participe la olimpiadele de Limba română, limbi clasice, Chimie şi Tehnologii, etapele judeţene


Publicat

colegiul dorin pavelPeste 400 de elevi din Alba sunt aşteptaţi să participe, în perioada 27-28 februarie, la etapa judeţeană a olimpiadelor şcolare de Limba şi literatura română, Limbi clasice, Tehnologii şi Chimie. Cei mai buni dintre ei se vor califica la etapele naţionale, ce se desfăşoară în aprilie, în diferite locaţii din ţară.

Un număr de 325 de elevi de gimnaziu şi liceu care doresc să-şi dovedească performanţa şcolară la Limba şi literatura română sunt aşteptaţi să participe la etapa judeţeană programată pentru sâmbătă, 27 februarie, la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” din Alba Iulia. Din clasele de gimnaziu, sunt înscrişi 233 de elevi, iar de la liceu, alţi 92. Dintre aceştia 12 se pot califica pentru etapa naţională, care va avea loc în perioada 16-19 aprilie 2016, la Râmnicu Vâlcea, pentru clasele V-VIII, respectiv în intervalul 20-24 aprilie 2016, la Târgoviște, judeţul Dâmbovița, pentru clasele IX-XII.

Tot în acest weekend este programată etapa judeţeană a olimpiadei de limbi clasice – latină şi greacă. Sunt înscrişi 9 elevi, care vor da probele de concurs la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, duminică, 28 februarie.

La limba latină sunt înscrişi 6 elevi, câte unul din clasa a IX-a, respectiv a XII-a şi câte doi din clasa a VIII-a şi a X-a. Pentru etapa naţională, judeţul Alba are rezervate cinci locuri.

Pentru limba greacă, sunt alţi trei elevi înscrişi la olimpiadă, toţi având şansa să se califice la faza naţională (4 locuri), care se desfăşoară în perioada 20-22 aprilie 2016, la Pitești.

Sâmbătă, 27 februarie, se desfăşoară şi etapa judeţeană a olimpiadei de Chimie, la Şcoala Gimnazială “Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia. Faza naţională este programată pentru perioada 17-22 aprilie 2016, la Bacău.

La etapa judeţeană a olimpiadei de Chimie sunt înscrişi 37 de elevi, respectiv 14 la clasa a VIII-a, 6 de la clasa a IX-a, 5 de la clasa a X-a, 9 de la clasa a XI-a şi 3 de la clasa a XII-a. Pentru etapa naţională, sunt disponibile cinci locuri, adică primul candidat în ordinea punctajelor de la fiecare clasă.

Tot sâmbătă, este programată etapa judeţeană a Olimpiadei de Discipline Tehnologice, care se va desfăşura la Colegiul Economic din Alba Iulia – proba scrisă. Luni, 29 februarie, va avea loc proba practică la această olimpiadă, la Şcoala Gimnazială „Vasile Goldiş” din Alba Iulia.

La Discipline Tehnologice, sunt înscrişi 102 elevi de liceu din Alba, clasele XI-XII.

Disciplinele din aria curriculară tehnologii la care se organizează olimpiade judeţene şi naţionale sunt: Educaţie tehnologică (V-VIII), Mecanică (XI-XII), Construcţii, instalații și lucrări publice (XI-XII), Electric, electrotehnic, electromecanic (XI-XII), Electronică, automatizări, telecomunicații (XI-XII), Industrie textilă și pielărie (XI-XII), Fabricarea produselor din lemn (XI-XII), Economic, administrativ, comerț (XI-XII), Turism şi alimentaţie (XI-XII), Agricultură – creşterea animalelor (XI-XII), Agricultură – cultura plantelor (XI-XII), Protecţia mediului (XI-XII), Industrie alimentară (XI-XII), Analiza produselor alimentare (XI-XII).

Citeşte şi CALENDAR actualizat OLIMPIADE şcolare 2016 în ALBA. Şcolile şi liceele unde se organizează etape judeţene şi datele concursurilor

Vezi şi CALENDAR OLIMPIADE 2016: Când şi unde au loc etapele NAŢIONALE şi internaţionale din acest an. Detalii pe disciplineDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Câți locuitori din Alba au fost imunizați până acum, în cele 11 centre din județ. Au fost raportate 70 de reacții adverse

Publicat

Numărul de imunizări anti-COVID în județul Alba a ajuns la 30.768, din care 19.733 reprezintă prima doză și 11.035 – rapel, au transmis joi reprezentanții DSP Alba.

De la debutul campaniei de vaccinare în 4 ianuarie 2021, DSP Alba a solicitat și recepționat în total 34.442 de doze de vaccin anti-COVID, astfel:

  • 29.302 Pfizer,
  • 2.350 Moderna,
  • 2.790 Astra Zeneca.

Au fost raportate 70 de reacții adverse și doar 2 doze de vaccin pierdute (în primele zile de vaccinare).

În prezent, în județ funcționează 11 centre de vaccinare cu o capacitate de 900 de locuri/zi.

„Văzând cifrele putem spune că în județul Alba campania de vaccinare se desfășoară cât se poate de bine, fără incidente, sincope sau poticniri. Constatăm un interes crescut al oamenilor privind imunizarea anti-COVID, lucru care ne bucură și ne dă speranță. Așteptăm semnalul de la CNCAV pentru a putea activa și alte centre de vaccinare aprobate în județ”, a precizat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Deschiderea restaurantelor fără restricții. Propunerile patronatului: certificat de vaccinare, test PCR, test COVID la intrare

Publicat

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) propune mai multe soluții pentru ca restaurantele să poată funcționa fără restricții în condițiile actuale de pandemie.

Peste 40.000 de companii din industria ospitalității au nevoie urgentă de sprijin pentru a putea supraviețui, iar aceste măsuri a putea salva de la faliment o mare parte dintre firmele afectate.

HORA propune următoarele soluții pentru a putea funcționa:

  • Prezentarea unui certificat de vaccinare.
  • Testarea PCR sau test rapid cu 48 de ore înainte de a participa la un eveniment sau o masă ”a la carte”
  • Testarea rapidă la intrarea în incintă

Reprezentanții HORA arată că la acest moment peste 40.000 de companii din industria ospitalității au nevoie urgentă de sprijin pentru a putea supraviețui.

Ei precizează că acestea au 100% capital românesc și o cifra de afaceri totală de 5 miliarde de euro. Totodată, în ele lucrează 400.000 de angajați, reprezentând 10% din angajații sectorului privat.

2020 le-a adus o scădere a cifrei de afaceri de aproximativ 70% și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 50% dintre operatori.

Redresarea industriei ospitalității este posibilă

Organizația vede însă posibilă redresarea, dacă e sprijinită. Astfel, HORA propune o serie de măsuri care ar permite reluarea activității în condiții de siguranță pentru cetățeni.

Reprezentanții cer ca funcționarea industriei să nu mai depindă de rata de incidență de 3 cazuri la mia de locuitori, spunând că nu există studii concrete care să demonstreze legătura dintre funcționarea restaurantelor și creșterea numărului de îmbolnăviri.

”Nu există niciun argument științific pentru care restaurantele să nu poată funcționa la 30% din capacitate, cu restricții și măsuri de protecție adecvate. Se apropie sezonul teraselor și oamenii au nevoie să iasă.

Oamenii nu mai vor să fie blocați și ținuți departe de activități atât de firești și atât de necesare omului, precum mersul la spectacole, la teatru, ieșitul la restaurant”, se arată în comunicat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cătălin Bregar, paramedicul anului la ISU Alba. A participat la peste 1000 de intervenții de acordare prim ajutor medical

Publicat

Plutonierul adjutant Cătălin Laurențiu Bregar a fost desemnat paramedicul anului la ISU Alba. Acesta a participat la 1.013 intervenții de acordare prim ajutor medical. 

Potrivit ISU Alba, plutonierul adjutant Cătălin Laurențiu Bregar a fost recompensat de către comanda instituției pentru merite deosebite și curaj pe timpul operațiunilor de intervenție desfășurate în anul 2020, acesta fiind desemnat paramedicul anului.

Diploma de merit a fost oferită subofițerului de doctorul Aurel Crișan – medic șef UPU-SMURD.

Subofițerul din cadrul Detașamentului de Pompieri Alba Iulia, s-a remarcat în decursul anului 2020, și nu numai, având cele mai multe intervenții SMURD, toate acestea fiind îndeplinite cu profesionalism.

„Îl felicităm pe colegul nostru și îi urăm să păstreze aceeași abnegație în salvarea aproapelui”, au transmis reprezentanții ISU Alba.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Simulare de incendiu și exercițiu de evacuare a personalului și a pacienților, la Spitalul Orășenesc Câmpeni

Publicat

O simulare de incendiu a avut loc miercuri, 3 martie, la Spitalul Orășenesc Câmpeni. Exercițiul a fost organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență – Stația de Pompieri Câmpeni. 

„Am participat miercuri, 3 martie 2021, la o simulare de incendiu organizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență – Stația de Pompieri Câmpeni, la Spitalul Orășenesc Câmpeni.

Pe lângă exercițiul care simula stingerea unui incendiu a avut loc și un exercițiu de evacuare, atât a personalului medical cât și a pacienților.

Toate părțile implicate în această simulare s-au descurcat bine iar personalul medical și auxiliar al spitalului a demonstrat că este bine instruit.

Prin aceste exerciţii se urmăreşte instruirea şi pregătirea pentru intervenţie în situaţii de urgenţă a personalului din cadrul spitalului, precum şi pregătirea echipajelor de intervenţie.

Asemenea exerciţii, precum şi verificarea instalaţiilor de intervenţie şi stingere a incendiilor vor avea loc şi în perioada următoare pentru a preveni producerea unor situaţii de urgenţă care ar putea pune în pericol viaţa pacienţilor sau a personalului medical”, a scris primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca, pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate