Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Încă 145 de kosoni din aur, repatriați în cursul urmăririi penale efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Publicat

Încă 145 de monede antice din aur de tip koson au fost repatriate din Londra, în cursul urmăririi penale efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, împreună cu autoritățile engleze. Artefactele au fost identificate în autoturismul unui inculpat, cetățean român, și vor fi depuse la Muzeul Național de Istorie a României.

Vă prezentăm comunicatul transmis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia:

În cursul urmăririi penale efectuate în dosarul nr. 301/P/2012 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, la 06.11.2013, organele judiciare au repatriat din Londra, prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, un nou lot de artefacte antice constând în 145 monede antice din aur de tip Koson (43-42 BC).

Monedele au fost indisponibilizate în urma controlului efectuat autoturismului unui inculpat, cetăţean român, la intrarea în tunelul Folkestone, din Marea Britanie. Artefactele urmau a fi transportate la o casă de licitaţie din Germania, spre valorificare. Conform expertizei numismatice efectuate monedele aparţin tezaurelor sustrase, în perioada 2003-2007 din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, jud. Hunedoara – clasat monument istoric pe lista monumentelor UNESCO. Faptele au fost comise de echipe de braconaj arheologic din judeţul Hunedoara, aflate în curs de urmărire sau judecare, pentru sustragerea şi valorificarea ilegală a mai multor tezaure de spirale, scuturi şi monede antice, comise în aceeaşi perioadă.

Ambasada României la Londra, prin Ataşatul de Afaceri Interne, a monitorizat în permanenţă dosarul în parcurgerea etapelor şi a termenelor stabilite de către organele judiciare britanice, până la 06.11.2013, când autorităţile britanice competente au remis monedele mijloace materiale de probă autorităţilor judiciare române, în vederea continuării procesului penal. Piesele urmează a fi depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti.

De la declanşarea anchetei, în anul 2005 şi până în prezent, prin activitatea organelor judiciare, au fost repatriate mai multe tezaure antice: 711 monede koson din aur, 13 brăţări dacice din aur, un colier cu pandative şi o pereche de cercei din aur, trei scuturi dacice din fier forjat, depozite de unelte şi arme, câteva zeci de mii de monede antice din aur, argint şi bronz, precum şi numeroase alte artefacte, depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României şi a muzeelor naţionale de istorie din Alba Iulia şi Cluj-Napoca.

În cele şase dosare soluţionate până în prezent s-a dispus trimiterea în judecată a 34 inculpaţi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, şantaj, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, spălare de bani etc.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Urmărirea penală este efectuată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi ofiţeri ai poliţiei judiciare din cadrul structurii specializate a Poliţiei Române.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax