Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Poliţiştii rutieri pot da amenzi pe baza informațiilor comunicate prin radio de operatorul radar

Publicat

radare albaJudecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis luni cine trebuie să dea amenda pentru depăşirea vitezei: poliţistul care face înregistrarea video sau colegii săi care află prin staţie pe cine să oprească?

UPDATE: Instanța supremă a decis că un polițist rutier poate încheia procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției pe baza informațiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se află polițistul.

„În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art.109 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, art.180 și art.181 din Regulamentul de aplicare a OUG nr.195/2002, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1391/2006, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu art.15 și art.21 din Ordonanța Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.180/2002, cu modificările și completările ulterioare, polițistul rutier poate încheia procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției pe baza informațiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se află polițistul rutier”, se arată în hotărârea ÎCCJ.

Un avocat din Caraş Severin a spus că nu poate fi sancţionat de un poliţist care nu a văzut cu ochii lui înregistrarea ce dovedeşte că a depăşit viteza legală.

Asemenea practici sunt frecvente la Poliţia Rutieră: echipajul care are aparat de măsură anunţă prin staţie colegii ce maşină trebuie să oprească.

„În materie de radar sunt două condiţii esenţiale: acel radar să fie omologat de către instituţiile abilitate, iar agentul constatator să aibă pregătirea necesară şi să facă dovada în acest sens”, spune Horaţiu Costea, avocat, iniţiatorul sesizării.

Argumentul şoferului care cere ca Înalta Curte să tranşeze, definitiv, procesul, este că legislaţia rutieră impune ca sancţiunea să fie dată de agentul care constată, în mod direct, abaterea.

„Procesele verbale de constatare a contravenţiilor rutiere nu pot fi întocmite exclusiv în baza unor informaţii furnizate de o altă persoană, ci în baza unor constatări personale, indiferent de mijloacele folosite (propriile simţuri sau înregistrarea aparatului radar) ale celui ce îl întocmeşte”, a explicat judecătorul de tribunal care a primit cererea şoferului.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax