Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Început de școală, 8 noiembrie. De ce s-a ales pragul de 60 la sută profesori vaccinați. Explicațiile ministrului Educației

Publicat

Aproape două treimi dintre școlile, grădinițele și liceele din țară au început astăzi orele, după două săptămâni de vacanță forțată.

Condiția pentru prezența fizică a fost ca în aceste unități cel puțin 60% din personal să fie vaccinat.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a recunoscut că introducerea unui prag de vaccinare pentru redeschiderea școlilor în format fizic este un compromis.

Vezi și LISTA actualizată: Cum a început școala LUNI în ALBA. Scenariile – online sau prezență fizică – pe unități de învățământ

Sunt cazuri de localități cu incidențe foarte mari, în care copiii merg de luni la ore. Sau alte cazuri de localități în care nu sunt înregistrate cazuri COVID, însă școala se va face online, deoarece profesorii nu sunt imunizați.

Explicațiile ministrului

„Cu școlile și grădinițele închise, acest popor nu va avea viitor. Vom distruge un întreg popor și am responsabilitatea termenilor.

Am avut de ales între varianta de a nu deschide nicio școală și nicio grădiniță multe săptămâni de acum încolo. Aceasta a fost ipoteza de la care s-a plecat: să rămână toate în online.

Pe de altă parte, cealaltă variantă, să le deschizi pe toate cu prezență fizică, iarăși ar fi însemnat că negăm pandemia. Trebuia să ai un criteriu de departajare între ce poți deschide și ce nu poți deschide. Este o variantă de compromis.

Este un criteriu cu foarte multe neajunsuri, dar este un criteriu care asigură un mediu mai sigur pentru elevi și pentru profesori, este un criteriu care protejează mai mult profesorii, pentru că dincolo de această efervescență exagerată, totuși, medicii spun că cei vaccinați contractează mai greu virusul și transmit mai greu virusul, deci sunt mai protejați profesorii”, a declarat Sorin Cîmpeanu, pentru Digi24.

Cum s-a ajuns la condiția cu 60 la sută rată de vaccinare

„S-a plecat de la 70 la sută, pragul stabilit de OMS pentru asigurarea unei imunități de grup. 70 la sută ar fi trebuit să ia în considerare și persoanele trecute prin boală.

Având în vedere că este foarte dificil să monitorizezi persoanele trecute prin boală – unii ies din cele 180 de zile, alții intră -, am coborât plafonul de la 70 la sută la 60 la sută, de comun acord cu autoritățile sanitare, înțelegând că este o măsură tranzitorie spre 70 la sută rată de vaccinare”, a arătat ministrul.

El crede că toți acei profesori care sunt interesați de educația elevilor lor vor fi motivați să meargă la vaccinare.

Câte școli s-ar fi deschis dacă se lua în calcul rata de incidență a bolii

Ministerul Educației a făcut o simulare luând în calcul și rata de incidență a bolii și a constatat că doar 7 la sută dintre școlile din România și-ar fi putut relua activitatea față în față.

„Dacă legam funcționarea școlii doar de rata de incidență, pentru că putea fi o variantă, nu am fi putut evita pragul de 6 la mie.

Am făcut o simulare. Am fi deschis doar 7 la sută. În toate orașele mari, rata de incidență este de peste 6 la mie, deci nu ar fi putut fi deschise mâine (luni – n.r.). Dacă mergeam pe rata de incidență, am fi fost întrebați de ce nu luăm în considerare vaccinarea. Dacă luăm în considerare vaccinarea profesorilor, de ce nu luăm în calcul rata de incidență”, a spus Sorin Cîmpeanu.

A crescut rata de vaccinare a personalului după anunțarea criteriului

Ministrul a mai spus că după anunțarea criteriului în intervalul 29 octombrie – 5 noiembrie, rata de vaccinare a salariaților din școli a crescut de la 54 la sută la 68 la sută.

De luni, aproape două milioane de elevi și preșcolari, adică două treimi din total (67,79 la sută), încep luni cursurile, în format fizic, în mai mult de 4.800 de unități de învățământ, publice sau private.

Dacă școlile au probleme cu personalul sau de infrastructură, indiferent dacă rata de vaccinare a personalului este de peste 60 la sută, ele pot să solicite desfăşurarea cursurilor online.

Cum vor elevii și părinții să continue școala

Din datele unui sondaj publicat de Consiliul Național al Elevilor, 48,3 la sută dintre aceștia ar vrea ca școala să continue în format online, iar 51,7 la sută ar vrea să fie în funcție de evoluția situației epidemiologice.

De asemenea, ei și-ar dori și suspendarea tezelor.

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți susține că școlile ar trebui să funcționeze în format fizic până la pragul de 6 la mia de locuitori, prin decizie CJSU/CMBSU, însă școlile ar trebui să poată decide singure suspendarea activității cu prezență fizică, în funcție de infrastructură și alte particularități, cu acordul ISMB/ISJ.

Părinții și-ar dori să aibă prioritate pentru activitatea cu prezență fizică elevii din anii terminali.

sursă: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    luni, 08.11.2021 at 09:38

    Băgați OMS-ul în față ,băgați alte instituții ale statului în față ,dar pe voi nu vă vedeți,faceți doar ce vă taie capul.SUNTEȚI RUPȚI DE REALITATE.La voi vorbesc hărtiile nu realitatea. Trageți de cadrele didactice să se vaccineze,de elevi vă bateți joc.Rușine !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax