Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

S-a deschis SEZONUL de SCHI în judeţul Alba: STAREA PÂRTIILOR de la Domeniul Schiabil Şureanu şi Arieşeni

Publicat

isu

sureanu Ninsorile din ultima perioadă a adus veşti bune pentru cei care iubesc de sporturile de iarnă. S-a deschis sezonul de schi, pe Domeniul Schiabil Şureanu şi la Arieşeni, în Munţii Apuseni. Este cea mai timpurie deschidere de sezon de până acum.

La Şureanu, deși încă nu toate pârtiile sunt perfecte pentru schi, din cauza viscolului care a spulberat zăpada așternută, totuși, începând cu ziua de 2 decembrie, se va schia.

La Arieşeni, având în vedere ninsorile și răcirea vremii din ultimele zile, pârtiile de schi de la Arieșeni sunt deschise și îşi așteaptă turiștii.

STAREA PÂRTIILOR din judeţul Alba, pentru perioada 2 – 4 decembrie 2016

Domeniul Schiabil Şureanu

Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

Pârtii funcționale: 4 (A_3; A_2; C_1; C_3)

Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

Altitudine maximă: 2.010 m

Tunuri de zăpadă: nu

Webcam: AICI

Nocturnă: nu

Pârtii pentru sănii: da

Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

Evaluare generală: sosirea rapidă și fermă a iernii a făcut ca pârtiile de la Șureanu să fie complet acoperite de zăpadă, la final de noiembrie, și să determine cea mai timpurie deschidere de sezon de până acum, la Șureanu: vineri, 2 decembrie 2016. Deși încă nu toate pârtiile sunt perfecte pentru schi, din cauza viscolului care a spulberat zăpada așternută, totuși, începând cu ziua de 2 decembrie, se va schia la Șureanu. În plus, va ninge tocmai în cursul zilei de vineri. Pentru informații adiționale și actualizate în timp real, intrați pe www.schisureanu.ro

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în totalitate, însă începând de la Șugag prezintă o mulțime de porțiuni cu zăpadă și gheață, suficient de periculoase în cazul în care veți circula cu o viteză mai mare decât cea recomandată în asemenea condiții.

Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este acoperit în totalitate de zăpadă proaspătă, fiind deszăpezit și netezit. Prezintă, pe alocuri, porțiuni cu gheață și gropi, dar pot fi abordate de către orice tip de autovehicul. Se recomandă montarea lanțurilor la lacul Oașa.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: se schiază pe doar câteva dintre cele 8 pârtii de la Șureanu (în mod cert A_3, posibil A_2, C_1 și C_3). Starea pârtiilor este remarcabil de bună pentru această perioadă timpurie, date fiind ninsorile abundente care au asigurat o bază solidă de omăt pentru pârtii. Există aproximativ 30 cm de strat de zăpadă, prin urmare pârtiile menționate sunt aproape perfect practicabile. Nu se recomandă zonele de off-piste, întrucât zăpada nu este suficientă. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează teleschiul „Curmătura”  și telescaunul.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Șureanu va ninge vineri, ceea ce va îmbunătăți considerabil starea pârtiilor. Sâmbătă și duminică nu va mai ninge, dar vor înregistra o răcire bruscă a vremii. Din păcate, însă, vineri este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de ninsoare și nori. Temperaturile se vor încadra între -12 și -6 grade Celsius.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfaturi de buzunar:

– dotați-vă mașina cu lanțuri pentru roți și faceți o probă de montare acasă.

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

 

Arieşeni (Vârtop)

Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

Lungime totală: 2 km

Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

Altitudine maximă: 1.400 m

Tunuri de zăpadă: da

Webcam: Vârtop 2, Vârtop 1

Nocturnă: da

Pârtii pentru sănii: da

Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: având în vedere ninsorile și răcirea vremii din ultimele zile, starea pârtiilor de schi de la Arieșeni sunt deschise și își așteaptă turiștii! Deși zăpada care acoperă pârtiile este artificială, totuși se poate schia în condiții foarte bune, remarcabil de bune pentru această perioadă a anului.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: ninsorile din ultimele zile, vremea rece și tunurile de zăpadă au asigurat un strat satisfăcător de zăpadă, cu o grosime de 25-30 cm pe Vârtop 1 și Vârtop 2. Atenție, însă, zonele de off-piste sunt încă inaccesibile. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camerele web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, vineri sunt așteptate ninsori puternice, care vor îmbunătăți starea pârtiilor. Sâmbătă și duminică nu va mai ninge, însă vor scădea semnificativ temperaturile (minim -18, maxim -5 grade Celsius). Sunt șanse ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată în special vineri.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;

– nu consumați alcool în exces înainte de a schia;

– păstrați atenția la pârtia de sănii;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

Florian-Rareș Tileagă, monitor de schi

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax