Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Înălțarea Sfintei Cruci: Zi cinstită prin post și praznice. Nu se mănâncă fructe sau legume a căror miez se aseamănă cu crucea

Publicat

Înălţarea Sfintei Cruci este sărbătorită pe 14 septembrie. Ziua Crucii, aşa cum se numeşte sărbătoarea în popor, este cinstită prin post şi praznice. Se posteşte pentru sănătatea familiei, pentru spor şi pentru bunăstarea gospodarilor.

De Înălţarea Sfintei Cruci, în  zonele viticole începe culesul viilor. Anul acesta culesul viilor a început cu trei săptămâni mai devreme din cauza secetei.  Tot în această zi se bat nucii și se adună din păduri şi ramurile de alun care, se spunecă primesc puteri miraculoase şi sunt unelte valoroase pentru fântânarii care vor să depisteze izvoarele subterane.

În această zi nu se mănâncă usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al căror miez se aseamănă cu crucea.

În tradiţia populară, frunzele şi florile de busuioc, menta, maghiranul şi cimbrul sunt plante magice şi se sfinţesc la biserică, iar în timpul slujbei se păstrează lângă cruce. Florile de busuioc sfinţit acum alină durerile, chiar şi migrenele puternice sau durerile de dinţi. În mediul rural, cu crenguţe de busuioc aprinse se afumă bolnavii de friguri. Busuiocul se pune şi în vasele cu apă pentru păsări, în perioada epidemiilor.

De Înălţarea Sfintei Cruci se pregăteşte „un leac” pentru pomii care nu mai rodesc: gospodarii atârnă de ramurile acestora cruci făcute din busuioc sfinţit la biserică şi curpeni (tulpini târâtoare de castraveţi şi de pepeni), sperând ca rodul să se adune şi în aceşti fructiferi neroditori.

Monedele sfinţite azi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliţă (chiar dacă este şi de carton) aduc belşug şi spor în munca de fiecare.

Programul slujirii ierarhilor din Arhiepiscopia Alba Iulia și din Mitropoliile Ardealului și Clujului la sărbătoarea Înălţarea Sf. Cruci

Înaltpreasfințitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului va sluji la Mănăstirea Sădinca „Înălțarea Sfintei Cruci” din jud.. Sibiu

Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului va sluji la Mănăstirea Cașiel, judeţul Cluj .

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei va sluji la Mănăstirea Lupşa, din județul Alba.

 

sursa foto: crestinortodox.ro

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax