Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Începe sesiunea de toamnă a admiterii 2022 la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, universitatea din inima Cetății (P)

Publicat

De la an la an, un număr din ce în ce mai mare de candidați aleg să se formeze, la standarde superioare, pentru viitoarele cariere profesionale, urmând cursurile programelor de LICENȚĂ, MASTERAT sau DOCTORAT din cadrul UNIVERSITĂȚII „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

În sesiunea de vară a Admiterii 2022, peste 1500 de candidați au fost admiși și s-au înmatriculat la programele de studii ale UAB, acestora adăugându-li-se numeroșii candidați din Rep. Moldova și din diaspora, precum și studenții internaționali aflați în plin proces de depunere și avizare a dosarelor depuse pentru programele în limba engleză și pentru Anul pregătitor de învățare a limbii române.

Este o dovadă clară că UAB își confirmă statutul de instituție de elită, dedicată educației și cercetării și orientată, prioritar, spre a asigura cele mai bune condiții de studiu, practică, cercetare, dar și servicii sociale de calitate studenților, masteranzilor și doctoranzilor.

Este, acesta, și motivul pentru care Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, instituţie de învăţământ superior şi cercetare cu caracter public, de stat, înfiinţată în 1991, a fost evaluată de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) cu calificativul maxim „Grad de încredere ridicat” (2020-2025) și a fost inclusă, recent, între primele 450 de universități de top în rankingul internațional QS EECA – Emerging Europe & Central Asia University Rankings 2022.

Cinci facultăți, laboratoare didactice şi de cercetare, cămine studenţeşti la standarde europene

Cele cinci facultăți ale UAB – Facultatea de Istorie, Litere și Științe ale Educației; Facultatea de Științe Economice; Facultatea de Informatică și Inginerie; Facultatea de Drept și Științe Sociale; Facultatea de Teologie Ortodoxă – pregătesc peste 5500 de studenți, masteranzi și doctoranzi, în domenii de interes național, în cadrul celor 32 de programe de Licență (învățământ de zi și ID) și 26 programe de Masterat (unele dintre specializările la licență și masterat fiind organizate în limba engleză), precum și în cele patru Școli Doctorale acreditate (în domeniile Istorie, Filologie, Contabilitate și Teologie). Activitatea didactică și de cercetare este gestionată de către 232 de cadre didactice (titulare și asociate).

 

În prezent, dotarea Universității, a laboratoarelor didactice şi de cercetare corespunde stadiului actual de dezvoltare a cunoaşterii ştiinţifice şi este comparabilă cu cea din universităţile dezvoltate din Europa.

Efortul investiţional sistematic prevăzut prin planurile strategice de dezvoltare a asigurat extinderea şi modernizarea spaţiilor destinate învăţământului, serviciilor sociale şi culturale pentru studenţi şi cadre didactice, astfel încât Universitatea are în proprietate sau în administrare un număr de 16 clădiri destinate activităţilor de învăţare şi cercetare (multe dintre ele clădiri de patrimoniu național), 5 cămine studenţeşti la standarde europene (cu o capacitate totală de cazare de peste 1070 de locuri; amenajările şi dotările standard ale fiecărui cămin sunt extrem de atractive (camere cu 3 locuri, mobilier ultramodern, grup sanitar propriu, frigider, TV; oficiu cu maşini de spălat automate, sală multifuncţională, săli de lectură, oficii dotate cu aragaz şi hote electrice; conexiune INTERNET în fiecare cameră), o Bibliotecă Universitară (care include un fond important de cărți și periodice, cinci săli de lectură specializate, cu acces liber la raft şi de o Bibliotecă virtuală), un restaurant studențesc și o sală de sport modernă.

A fost finalizat, în acest an, un amplu proces investiţional de construire a noi spaţii de învăţământ şi cercetare, complet dotate cu o bază materială de ultimă generație (Corpul H al Universității, în valoare totală de 24.391.855,22 lei), dar și a noului cămin studențesc (Căminul nr. 5, cu o capacitate de 246 de locuri în 123 de camere; investiția se ridică la aproape 20.000.000 de lei), care va fi dat în folosință în această toamnă.

Metode digitale inovative de predare-învățare

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a primit, recent, finanțare prin programul PNRR în cadrul apelului dedicat digitalizării universităților. Prin implementarea  proiectului „UAB – Dezvoltarea de competențe și infrastructură pentru transformare digitală” (perioada de implementare: 2022-2025; valoarea totală acordată în cadrul Contractului de Finanțare este de 18.030.951,38 lei, din care valoarea eligibilă din PNRR este în cuantum de 15.152.059,98 lei), studenții UAB vor beneficia de dotările unor laboratoare moderne pentru a aplica metode digitale inovative de predare-învățare (modernizarea/crearea a 16 laboratoare, a unei biblioteci digitale și unui studio media cu tehnologie digitală modernă), se vor bucura de hub-uri de inovare și de antreprenoriat și de programe de formare a competențelor digitale.

Proiectul vizează achiziția echipamentelor și software-ului, respectiv a serviciilor de transformare digitală necesare pentru îmbunătățirea logisticii digitale presupuse de activitatea de predare și de activitățile de cercetare, formarea competențelor digitale ale cadrelor didactice, didactice auxiliare și de cercetare, respectiv ale studenților, toate acestea având ca scop îmbunătățirea programelor de studii, inclusiv a practicii de specialitate, și aplicarea unor metode inovative de predare-învățare, dar și deschiderea de noi direcții de cercetare bazate pe  tehnologii digitale de ultimă generație.

Două asociaţii studenţeşti și posibilitate de practică de specialitate peste hotare

În Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia funcţionează două asociaţii studenţeşti – Liga Studenţilor (L.S.U.A.) şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din RomâniaA.S.C.O.R. – filiala Alba Iulia –, ambele desfăşurând o gamă largă de activităţi cultural-artistice, științifice, sportive și de voluntariat.

Studenții albaiulieni au posibilitatea, prin intermediul mobilităților studențești internaționale, să studieze sau să își desfășoare practica de specialitate în cele peste 190 de universităţi şi instituţii din întreaga lume (din Austria, Australia, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, China, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Lituania, Malaezia, Mexic, Macedonia, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Statele Unite ale Americii, Spania, Slovenia, Suedia, Turcia, Ungaria, Ucraina, Venezuela ș. m. a.), cu care Universitatea a încheiat acorduri generale de colaborare şi parteneriate ERASMUS+.

Admitere UAB – sesiunea septembrie 2022 – înscriere online

Și pentru sesiunea SEPTEMBRIE a ADMITERII 2022, UAB pune la dispoziția candidaților locuri finanțate de la bugetul de stat și locuri cu taxă pentru programele de LICENȚĂ (învățământ de zișiînvățământ la distanță) și, respectiv, pentru programele de MASTERAT.

Pe site-ul UAB sunt disponibile toate informațiile necesare viitorilor candidați (Metodologia și Calendarul Admiterii, documente necesare la înscrierea online, criteriile de selecție, prezentarea programelor de studii, programul comisiilor, recomandări etc.), acestea fiind actualizate permanent. Reamintim că înscrierea online (fie de la domiciliu, fie în cadrul Comisiilor Admiterii care vor funcționa la fiecare Facultate) se va putea face în perioada 5-16 septembrie 2022. Pentru detalii și informații suplimentare, candidații sunt invitați să scrie pe adresa serviciului de consiliere: admitere@uab.ro.

Toți cei care doresc să afle informații despre oportunitățile de pregătire pentru viitoarea carieră și importanța continuării studiilor după absolvirea liceului sau a unui program de licență, despre domeniile și specializările pe care le puteți urma în cadrul UAB, despre sistemul de burse și despre felul în care trebuie să ne orientăm în alegerea profesiei, sunt invitați să viziteze site-ul oficial (www.uab.ro) și pagina Admiterii: https://www.uab.ro/admitere/

AICI, LOCURI scoase la concurs în sesiunea SEPTEMBRIE a ADMITERII 2022 – programe de LICENȚĂ

AICI, LOCURI scoase la concurs în sesiunea SEPTEMBRIE a ADMITERII 2022 – programe de MASTERAT

AICI, CALENDARUL ADMITERII – SEPTEMBRIE 2022 – programe de LICENȚĂ

AICI, CALENDARUL ADMITERII– SEPTEMBRIE 2022 – programe de MASTERAT

AICI, COMISIILE ADMITERII

AICI, GHIDUL CANDIDATULUI PENTRU ÎNSCRIEREA ONLINE

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EDUCAȚIE

Agenții care fac masteratul la Academia de Poliție vor primi salariu pe durata cursurilor. În ce condiții vor da banii înapoi

Publicat

Agenții de poliție care vor urma programul de master din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, vor primi salariu pe durata cursurilor, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, în vederea reducerii deficitului de personal a fost operaționalizat la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, începând cu acest an universitar, programul de master profesional, ca formă de pregătire inițială a ofițerilor de poliție.

În urma susținerii concursului de admitere, aproximativ 90% dintre participanți sunt agenți de poliție încadrați în unități ale MAI.

„Având în vedere această situație, la nivelul structurilor de specialitate a fost realizată o analiză în scopul identificării soluțiilor de reglementare pentru gestionarea corespunzătoare a raporturilor de serviciu ale acestora, ținând cont de faptul că participarea la programul de master profesional presupune prezența obligatorie în instituția de învățământ pe toată durata lui”, se arată în comunicat.

Conducerea MAI anunță că a fost elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență care să modifice Statutul Polițistului, fiind reglementată astfel posibilitatea frecventării acestor cursuri cu scoatere de la locul de muncă, cu acordarea drepturilor bănești prevăzute de Legea salarizării pentru asemenea situații.

La final, absolvenții vor fi încadrați în funcție de nevoi, cu obligația să-și desfășoare activitatea pentru o perioadă de 5 ani în cadrul inspectoratelor județene de poliție, respectiv Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, unde au fost repartizați după absolvire.

Nerespectarea angajamentului atrage obligația restituirii cheltuielilor efectuate în total pe timpul școlarizării, inclusiv a drepturilor financiare acordate pe perioada cursurilor cu scoatere de la locul de muncă, arată ministerul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Alba care avea 200 de litri de vin în pivniță, pentru nunta fiului, s-a trezit cu poliția la ușă. Ce a urmat

Publicat

Un bărbat din Alba a mers în instanță pentru a-și face dreptate după ce s-a ales cu o amendă de 5000 de lei, din partea Direcției Regionale Vamale, pentru că avea în pivniță 200 de litri de vin. 

Motivul pentru care a fost amendat este acela că nu ar fi fost înregistrat ca mic producător de vin. Vinul a fost descoperit după o percheziție a polițiștilor din Alba, din anul 2020. 

Însă, bărbatul a atacat în instanță amenda de la DRV din simplul motiv că inspectorii nu au putut să precizeze dacă vinul era dintr-o singură producție, sau din mai mulți ani, mai mult de atât, procesul verbal a fost realizat într-un mod deficitar, iar asta a cântărit greu în ochii judecătorilor.

În fața instanței bărbatul a spus că vinul era făcut pentru nunta fiului său. În data de 26 septembrie 2022 magistrații Judecătoriei Alba Iulia au dat o decizie în acest caz. De asemenea motivarea a fost făcută public.

”(…) petentului i s-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale de 5000 lei reţinându-se că urmare a unei percheziţii efectuată  împreună cu lucrători SICE – IPJ Alba a fost identificată în pivniţa imobilului cantitatea de aproximativ 200 litri de vin alb liniştit, fără ca acesta să fie înregistrat ca mic producător de vin la autoritatea vamală teritorială”, se arată în documentul citat.

În apărare bărbatul a suținut ”că actul de sancţionare este nelegal şi netemeinic cât timp nu se poate face deducţia doar pe baza împrejurării că a deţinut 200 litri vin alb, că petentul a produs vinul în vederea comercializării.

Simpla deţinere a unei cantităţi de vin nu fundamentează concluzia că este producător de vin şi urma să comercializeze respectiva cantitate. În cuprinsul procesului verbal nu s-a menţionat anul producţiei vinului, nefiind exclusă păstrarea unei cantităţi de vin provenită din producţia mai multor ani. Chiar petentul a explicat că vinul era păstrat pentru nunta fiului său şi că nu este destinat comercializării”, se arată în motivarea instanței.

Mai mult de atât au existat mai multe contradicții în procesul verbal al autorității vamale, drept pentru care magistrații au anulat amenda. Mai exact au admis plângerea bărbatului și au dispus anularea amenzii.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Furt la Colegiul Militar din Alba Iulia: Anchetatorii nu au putut afla cine a sustras banii și cardul unui elev din vestiar

Publicat

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia au închis un dosar de furt, furt petrecut în interiorul Colegiului Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia. 

Mai exact aceștia au cerut confirmarea renunțării la urmărirea penală, iar magistrații Judecătoriei Alba Iulia au admis cererea, în data de 28 septembrie 2022.

De asemenea motivarea a fost făcută public fiind disponibilă pe portalul rejust.ro.

Potrivir motivării instanței, ”în data de 14.12.2019, persoane necunoscute au sustras suma de 300 lei din portmoneul persoanei vătămate, R. în timp ce acesta se afla la vestiarul Colegiului Național Mihai Viteazul din municipiul Alba Iulia.

Totodată, persoane necunoscute i-au folosit datele cardului banca, care se afla în același și au efectuat 14 tranzacții frauduloase, către diferiți comercianți, în valoare totală de 680,73 lei”, se arată în motivarea instanței.

După o perioadă de cercetări s-a decis ca dosarul să fie închis. În data de 28 septembrie 2022, judecătorii din Alba Iulia au admis cererea procurorilor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Doi hoți au spart magazinul Flanco din Sebeș: În 60 de secunde au furat 32 de telefoane. Cum au rezolvat criminaliștii cazul

Publicat

politie mascati

Fragmenul dintr-o mănușă chirurgicală a fost indiciul care i-a dus pe criminaliștii din Alba mai aproape de rezolvarea unei spargeri la un magazin de electronice și electrocasnice din Sebeș. 

Deși în primă fază cei doi făptași nu au putut fi identificați deoarece au fost mascați când au dat spargerea, unul dintre ei a fost prins pe baza probelor ADN. 

Este vorba despre o spargere dată în anul 2018, la magazinul Flanco din Sebeș. Aproape patru ani mai târziu unul dintre cei care au dat spargerea a fost trimis în judecată, iar în data de 28 septembrie 2022, dosarul pentru furt calificat a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară.

De asemenea motivarea a fost făcută public.

Potrivit documentului citat, ”cele două persoane, anterior comiterii faptei, au traversat strada dinspre porțiunea de vegetație deplasându-se în spatele complexului, mai exact în partea de vest a acestuia.

Ulterior, aceștia s-au deplasat spre magazin folosind gangul situat între supermarketul Kaufland și magazinul Jysk, traversând o parte din parcarea complexului de magazine.

Ajunși în fața magazinului, cele două persoane, cu ajutorul unui obiec contondent, au forțat sistemul de închidere asigurare al celor două uși culisante, pătrunzând prin efracție în interiorul acestuia.

După pătrunderea în magazin, cele două persoane s-au deplasat la o vitrină în care se aflau mai multe cutii cu telefoane mobile de diferite mărci, unde, prin aplicarea mai multor lovituri cu obiectul contondent (bâtă/topor) au distrus sistemul de închidere-asigurare al acesteia și au spart geamul.

Din interiorul acestei vitrine cele două persoane au încărcat în plasele (gențile) avute asupra lor un număr de 32 de cutii care conțineau telefoane mobile de diferite mărci (Allview, Samsung, Iphone, Huawei, Xiaomi și Asus) după care au părăsit magazinul trecând în alergare prin fața supermarketului Kaufland spre partea de nord a complexului, toată acțiunea acestora desfășurându-se într-un interval de aproximativ 60 de secunde.

În imaginile surprinse de camerele de supraveghere s-a constat faptul că dintre cele două persoane, una era îmbrăcată în haine de culoare închisă, iar în picioare purta încălțăminte de culoare închisă.

Aceasta avea capul și fața acoperită cu un material textil de culoare albastră, iar în mâini purta mănuși de culoare albastră (cel mai probabil chirurgicale). Cea de-a 2-a persoană era îmbrăcată în haine de culoare închisă având pe ea o bluză/geacă de culoare închisă cu o dungă de culoare albă în partea de jos a acesteia, pantaloni de culoare închisă și încălțăminte de culoare albă, iar în mâini purta mănuși de culoare albastră (posibil chirurgicale)”, se arată în motivarea instanței.

Ce au făcut criminaliștii

Aceștia au descoperit o mică parte dintr-o mănușă chirurgicală folosită de unul dintre cei doi făptași. Au reușit să obțină probe ADN de pe aceasta, însă în baza de date națională nu a venit nici un rezultat.

Apoi probele au fost puse în baza internațională, unde în 2019 au dat un rezultat pozitiv: un bărbat din Hunedoara căruia autoritățile germane, dar și austrice i-au luat probe de ADN.

Deși a fost căutat de către autoritățile române, bărbatul nu a fost descoperit. Însă, la sfârșitul lunii iunie, bărbatul a fost identificat în Huneodara și câteva zile mai târziu a fost chestionat.

Acesta a recunoscut spargerea, dar nu a putut identifica și preciza cine a fost cel de al doilea făptaș.

Bărbatul a fost trimis în judecată pentru furt calificat și va fi judecat de magistrații Judecătoriei Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax