Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

INCENDIU într-o localitate de lângă Aiud: Acoperișul unei case a fost cuprins de flăcări


Publicat

Un incediu a izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 12.40 la acoperișul unei case de locuit din localitatea Magina, municipiul Aiud. 

Potrivit reprezentanților ISU Alba, la ajungerea pompierilor incendiul se manifesta generalizat la nivelul acoperișului. Nu au fost înregistrate victime.

La fața locului au intervenit pompierii cu două autospeciale, o autoscară mecanică și o ambulanță SMURD.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cum s-a ales cu al treilea dosar penal un bărbat din Șard. A încercat să scape de polițiștii care-l urmăreau

Publicat

Un bărbat din Șard s-a ales cu al treilea dosar penal după ce a refuzat testarea pentru alcool. Fusese implicat într-un incident, iar polițiștii observaseră că acesta se afla sub influența alcoolului. Alt echipaj a pornit în urmărirea lui, în trafic.

A fost prins în cele din urmă la domiciliu. Sărise din mașină și intrase în curtea casei.

Inițial, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore. Ulterior, procurorul a decis măsura controlului judiciar.

Bărbatul a fost condamnat în trecut la închisoare cu suspendare pentru conducere fără permis și sub influența alcoolului. Iar din martie, mai avea alt dosar penal, tot pentru conducere fără permis.

Precizările Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia:

Potrivit anchetatorilor, ”duminică, 11 aprilie, la ora 22.27, în timp ce se aflau pe raza localităţii Şard, organele de poliție au observat autoturismul marca Ford, la al cărui volan se afla inculpatul M.

Anterior cu aproximativ 20 de minute, organele de poliție s-au deplasat într-un cartier din localitatea Şard pentru a interveni la o sesizare referitoare la un incident între inculpatul M. şi numitul D., ocazie cu care au observat că inculpatul se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

Din cauza distanţei scurte dintre cele două echipaje de poliţie şi autoturismul în cauză, nu s-a putut efectua semnalul de oprire al acestuia, motiv pentru care s-a pornit în urmărirea lui până în faţa unui imobil din localitatea Şard, unde conducătorul auto a sărit din autoturism în curtea casei, lăsând portiera autoturismului şi poarta curţii deschise, iar soţia lui a rămas lângă autoturism.

Ulterior, inculpatul M. a refuzat să fie testat cu aparatul etilotest, totodată refuzând şi supunerea la prelevarea de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cu privire la persoana inculpatului, în vârstă de 35 ani, din analiza fişei de cazier judiciar rezultă că acesta nu se află la primul contact cu legea penală. Astfel, inculpatul a comis această faptă în stare recidivă postexecutorie, suferind anterior o condamnare la pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

De asemenea, la data de 10.03.2021, procurorul a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatului într-un alt dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere”.

Luni, 12 aprilie, ”procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale față de un inculpat de sex masculin, aflat în stare de reținere pe o durată de 24 ore, pentru săvârșirea infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice. Ulterior, în aceeaşi dată, procurorul a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpat pe o durată de 60 zile, perioadă în care inculpatul trebuie să respecte obligaţiile impuse de art. 215 alin. 1 C. proc .pen. Suplimentar, pe durata controlului judiciar, procurorul a stabilit obligația ca inculpatul să nu depășească limita teritorială a României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului. Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, mai transmit reprezentanții Parchetului.

Sursa citată precizează că punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar sunt etape procesuale reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Sorin Bumb: Este nevoie urgentă de un cadru legal care să permită punerea în valoare a patrimoniului UNESCO

Publicat

”Astăzi am avut onoarea să iau parte la reuniunea organizată de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților şi Senatului pentru relația cu UNESCO, eveniment ce a avut și menirea de a marca împlinirea a 65 de ani de prezență românească în UNESCO.

România este membră UNESCO din 1956, la doar 10 ani de la înființarea acestei organizații mondiale, care pune în valoare cele mai valoroase elemente de patrimoniu uman. România contribuie la acest patrimoniu cu 8 obiective și ansambluri cultural-istorice și naturale, dar și cu 7  elemente de patrimoniu imaterial, tradiții strămoșești ale românilor, înscrise pe lista UNESCO.

Dincolo de încărcătura sa aniversară, evenimentul a permis și discutarea problemelor, soluțiilor și direcțiilor de acțiune pe care le avem în față. Au fost prezenți reprezentanți ai tuturor forurilor implicate în gestionarea patrimoniului UNESCO: Anca Dragu, președintele Senatului, Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, Excelența Sa Simona-Mirela Miculescu, Delegat permanent al României pe lângă UNESCO, consilierul prezidențial Sergiu Nistor, reprezentanți ai Academiei Române, Patriarhiei Române, ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Educației, ai Institutului Național al Patrimoniului, ai Comisiei Naționale a României – CNR UNESCO, ai Bibliotecii Naționale a României, Institutului Cultural Român, ai consiliilor județene pe raza cărora se află obiective din patrimoniul UNESCO, precum și ai organizațiilor neguvernamentale.

Pentru județul Alba, subiectul este unul foarte important. Avem două monumente cuprinse în patrimoniul mondial UNESCO – Cetatea Dacică de la Căpâlna și Biserica Fortificată de la Câlnic și alte trei monumente înscrise pe lista de așteptare. Și mai multe monumente sunt deja în pregătire pentru a fi înscrise pe lista de așteptare. De 5 ani, însă, totul este blocat de un vid legislativ, de un nesfârșit val de dezbateri, amânări și contestări.

În acest moment, niciunul dintre monumentele românești înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO nu are un plan de management aplicabil, din cauză că, de 5 ani, nu există un cadru legal pentru protecția şi gestiunea lor, iar finanțarea disponibilă pentru gestiunea acestor monumente este insuficientă.

Ca Senator de Alba, voi urmări cu mare atenție acest subiect. Faptul că de 5 ani legislația de specialitate este în dezbatere, mi se pare inacceptabil. Până nu se adoptă legislația, este blocată toată activitatea de punere în valoare a acestor monumente: nu se pot constitui comitetele de gestiune, nu se pot elabora planurile de management, nu se pot accesa fonduri naționale și europene pentru gestionarea corectă și punerea în valoare a acestor situri.

Specialiștii din Alba sunt bine pregătiți și lucrează de multă vreme pe acest subiect dar, până acum, au fost limitați de inexistența unui cadru legal adecvat. După cum am subliniat și astăzi, în cadrul reuniunii, este nevoie ca acest blocaj legislativ să fie rezolvat urgent și patrimoniul UNESCO din județul Alba și din România să poată beneficia de oportunitățile de finanțare europeană, care îi conferă întâietate, tocmai datorită importanței sale. De asemenea, în condițiile redeschiderii treptate a turismului, aceste obiective sunt poli de atracție turistică deosebit de importanți, certificarea UNESCO fiind o marcă internațională a valorii. Am insistat, totodată, ca în cazul patrimoniului de la Roșia Montană, să se găsească o soluție prin care acesta să fie protejat și integrat  în UNESCO, fără a limita însă dezvoltarea locală a comunității”.

Sorin Ioan BUMB

Senator PNL de Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr tâlhărit într-un apartament din Alba Iulia, închiriat în regim hotelier. Agresorii l-au bătut și i-au furat telefonul

Publicat

Noi detalii despre tâlhăria petrecută joi într-un apartament închiriat în regim hotelier la Alba Iulia.

Un tânăr a fost bătut, iar agresorii i-au furat telefonul. Nu sunt la prima încălcare a legii. Acum sunt cercetați penal pentru tâlhărie și furt.

Din primele cercetări ale Poliției, cei doi, în timp ce se aflau într-un apartament din Alba Iulia, împreună cu doi cunoscuți, un tânăr și o tânără, l-ar fi agresat pe tânăr și i-ar fi sustras telefonul mobil și o sumă de bani și ar fi profitat de neatenția tinerei și i-ar fi sustras și telefonul acesteia.

Potrivit reprezentanților Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, ”din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieşit că există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că: în data de 8 aprilie 2021, pe timp de zi, inculpații au pătruns într-un apartament din municipiul Alba Iulia, închiriat în regim hotelier, unde se afla persoana vătămată V.P.”.

Aceștia ”au exercitat violențe fizice asupra sa, lovind-o de mai multe ori cu pumnii și picioarele și provocându-i astfel leziuni corporale pentru a căror vindecare s-au stabilit ca fiind necesare 7-8 zile de îngrijiri medicale, context în care au deposedat-o de telefonul mobil marca Samsung S10 Plus și de suma de 250 lei, bunuri pe care victima le avea asupra sa”, potrivit sursei citate.

Anchetatorii au mai stabilit că ”inculpații au sustras de pe mobilierul din bucătărie telefonul mobil marca Huawei Y6, profitând de neatenția persoanei vătămate B.L., după care au părăsit în grabă apartamentul în care se aflau”.

Joi (8 aprilie) a fost prins unul dintre agresori, în vârstă de 22 de ani, din Ighiu. O zi mai târziu a fost găsit și al doilea, în vârstă de 18 ani din Alba Iulia.

Cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore, apoi arestați preventiv.

”Cu privire la persoana inculpaților, în vârstă de 22 ani, respectiv 18 ani, din analiza fişelor de cazier judiciar rezultă că aceștia nu se află la primul contact cu legea penală, fiind cercetați și trimiși în judecată în alte dosare penale pentru infracțiuni săvârșite cu violență, respectiv infracțiuni contra patrimoniului”, potrivit anchetatorilor.

”Punerea în mişcare a acţiunii penale și formularea propunerii de luare a măsurii arestării preventive sunt etape procesuale reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului şi prevenirea săvârşii unor alte infracţiuni, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, precizează reprezentanții Parchetului.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Asociația Caritas Alba Iulia a strâns și a donat o sumă importantă de bani pentru victimele unui incendiu din Secuime

Publicat

Asociația Caritas Alba Iulia a strâns și a donat bani pentru a ajuta victimele incendiului care a avut loc acum trei luni la Miercurea Ciuc. 

Potrivit unui comunicat al asociației, 70% din donațiile bănești au fost cheltuite pentru îngrijirea și hrănirea celor afectați de incendiu, 30% vor fi folosiți de  pentru activitățile sociale, educaționale și ocupaționale acordate pentru familiile cazate în sala de sport.

”Au trecut trei luni de la incendiul de la Șumuleu Ciuc, timp în care am asistat la o colaborare fără precedent pentru a ajuta victimele.

Cetățenii din Miercurea Ciuc și din regiune, precum și instituțiile publice și private, au acționat imediat și au oferit persoanelor afectate cele necesare.

A sosit ajutor și din zone mai îndepărtate, și din străinătate, mulți s-au alăturat suportului.

Activitatea de sprijin pentru cei cazați în sala de sport continuă și în prezent, cu ajutorul consiliului local și a pe câtorva voluntari entuziaști.

Caritas Alba Iulia și Serviciul de Ajutor Maltez efectuează pe rând alternativ acest serviciu.

Inițiatorii locali au însărcinat Asociația Caritas Alba Iulia cu strângerea donațiilor bănești de la persoane fizice, companii, evenimente caritabile și colecte bisericești” se precizează în comunicat.

Astfel în beneficiul victimelor au fost colectate în total 351.516 lei, din care o parte semnificativă, adică 265.985 lei, a fost donată în bisericile din Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia la apelul Excelenței Sale Arhiepiscop dr.  Kovács Gergely.

În plus, s-au primit donații și în natură: alimente în valoare de 78.573 lei, iar îmbrăcăminte în valoare de 9.867 lei, care le-au fost distribuite victimelor.

Donațiile diferitelor instituții, dar și a persoanelor fizice au constat în alimente, materiale de unică folosință, echipamente de protecție medicală, produse de curățare și de igienă personală.

Astfel, majoritatea donațiilor bănești, 248.866 lei, au fost cheltuite de Caritas pentru îngrijirea și hrănirea celor nevoiași.

La început, 260-290 de persoane luau masa zilnic în sala de sport.

Ulterior, unii, s-au mutat înapoi, în bucătăria Casei Jakab Antal, unde au fost pregătite micul dejun, prânzul și cina pentru 130-115 de persoane, în mod regulat.

Restul de 102.650 de lei vor fi folosiți de Asociația Caritas Alba Iulia pentru activitățile sociale, educaționale și ocupaționale acordate pentru familiile cazate în sala de sport.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate