Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Începutul anului școlar golește buzunarele părinților. Vezi cât costă prima zi de şcoală pentru un elev

Publicat

Începutul noului an școlar aduce cu el emoții atât pentru cei mici, cât și pentru părinții care, pentru a-şi putea trimite copiii la școală, trebuie să scoată din buzunare câteva sute bune de lei. Ghiozdanul, rechizitele și echipamentul de sport sunt obiectele de nelipsit pentru un copil care trece într-o nouă etapă din viață. Pentru a putea fi achiziționate, bineînțeles, la prețurile minime de pe piață, părinții trebuie să aloce un buget de aproximativ 300 de lei.

Pentru un ghiozdan simplu, fără brandurile personajelor din desene animate sau din filmele preferate, prețul pornește de la 30 de lei. Dacă părintele nu este dispus să-l înlocuiască într-un timp scurt şi vrea să aleagă un accesoriu de calitate pentru copil, trebuie să scoată din buzunar peste 100 de lei pentru un astfel de ghiozdan.

Pentru un caiet de 45 de file, părinții plătesc între 50 de bani şi 2 lei, în funcție de mai multe criterii ale produsului. Ajungem la penar, care, neechipat, costă minim 6,5 lei, iar unul echipat, dar fără stilou, costă cel puțin 10 lei.

Un set de creioane ajunge la prețul de 1,5 lei, pe când un stilou poate costa între 15 lei și 50 de lei. Un set de pixuri costă 2 lei, o radieră 50 bani, rigla de 30 cm este 2 lei, setul de 6 de carioci costă minim 5 lei, iar prețul creioanelor colorate depășește 5 lei.

Pentru orele de matematică, elevii au nevoie și de instrumentele geometrice, astfel că un set cu compas depășește 6 lei. Pentru un bloc de desen prețul pornește de la 3 lei și tot atât ar trebui să plătiți și pentru cel mai ieftin set de acuarele.

Aceste preţuri la produse se găsesc în hipermarketurile din Alba, dar puteţi alege şi din oferta librăriilor. Aici preţul unui ghiozdan porneşte de la 50 de lei, iar pentru rechizite preţul este și mai mare faţă de cel din hipermarket, cu cel puțin 1 leu la caiete, penare sau stilouri.

Pentru că unele școli pretind ținuta obligatorie, uniforma, părinții pot lua în calcul costuri suplimentare. Pentru un sacou și o cravată, trebuie să scoateți din buzunar cel puțin 80 de lei, iar, dacă adăugăm și o cămașă albă, ar mai costa alți 25 de lei. O bluză albă, care ar putea înlocui cămașa și cravata, aveţi de achitat de la 20 de lei în sus.

Nici orele de sport nu trebuie uitate, și aici ținuta este la fel de obligatorie și scumpă. Pentru cea mai ieftină variantă, costul unui echipament sportiv, trening și încălțăminte, ajunge la aproximativ 50 de lei.

Preţurile nu s-au modificat foarte mult față de anul trecut, iar costurile minime pentru părinţii care nu sunt pretențioși ar putea ajunge la o frumoasă sumă de 300 de lei. Dar nu trebuie pierdute din vedere cheltuieli neprevăzute, ce pot „consuma” alte câteva sute de lei.

Cristina NICOLA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax