Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Început trist de an școlar pentru elevii din Alba. Sute de unități de învățământ din județ, fără apă caldă sau toalete decente

Publicat

YouTube video

La început de an școlar, în Alba există încă sute de școli care nu sunt pregătite să ofere elevilor un minim de igienă, iar aici vorbim de toalete și acces la apă caldă și apă rece. Potrivit DSP Alba, în această situație se află, de mai mulţi ani, unități de învățământ mai mici, în principal din Munții Apuseni, dar și școli din mediul urban care, din lipsă de bani, nu au reușit până în prezent să se doteze.

Conducerea DSP Alba a explicat că în această perioadă se depun dosare în vederea autorizării, dar că, în lipsa unor minime condiții de igienă, foarte multe dintre acestea au fost respinse. Deși nu a dorit să ofere încă nume de școli din județ cu astfel de probleme, directorul DSP Alba, Horea Timiș a explicat că este vorba în principal despre aceleași unități de învățământ din zonele de munte unde problemele persistă de ani de zile și unde nici până în prezent nu par să se fi găsit soluții. Din nefericire însă, lipsa  unor toalete sau a accesului la apă nu înseamnă și închiderea acestor școli, iar, în toamnă, elevii se vor întoarce la ore în aceleași spații insalubre.

„În Alba există în prezent 560 de unități de învățământ, din care până acum sunt autorizate undeva la 310. Avem dosare depuse în vederea autorizării, au fost și dosare respinse și în special vom respinge toate acele dosare unde nu sunt respectate condițiile minime de igienă, toalete și acces la apă caldă și apă rece. Aceste probleme sunt în special în zonele rurale și au fost în toți aceşti ani. Recomand administrațiilor locale să ia măsurile necesare. Nu se vor da autorizațiile acolo unde nu sunt condiții minime. În zona Munților Apuseni avem cele mai mari probleme. Până în prezent, 71 de dosare sunt clar respinse. În lipsa unei autorizații, cei care deschid școlile în toamnă fără a intra în legalitate o vor face pe propria răspundere”, a declarat directorul DSP Alba, Horea Timiș.

Şeful DSP Alba a lăsat să se înțeleagă că școlile cu probleme sunt în principal aceleași ca și anii trecuți și că foarte puține au reușit între timp să intre în legalitate. Potrivit datelor furnizate de DSP în 2011, condiţiile din aproape jumătate dintre şcolile şi grădiniţele din Alba reprezintă un real pericol pentru elevi. Printre aceste unităţi se aflau anul trecut şcoala din Vingard, grădiniţele din Şpring şi Cunţa, toate din comuna Şpring, dar și şcolile primare din Dealul Capsei, Valea Bistrii, Floreşti şi Certege, Vadul Moţilor, Sohodol, Drașov sau Cîmpeni.

YouTube video

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax