Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Începe a treia sesiune de înscriere pentru Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus pentru persoane juridice

Publicat

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că vineri, 1 aprilie, va începe a treia sesiune de înscriere pentru Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus pentru persoane juridice.

„Începând de mâine, aprilie, ora 10:00, se desfășoară a treia sesiune de înscriere pentru Programele Rabla Clasic și Rabla Plus – persoane juridice.

Bugetul alocat acestei etape este de 17.500.000 lei pentru Rabla Clasic și 26.500.000 lei pentru Rabla Plus”, anunţă Administraţia Fondului pentru Mediu.

Guvernul a aprobat, miercuri, bugetul Fondului de Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

„Practic, vom continua programele deja consacrate şi mult-aşteptate de români, şi anume Rabla, Casa Verde şi Rabla pentru Electrocasnice”, a explicat premierul Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de guvern.

Potrivit acestuia, se vor lansa sesiuni noi din programele care vizează sistemele fotovoltaice, transportul public electric, infrastructura verde şi gestionarea deşeurilor. Unele dintre aceste programe vor avea bugete suplimentate.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ADMINISTRATIE

Orașul Abrud va avea o creșă de 12 milioane de lei. Câmpeni și Teiuș, lăsate momentan pe dinafară

Publicat

Ministerul Dezvoltării va finanța construcția a 9 creșe moderne și eficiente din punct de vedere energetic, care vor intra, în curând, în procedură de licitație publică, în vederea identificării constructorului, a anunțat ministrul Cseke Attila.

Deși era inițial vorba despre 3 creșe în Alba, câte una la Abrud, Câmpeni și Teiuș, doar cea de la Abrud a primit finanțare, cel puțin deocamdată. 

Primarul din Teiuș, Mirel Hălălai, a spus că are speranțe că și creșa pentru care a depus finanțare orașul pe care îl conduce, va fi aprobată într-o etapă ulterioară. ”Am văzut că nu suntem și am sunat imediat să întreb, mi s-a spus că urmăm și noi” a spus Hălălai.

Creșele vor beneficia de săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative și un spațiu de joacă amplu, în aer liber, a precizat ministrul dezvoltării.

Primarul din Abrud, Cristian Albu, a declarat pentru Alba24 că în prezent primăria se ocupă cu viabilizarea terenului pentru construcție, situat în zona fostei unități militare din oraș.

Creșa va găzdui 4 grupe a câte 10 copii și va costa aproximativ 12 milioane de lei. Investiția este foarte importantă, în condițiile în care în oraș mai există doar o creșă, care funcționează în cadrul unei grădinițe.

În municipiul Sibiu va fi construită o creșă mare, în Dărmănești (jud. Bacău), Hărman și Zărnești (jud. Brașov) – câte o creșă medie, iar 5 creșe mici vor fi finanțate în Agigea și Murfatlar (jud. Constanța), precum și în Abrud (jud. Alba), Geoagiu (jud. Hunedoara) și Dumbrăveni (jud. Vrancea).

După primele 79 de creșe care au fost aprobate pentru construcție, acum numărul creșelor care vor putea fi construite crește cu încă o creșă în municipiu, 5 în orașe și 3 în comune, a precizat ministrul dezvoltării.

Foto: simulare MLDPA – creșă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi de până la 5000 de lei pentru neînregistrarea datelor de vaccinare în registrul național. Hotărâre adoptată de Guvern

Publicat

laptop calculator

Guvernul a aprobat, prin hotărâre, metodologia de raportare şi circuitul informaţional în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV). Au fost stabilite amenzi între 500 şi 5.000 lei pentru neînregistrarea datelor.

Actul normativ urmăreşte optimizarea raportării vaccinărilor prin actualizarea cadrului legislativ privind metodologia de raportare şi a circuitului informaţional în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) de către toţi furnizorii de servicii medicale de vaccinare.

Furnizorii de servicii medicale, care prestează servicii de vaccinare, indiferent de forma de organizare a asistenţei medicale în cadrul sistemului public şi privat şi indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care au încheiat contract de furnizare de servicii medicale, au obligaţia de a se înregistra în RENV ca utilizatori cu scopul de a beneficia de date de acces în vederea raportării.

Actul normativ prevede, în premieră, şi sancţiuni contravenţionale pentru neînregistrarea datelor în RENV. Neînregistrarea datelor în RENV constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi între 500 şi 5.000 lei.

RENV se află în proprietatea şi administrarea Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Obligațiile pentru furnizorii de servicii medicale care vaccinează – prevederi din HG

Furnizorii de servicii medicale de vaccinare sunt obligați:

a) să înregistreze în RENV serviciile de vaccinare prestate folosind vaccinurile prevăzute în Programul Național de Vaccinare denumit în continuare PNV atât pentru vaccinarea populaţiei la vârstele prevăzute în Calendarul naţional de vaccinare, dar și pentru vaccinarea grupelor populaţionale la risc

b) să asigure vaccinarea și să introducă în RENV datele privind vaccinările opționale din afara PNV sau administrate în situații epidemiologice prevăzute la art.6 din Legea nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare

(c) să introducă în RENV informațiile privind Reacțiile Adverse Postvaccinare Indezirabile (RAPI) în cazul apariției acestora

(d) să introducă datele referitoare la vaccinare în RENV în aceeași zi cu administrarea vaccinului, pentru toate persoanele vaccinate, în scopul monitorizării în timp real al stocurilor de vaccinuri. Excepție la aceste prevederi reprezintă reglementarea de la lit.b), când termenul este de maxim 30 de zile.

(e) să introducă în RENV și datele aferente vaccinărilor efectuate anterior, în baza informațiilor din carnetul de vaccinare/ adeverința de vaccinare.

Furnizorii de servicii medicale de vaccinare, cu excepția medicilor din maternități, care furnizează carnetele de vaccinare, au obligația de a elibera adeverința de vaccinare emisă din RENV cuprinzând datele asociate fiecărei vaccinări efectuate (tip vaccin, produs, data vaccinării, lot, data expirării produsului), la solicitarea părinților/ reprezentantului legal al copilului, așa cum este el definit prin Codul civil.

Amenzi – prevederi din HG

Contravențiile se sancționează astfel:

a) avertisment scris, la prima constatare. precum și la următoarele constatări, dacă fapta a
fost săvârșită după mai mult de un an de la data precedentei constatări.

b) amendă de la 500 lei la 1.000 lei, la a doua constatare dacă este efectuată în termen de
un an de la aplicarea sancțiunii prevăzute la lit.a).

c) amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei la a treia și următoarele constatări dacă este
efectuată în termen de un an de la aplicarea sancțiunii prevăzute la lit b)

surse: Agerpres, Guvern

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Lansare de carte la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia: „Dorul, condiția românească a ființei”

Publicat

facultate teologie alba iulia

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia găzduiește joi, 26 mai 2022, lansarea cărții cu titlul „Dorul, condiția românească a ființei”, semnată de părintele profesor George Remete.

Evenimentul se va desfășura începând cu ora 16.30, în Aula Mare „Dumitru Stăniloae” din incinta instituției de învățământ universitar, și va fi moderat de către părintele prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă.

Lucrarea va fi prezentată de părintele conf. univ. dr. Lucian D. Colda, titularul catedrei de Patrologie din cadrul facultății albaiuliene.

Lucrarea intitulată „Dorul, condiția românească a ființei” a apărut la Editura Paideia din București, reprezentând întâia monografie din lume privind tema dorului.

Până în prezent, nicio altă carte nu a tratat îndeaproape acest subiect, ideea fiind exemplificată doar în conținutul anumitor studii sau articole, transmit organizatorii evenimentului.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

FOTO: Imagini rare cu un râs, surprinse în Munții Apuseni, pe drumul spre uzina de preparare de la Roșia Poieni

Publicat

Imagini rare, realizate de o cititoare Alba24, cu un animal sălbatic văzut foarte rar. Este vorba despre un râs, care a fost surprins pe drumul care duce la uzina de preparare a cuprului de la Roșia Poieni, în apropierea satului Mușca, comuna Lupșa din Alba.

Felina părea a se odihni și nu le-a dat atenție oamenilor. În mod normal, astfel de întâlniri sunt extrem de rare, râsul fiind considerat un animal sfios, care evită oamenii.

”Nu, nu mi-a fost frică. Eram în mașină, se aflat la 5 metri de mine, sub drum” a spus Elena Țîrc, autoarea fotografiilor. Ea a precizat că ”întâlnirea” cu animalul a avut loc miercuri, în jurul orei 19.

Râsul este al treilea mare prădător al Europei, după urs și lup. Are un trunchi scurt, picioare lungi și labe foarte bine dezvoltate, cu care aleargă foarte eficient prin zăpadă, potrivit specialiștilor de la WWF.

Felina are văzul și auzul extrem de fine, fiind capabilă să detecteze o pradă mică în zăpadă de la zeci de metri distanță.

Râsul este un carnivor extrem de discret, care trăiește izolat și se ferește de contactul cu oamenii. Apare de-a lungul lanțurilor muntoase din sud-estul și centrul Europei, dar și din nordul sau estul continetului, până în pădurile boreale ale Rusiei, apoi Centrul Asiei și platoul Tibetan.

În Europa trăiesc circa 9.000 – 10.000 de râși, iar dintre aceștia, circa 1.200 – 1.500 de indivizi trăiesc în pădurile de pe teritoriul României, figurând pe lista animalelor strict protejate.

Pot sări la o distanță de 4-6 metri în orice direcție.

sursa: Elena Țîrc

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax