Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Încă o biserică din Alba Iulia va fi iluminată arhitectural. Aproape 300.000 de lei din bugetul local, pentru investiție

Publicat

Fațada principală a bisericii evanghelice, aflată în centrul municipiului Alba Iulia, va fi iluminată arhitectural, după modelul celorlalte lăcașuri puse în evidență în oraș.

Investiția pentru iluminarea arhitecturală a Bisericii evanghelice din Piața Națiunii este de 295.823,75 lei (TVA inclus), din care lucrări de construcții-montaj 269.532,75 lei.

Finanțarea este din bugetul local. Proiectul privind datele investiției intră la aprobare în ședința CL Alba Iulia din 30 mai.

Iluminatul arhitectural se va efectua prin montarea de proiectoare, aparate de iluminat noi, echipate cu surse LED.

Soluția se va baza pe aparate de iluminat moderne de înaltă performanță din punct de vedere energetic.

Povestea Bisericii Evanghelice din Alba Iulia

Necesitatea ridicării unei Biserici luterane în Alba Iulia poate fi pusă în legătură cu construcția Cetății Alba Carolina. Odată cu deschiderea șantierului fortificației au ajuns în oraș și meșteri din provinciile ereditare ale Imperiului Habsburgic, măsură care a dus la creșterea comunității de germani în Alba Iulia. În plus, în oraș exista și o comunitate de sași. Așa că, se impunea ridicarea unui lăcaș pentru adepții luteranismului, scrie albaiuliaqr.ro.

Terenul pentru Biserică a fost primit de la oraș în anul 1819. Zona era la acea vreme una mlăștinoasă, așa că a necesitat lucrări de asanare. Biserica a fost ridicată între anii 1824-1826, iar turnul clopotniță al acesteia a fost adăugat ceva mai târziu, la 1853.

Planul este de biserică sală, cu absidă nedecroșată, circulară la interior și poligonală la exterior.

Cele mai interesante elemente care pot fi văzute la această biserică sunt cristelnița de piatră datată în 1796 și feroneria ușii cu zarul datat în 1826.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax