Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Încă 4000 de bugetari ar putea fi angajați în Justiție, ca „ajutor de judecător”. Proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților

Publicat

Un proiect de lege privind „statutul asistentului judecătorului” a fost inițiat în luna martie a anului 2023, de către deputata PSD Laura Vicol.

Proiectul a trecut de Camera Deputaților, și prevede angajarea unui asistent pentru judecătorii care au multe dosare în lucru.

Deputata Laura Vicol motivează inițierea proiectului de lege în expunerea de motive „necesitatea degrevării judecătorilor de unele sarcini consumatoare de timp” şi „sprijinul substanţial acordat judecătorilor în redactarea proiectelor unor hotărâri judecătoreşti”.

Pentru a obține un post de ajutor de judecător, candidații, obligatoriu licențiați în drept, vor trebui să treacă de o probă scrisă, un interviu și o probă de testare a competențelor de operare pe calculator.

Concursul va fi supervizat de Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar numărul de asistenți de judecător va fi stabilit de președinții de Curți de Apel din țară, în funcție de încărcătura de dosare pe fiecare judecător.

Președinții instanțelor vor fi „angajatori”

În proiectul de lege se arată faptul că președinții instanțelor vor decide cine vor fi cei care vor fi angajați ca ajutoare de judecători, și tot aceștia îi vor putea demite.

„Ideea nu este nouă. În toamna anului 2019, CSM anunța organizarea unui concurs pentru selectarea a 165 de asistenți ai judecătorilor printr-un proiect „pilot”, care includea 19 instanțe din țară.

Cei 165 de asistenți au fost angajați pe o perioadă determinată pe 21 de luni, cu posibilitatea prelungirii, cu un program de opt ore pe zi.

Potrivit contractului, ei au fost plătiți cu 62 de lei pe oră „buget ce cuprinde taxele și contribuțiile datorate atât de angajat, cât și de angajator”.

După terminarea proiectul pilot, judecătorii din CSM au ajuns la concluzia că ar fi foarte bine ca acesta să fie extins la nivel național și așa a ajuns să fie depusă în Parlament inițiativa semnată de Laura Vicol”, notează Europa Liberă.

Ce cheltuieli presupune angajarea celor 4000 de ajutoare de judecători

Ajutoarele de judecători ar urma să beneficieze de o salarizare identică cu cea a judecătorilor stagiari.

La momentul actual, un judecător stagiar câștigă aproximativ 11.000 de lei brut pe lună. Suma netă lunară înseamnă aproximativ 7.000 de lei. În acest moment există 4.200 de judecători în întreaga țară.

În condițiile în care legea nu stabilește un număr maxim de noi angajați, acesta fiind decis în funcție de necesitățile fiecărei instanțe, este de așteptat ca fiecare judecător să-și dorească angajarea unui „ajutor”.

Acest lucru ar duce, practic, la angajarea a 4.000 de noi oameni plătiți din bugetul de stat. CSM a dat aviz pozitiv inițiativei propuse de deputata PSD, Laura Vicol.

Aviz nefavorabil din partea Consiliului Legislativ

Din partea Consiliului Legislativ această lege a primit un aviz nefavorabil, cu mențiunile că legea crează o nouă categorie de personal și că mai recomandată ar fi angajarea de noi judecători decât de „consilieri” ai acestora. În plus, atribuțiile acestora nu sunt clar specificate, ei devenind asistenții personali ai judecătorilor.

„În expunerea de motive, avocata Laura Vicol arată, cu trimitere la programul pilot, că „activitatea desfăşurată de asistenţi a constituit un sprijin real pentru judecători, care s-au putut concentra suplimentar pe calitatea actului de justiţie”.

În plus, asistenții judecătorilor vor face parte din familia ocupațională „justiție”, cu toate avantajele ce decurg din acest statut.

În legătură cu impactul financiar asupra bugetului de stat, deputata arată că acesta ar fi de „doar” 3,8 milioane de lei, însă doar în cazul celor 165 de asistenți angajați deja”, mai notează Europa Liberă.

Ce mai prevede proiectul de lege

Interdicții:

  • Asistenţii judecătorului sunt obligaţi ca în exercitarea atribuţiilor să se abţină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice;
  • Asistenţii judecătorului nu pot să facă parte din partide sau formaţiuni politice şi nici să desfăşoare sau să participe la activităţi cu caracter politic;
  • Asistenţii judecătorului sunt obligaţi să păstreze secretul profesional, confidenţialitatea în legătură cu faptele şi informaţiile despre care iau cunoştinţă în exercitarea funcţiei;
  • Asistenţilor judecătorului nu le este permis să comenteze sau să justifice în presă ori în emisiuni audiovizuale hotărârile sau soluţiile date în dosarele despre care au luat cunoştinţă;

Atribuțiile asistenților:

  • Acordă sprijin judecătorului în realizarea procedurilor specifice premergătoare stabilirii primului termen de judecată;
  • Realizează activităţi de documentare, de verificare şi de prezentare a actelor şi lucrărilor dosarului, precum şi a elementelor de fapt şi de drept relevante în cauză;
  • Redactează, sub coordonarea judecătorului, proiecte de hotărâri judecătoreşti sau ale altor acte procedurale;
  • Asistentul judecătorului îndeplineşte orice alte atribuţii de serviciu stabilite de judecătorul coordonator, de preşedintele instanţei sau de preşedintele de secţie;

Legea a fost votată de deputații PSD și PNL, iar cei de la UDMR s-au abținut de la vot. Împotrivă au votat deputații USR și AUR.

Proiectul a trecut de Camera Deputaților cu 169 de voturi „pentru”, 68 „contra” și 28 „abțineri”. Urmează votul în Senat care este Cameră decizională, mai notează sursa citată.

foto: pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Siveta

    luni, 12.06.2023 at 14:19

    Este nevoie să muncească cineva pentru ei, dacă vin la serviciu doar când au ședința. Grefierii nu mai reușesc sa acopere singuri. Ar trebui acești „ajutor” sa fie plătiți din leafa judecatorilor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax