Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Incendiu de pădure la Vurpăr-Vinţu de Jos. Au ars peste 30 de hectare de teren. Amenzi de 20.000 de lei în alte cazuri de arderi necontrolate

Publicat

Detaşamentul de pompieri Alba Iulia şi Garda de intervenţie Sebeş au intervenit, joi, în jurul orei 11.56, pe raza localităţii Vurpăr, comuna Vinţu de Jos, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o pădure de pin. Peste 70 de pompieri, jandarmi, poliţişti, personal silvic şi cetăţeni s-au mobilizat pentru a stinge flăcările.

Pompierii militari au intervenit cu şapte ofiţeri şi 42 de subofiţeri, cu mijloace de primă intervenţie (lopeţi, măturoaie etc.), cu două autospeciale de stins incendii, cu două autocamioane de intervenţie şi trei autoturisme, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Vinţu de Jos, care a intervenit cu şapte voluntari, un echipaj de la I.J.J. Alba, un echipaj de la Postul de Poliţie Vinţu de Jos, cu personal de la Direcţia Silvică Alba şi 20 de cetăţeni din localitate.

Din cauza unei arderi necontrolate de vegetaţie uscată scăpată de sub control, incendiul s-a propagat la păşunea comunală. Au ars aproximativ 30 hectare de vegetaţie uscată, 5,8 hectare litieră de pădure şi 0,1 hectare coronament. Pagubele produse se ridică la circa 1.000 lei, iar bunurile salvate au fost estimate la 18.000.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.

Alte incendii cu arderi de vegetaţie şi pagube materiale

Tot joi, subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba au intervenit în judeţ pentru stingerea altor opt arderi necontrolate de vegetaţie uscată: la Aiud şi localitatea Măgina, în Drâmbar, în Sebeş, la Blaj şi în zona Lacul lui Galoş, dar şi în comuna Jidvei.

În sprijinul pompierilor militari în lupta cu arderile necontrolate, au intervenit şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din Cugir, Zlatna, Lupşa, Teiuş şi Stremţ, pentru stingerea a şase arderi necontrolate de vegetaţie uscată. În total au ars aproximativ 39,5 hectarea de vegetaţie uscată.

Detaşamentul de pompieri Aiud a fost solicitat să intervină, la ora 16.53, în localitatea Războieni, comuna Unirea, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de materiale. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de stins incendii. Din cauza unei arderi necontrolate de vegetaţie uscată, focul scăpat de sub control s-a extins la depozitul aflat în apropiere, generând incendiul. Au ars depozitul de materiale pe o suprafaţă de aproximativ 25 mp şi 1 ha de vegetaţie uscată . Pagubele produse se ridică la circa 500 lei, iar bunurile salvate au fost estimate la 2.000 lei.

La ora 2.06 noaptea, detaşamentul de pompieri Aiud a fost solicitat să intervină în Geoagiu de Sus, comuna Stremţ, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o magazie de cereale, proprietatea lui M.M. Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de stins incendii. Ca urmare a incendiului au ars magazia de cereale în proporţie de 100%, un adăpost de animale pe o suprafaţă de circa 15 mp, 600 kg de porumb, două dulapuri şi covoare. Pagubele produse se ridică la circa 6.500 lei, iar bunurile salvate au fost estimate la 180.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă o scânteie purtată de vânt de la un coş de fum necurăţat corespunzător.

ISU reaminteşte încă o dată populaţiei faptul că se interzice igienizarea terenurilor prin incendiere, împotriva celor vinovaţi se vor lua următoarele măsuri:

– amendă contravenţională de până la 2.500 lei pentru nerespectarea normelor în domeniul apărării împotriva incendiilor;

– sancţionarea până la suspendarea subvenţiilor acordate de A.P.I.A;

– amenzi contravenţionale aplicate de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice şi 25.000 – 50.000 lei  persoanelor juridice.

Pentru nerespectarea în domeniul apărării împotriva incendiilor au fost aplicate 13 sacţiuni din care 5 avertismente şi 8 amenzi în valoare totală de 20.000 de lei. Cercetările pentru indentificarea celor care au incendiat terenurile continuă, urmând a se aplica sancţiunile legale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax