Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Încep lucrările de modernizare a zonei interioare a Cetăţii Alba Carolina

Publicat

Primăria municipiului Alba Iulia a anunţat începerea lucrărilor de reabilitare a centrului istoric al fortificaţiei Alba Carolina, mai precis amenajarea căilor de acces, sistemului de iluminat exterior şi mobilierului urban din interiorul Cetăţii.

Potrivit declaraţiilor primarului Mircea Hava, contractul de execuţie va fi semnat luni, când va comunicat şi numele firmei angajate să realizeze lucrările. “Vom începe cu amenajarea pentru deschiderea şantierului, se vor monta semne de circulaţie pentru că vom închide unele străzi şi se vor executa şi lucrări de îndepărtare a pavajului existent, pentru că vremea nu impietează asupra acestora. Prima zonă atacată va fi strada Mihai Viteazul pe care o dorim finalizată până la 1 Mai când vor debuta la Alba Iulia o serie de manifestări dedicate turismului: Festivalul “Zilele Cetăţii”, 3-4 mai Congresul Internaţional de Turism Rural şi 17 mai prima dezbatere în ţară a ceea ce înseamnă sau vrem să însemne Culoarul Dunărean. Nu vrem să ne întâmpinăm oaspeţii în plin şantier, chiar dacă per total zonă lucrările de reabilitare vor dura mai mult”, a declarat Mircea Hava.

Valoarea totală a proiectului este de 76.087.835,63 lei, din care suma eligibilă nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională reprezintă 7.982.082,28 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional – 10.539.934,69 lei şi contribuţia beneficiarului – 17.565.818,66 lei.

Primarul Mircea Hava a precizat că se doreşte demararea lucrărilor în cel mai scurt timp. Investiţiile vizează amenajarea şi modernizarea sistemului pietonal (trotuare, platforme de odihnă, platforme de acces şi marcare obiective, legături cu cartierele vecine), a sistemului pietonal şi auto, respectiv parcaje şi piste de biciclete. De asemenea, se va realiza dotarea cu mobilier urban specific şi se vor extinde şi moderniza reţelele electrice (lampadare, stâlpi ornamentali metalici, borne luminoase).

Proiectul se va implementa pe durata a 28 de luni, dar Mircea Hava a asigurat că se va urgenta cât se poate de mult finalizarea lucrărilor, astfel încât să se evite disconfortul creat de şantiere. Acesta a completat că totul se va face în aşa fel încât să se poată realiza accesul locuitorilor în Cetate.

Şantier în Parcul Unirii

Lucrările de reîntregire a Cetăţii Alba Carolina continuă şi în ceea ce priveşte latura de Vest a fortificaţiei. Primarul Mircea Hava a anunţat, joi, faptul că, în perioada următoare, şantierul se va extinde şi în Parcul Unirii, respectiv între străzile Nicolae Iorga şi Mihai Viteazul. Amplasamentul se învecinează la est cu ansamblul construit al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române, la sud şi nord cu sistemul defensiv al fortificaţiei Vauban, iar la vest se continuă cu Parcul Unirii.

Obiectivul general al proiectului este modernizarea infrastructurii cultural-istorice aferente Cetăţii Alba Iulia, respectiv anteşanţuri, contragărzi, şanţuri principale, reveline, bastioane. Potrivit planurilor, 45.225 metri pătraţi de ansamblu de drumuri, parcaje, alei pietonale, poduri, parcări, pasarele şi piaţete vor fi puşi în evidenţă, la finalizarea investiţiei.

Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 68,347,406.80 lei. Primarul Mircea Hava a explicat că prin acestă investiţie se vor crea 280 locuri de muncă temporare şi 26 locuri de muncă permanente. Durata de implementare este de 26 de luni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: Investiţie de 4 miloane euro, lângă Poarta III a Cetaţii: Grup Corint va deschide, în 1 mai, un hotel de 5 stele | alba24

  2. Pingback: Tribunalul Alba: Compania “Pomponio” cere declanșarea procedurii insolvenței pentru “Grup Corint” SA şi “Corint” SRL | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax