Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Înalta Curte a aprobat reînceperea urmăririi penale pentru Luca Anversa şi Nicolaie Cean

Publicat

luca anversa_money.roLuni, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanţa de judecată a confirmat decizia structurii centrale a DNA de redeschidere a urmăririi penale şi în dosarul în care DNA a reluat cercetările împotriva fostului procuror DIICOT Nicolaie Cean şi a omului de afaceri Luca Anversa.

La sfârşitul săptămânii trecute a fost luată o hotărâre similară în cauza privind alţi doi procurori DIICOT, Ioan Mureşan (suspendat) şi Costel Chirilă.

Prin decizia din 6 aprilie a ÎCCJ, instanţa de judecată a confirmat decizia structurii centrale a DNA de redeschidere a urmăririi penale în dosarul în care au mai fost efectuate cercetări în anul 2012 de către serviciul teritorial Alba Iulia. Procurorii din Alba au decis atunci neînceperea urmăririi penale.

În temeiul art.335 alin.4 Cod procedură penală, confirmă redeschiderea urmăririi penale dispusă prin ordonanţa nr.57/II-2/2015 din 30 martie 2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei. Definitivă”, se afirmă în minuta de la instanţa supremă. Pe lângă fostul procuror Nicolaie Cean şi afaceristul Luca Anversa, în dosar mai sunt vizaţi Cristian Opruţa, administratorul unui fond de vânătoare din zona Zlatna, şi o altă persoană fizică – Traian Grancea.

Trafic şi cumpărare de influenţă

În 2012 au fost efectuate cercetări faţă de Cean Nicolaie pentru trafic de influenţă, faţă de Luca Anversa pentru cumpărare de influenţă, precum şi faţă de Opruţa Cristian pentru complicitate la cumpărare de influenţă. DNA a decis să infirme decizia din 2012 şi să reia urmărirea penală a inculpaţilor ca urmare a probelor rezultate în cauza în care au fost tirmişi în judecată procurorii Mureşan şi Cean, acuzaţi de fabricarea unor probe cu scopul de a-l incrimina pe comisarul şef Traian Berbeceanu, fost comandant al BCCO Alba Iulia. În esenţă, cauza se referă la modul în care a fost acordată şi destinaţia unei sponsorizări în valoare de 100.000 de lei, plătită de Luca Anversa pentru asociaţia de vânătoare condusă de Cristian Opruţa.

Potrivit procurorilor, au existat indicii în sensul că, în fapt, suma respectivă era destinată unor procurori DIICOT, pentru uşurarea situaţiei juridice a lui Luca Anversa, fiind remisă acestora prin intermediul lui Opruţa Cristian şi a lui Cean Nicolaie, procuror DIICOT la data faptelor (aflat în relaţii de prietenie cu cel dintâi, dar şi în bune relaţii cu Luca Anversa).

Din actele efectuate atât în acele dosare, cât şi în prezenta cauză, au rezultat o serie de aspecte care ridică semne de întrebare cu privire la legalitatea anchetelor întreprinse de procurorii DIICOT Mureşan Ioan şi Chirilă Costel. Cean Nicolaie se afla în relaţii amicale cu Luca Anversa şi Opruţa Cristian, fiind totodată coleg cu Mureşan Ioan şi Chirilă Costel. Inc. Mureşan Ioan are ca hobby vânătoarea, acesta mergând în repetate rânduri pe domeniul de vânătoare al AVPS Bendis, împreună cu persoanele anterior amintite (cu excepţia lui Chirilă Costel). Inclusiv în luna decembrie 2013, inc. Mureşan Ioan a participat la o vânătoare împreună cu Opruţa Cristian (rezultă din interceptările autorizate ale convorbirilor telefonice ale inc. Mureşan Ioan). Relaţia amicală dintre inc. Mureşan Ioan şi numitul Opruţa Cristian a fost confirmată de martorul Geogean Sebastian, ofiţer de poliţie, precum şi de martora Solomon Maria, grefier şef la DIICOT ST Alba, care a arătat că Opruţa Cristian venea în vizită la Mureşan Ioan, la biroul acestuia din DIICOT”, se afirmă în rechizitoriul DNA Bucureşti.

Circuitul donaţiei suspecte descris în rechizitoriul DNA:

Deşi s-a precizat că suma de 100.000 lei a fost folosită pentru plata unui avans la o cabană de vânătoare, cu privire la care s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare cu un cetăţean german, suma a fost retrasă în numerar de Opruţa Cristian la 01.11.2010, iar plata s-ar fi efectuat la 02.01.2011 prin dispoziţie de plată, aşadar la două luni după retragerea banilor şi într-o modalitate nepermisă de lege. În dosarul nr. 21/P/2012 al DNA – ST Alba Iulia, au fost autorizate de instanţă interceptări şi înregistrări audio-video. S-a constatat că, în timpul instrumentării de către DNA a cauzei penale, inc. Cean Nicolaie a avut mai multe întâlniri cu Opruţa Cristian, purtând discuţii în legătură cu dosarul penal, din cuprinsul cărora a rezultat că, în fapt, antecontractul de vânzare-cumpărare ar fi fost constituit ulterior, după începerea cercetărilor, pentru a masca destinaţia reală a sumei de 100.000 lei. Cean Nicolaie şi Opruţa Cristian s-au întâlnit de mai multe ori în perioada februarie – aprilie 2012. Totodată, din examinarea declaraţiilor de avere ale inc. Mureşan Ioan pe anii 2009, 2010 şi 2011, reies următoarele: în 2009 inculpatul a ipotecat o casă de vacanţă, până la vânzarea unui imobil, pentru obţinerea sumei de 100.000 euro, reprezentând contravaloarea unor finisaje la locuinţă. Situaţia se menţine şi în 2010.

În 2011, inc. Mureşan Ioan a vândut un teren de cca 600 mp numitului Mihalcea Marcel, constructor, în baza convenţiei de dare în plată nr. 155/2011, pentru suma de 100.000 euro, existând indicii (din piaţa imobiliară) că în fapt terenul avea o valoare mult mai mică, iar diferenţa până la 100.000 euro ar fi provenit din surse nelegale. De altfel, acest teren este în stare de paragină în prezent, motiv pentru care se poate aprecia că nici nu a fost util cumpărătorului.” Luca Anversa are două condamnări cu suspendare în tot atâtea dosare instrumentate de DIICOT Alba Iulia.

În cauza ”Prostituate pentru VIP-uri” a primit 1 an de închisoare cu suspendare pentru instigare la şantaj, în timp ce în dosarul ”Pomponio” a fost condamnat la 3 ani cu suspendare pentru evaziune fiscală. Ambele decizii au rămas definitive încă de la instanţa de fond, după ce Parchetul nu a mai contestat soluţiile judecătorilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax