Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Începe plata subvenției de 100 euro în sectoarele vegetal, suin și avicol. Precizările ministrului Agriculturii

Publicat

Începe plata subvenției de 100 euro în sectoarele vegetal, suin și avicol. Guvernul a aprobat în ședința de joi, 16 mai, o hotărâre privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Prin actul normativ a fost alocată suma de 1.000.000.000 lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru menținerea nivelului sprijinului unitar de 100 euro pe hectar, respectiv pe UVM (sectoarele suin și avicol), precum și pentru implementarea în bune condiții a PNDR 2014-2020 și a PS 2023-2027, finanțate din FEADR.

Începe plata subvenției de 100 euro în sectoarele vegetal, suin și avicol

Potrivit Ministerului Agriculturii, pe fondul consecințelor economice suferite ca urmare a conflictului din Ucraina și a protestelor organizate în luna februarie 2024 de către reprezentanții tuturor sectoarelor din domeniul agriculturii și industriei alimentare, MADR a elaborat și a supus aprobării Guvernului o serie de acte normative, ce vizează acordarea unor ajutoare de stat sub formă de granturi domeniilor cele mai afectate, respectiv creșterea suinelor și păsărilor, precum și sectorului vegetal primar (în cuantum de 100 euro/ha, respectiv/UVM).

Având în vedere că numărul estimat al beneficiarilor schemelor de ajutor de stat din momentul elaborării și fundamentării actelor normative a fost depășit de numărul de cereri de sprijin financiar depuse, este necesară suplimentarea prevederilor bugetare alocate acestor ajutoare de stat cu suma de 454.000.000 lei.

Totodată, MADR gestionează alocarea financiară a României din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru perioada 2014-2020, cât și pentru perioada de programare 2021-2027. În vederea implementării în bune condiții a PNDR 2014-2020 și a PS 2023-2027, finanțat din FEADR, în sensul încheierii contractelor de finanțare și efectuării plăților în cadrul angajamentelor legale către beneficiarii măsurilor de investiții gestionate de către AFIR și a celor de agromediu și climă gestionate de APIA, este necesară suplimentarea bugetului MADR cu suma de 546.000.000 lei, reprezentând componenta de cofinanțare de la bugetul de stat a sumei de aproximativ 1,15 miliarde de euro, fond extern nerambursabil FEADR, ce urmează a se plăti până la finele trimestrului 2 al anului 2024.

De subvenție vor beneficia circa 157.000 de fermieri

Conform Guvernului, circa 157.000 de fermieri vor beneficia de sprijin.

„Bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat cu suma de un miliard lei și așa cum am promis, practic demarăm plata subvențiilor pentru 100 euro pe hectar în sectorul vegetal, pentru crescătorii de suine și păsări care au înregistrat pierderi din cauza războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. (…)

Am suplimentat bugetul destinat acestei măsuri de sprijin astfel încât toți fermierii eligibili să primească subvenția în cuantum de 100 de euro. (…)

Așa cum Guvernul a promis, fermierii vor primi suta de euro pe hectar în sectorul vegetal, suta de euro pe UVM la porc și suta de euro pe UVM la pasăre”, a spus joi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, într-o conferință de presă.

Potrivit ministrului, pentru această măsură sunt alocați peste 1,86 miliarde de lei.

Începe plata subvenției de 100 euro în sectoarele vegetal, suin și avicol. Subvenția, acordată și persoanelor fizice

„Mai este un lucru foarte important: este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când acest tip de subvenție este acordat și persoanelor fizice, nu doar persoanelor juridice. Exact cum am acordat și acel sprijin de 2 lei pe litrul de motorină.

În acest moment acest Guvern demonstrează că este alături de toți fermierii și înțelege pe deplin dificultățile prin care trec.

Toate aceste sume sunt disponibile și vor fi distribuite astfel:

  • peste 1,53 miliarde lei pentru fermierii din sectorul vegetal,
  • peste 141 de milioane de lei pentru crescătorii de porci,
  • peste 181 milioane lei pentru crescătorii de pasăre”, a mai declarat ministrul Agriculturii.

De când încep plățile și cum se vor calcula subvențiile pentru crescătorii de animale

„De mâine centrele județene APIA vor începe autorizarea acestor plăți și la începutul săptămânii viitoare, APIA va vira către fermieri aceste sume pe care noi le-am acordat ca sprijin pe Ucraina, pe războiul pe care Rusia l-a pornit absurd împotriva Ucrainei.

Este un calcul aprobat prin Hotărâre de Guvern Unitate Vită Mare (UVM) încărcătură.

Vă dau un exemplu, la porc înseamnă 2,5 – 2,6 porci pe crescătorie, care va primi suta de euro.

În funcție de cererile pe care le au depuse la APIA, pentru subvenția pe care o au pe sprijinul cuplat, se calculează și această sută de euro pe fiecare UVM în parte în sectorul suin din România”, a mai precizat Florin Barbu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax