Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Închisoare de 3 ani cu suspendare pentru patronul „Pomponio”, Luca Anversa. Ceilalţi 5 inculpaţi din dosar au primit pedepse similare

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat, luni, în dosarul în care au calitatea de inculpaţi 5 angajaţi ai firmei „Pomponio” împreună cu patronul societăţii comerciale, Luca Anversa. Aceştia sunt acuzaţi de evaziune fiscală, iar la termenele anterioare ale procesului au recunoscut în faţa instanţei săvârşirea faptelor, beneficiind aşadar de reducerea cu o treime a pedepselor.

Instanţa a decis condamnarea la închisoare pe o perioadă de 3 ani, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 7 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional nestructurat, evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţe,în cazul patronului societăţii „Pomponio”, Luca Anversa. Pentru angajaţii Elena Avram, Elena Crişan, Daniel Bădescu, Iulian Octavian Pop şi Ana Maria Goia au fost dispuse pedepse de închisoare cu suspendare între 1 an şi 8 luni şi 3 ani. Aceştia au mai fost obligaţi la plata unor daune civile în valoare de peste 3,4 milioane de lei.

Vă prezentăm comunicatul Curţii de Apel Alba Iulia privind decizia instanţei:

„Astăzi, 28.11.2011, în dosarul disjuns din dosarul cunoscut opiniei publice ca Dosarul Pomponio, Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea celor 6 inculpaţi, care au recunoscut săvârşirea faptelor pentru care au fost trimişi în judecată, la pedepse cuprinse între 1 an şi 8 luni şi 3 ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor. Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit obligaţia inculpaţilor de plată a despăgubirilor civile în sumă totală de 3.445.656,08 lei RON către partea civilă Statul Român reprezentat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba şi a menţinut sechestrul asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor şi părţilor responsabile civilmente până la concurenţa sumelor stabilite cu titlu de despăgubiri civile.

Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia în rezumat:

Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea inculpaţilor după cum urmează:

– Inculpatul A.L., cetăţean italian, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 7 ani pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional nestructurat, evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţe.

– Inculpata G.A.M., cetăţean român, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 7 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional nestructurat, evaziune fiscală şi executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţe.

– Inculpata A.E., cetăţean român, la o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 şi 4 luni, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional nestructurat şi evaziune fiscală.

– Inculpaţii C.M.E., P.O.I., B.D., cetăţeni români, la câte o pedeapsă de 1 an şi 8 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 8 luni pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional nestructurat şi evaziune fiscală.

Pe durata termenului de încercare toţi inculpaţii sunt obligaţi să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a. să se prezinte la datele fixate la Serviciul de probaţiune din raza de domiciliu.

b. Să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea.

c. Să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă.

d. Să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă Curtea de Apel Alba Iulia atrage atenţia inculpaţilor că în caz de neîndeplinere, cu rea-credinţă, a masurilor de supraveghere prevăzute de lege ori a obligaţiilor stabilite de instanţă, va revoca suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi va dispune executarea în întregime a pedepsei.

Curtea de Apel Alba Iulia obligă inculpaţii la plata despăgubirilor civile către partea civilă Statul Român reprezentat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba, după cum urmează:

– inculpaţii A.L., G.A.M. în solidar cu părţile responsabile civilmente SC EUROPEXPRES SRL şi SC POMPONIO SA la plata sumei de 92.062 lei (prejudiciu din relaţia cu S.C. Europexpres SRL) reprezentând redevenţe miniere;

– inculpaţii A.L., A.E., G.A.M., C.M., P.O.I. şi B.D., în solidar cu partea responsabilă civilmente SC POMPONIO SA la plata sumei de 1.280.071 lei prejudiciu rezultat din vânzările ilegale de beton, reprezentând impozit pe profit şi T.V.A.;

– inculpaţii A.L., A.E. în solidar cu partea responsabilă civilmente SC POMPONIO SA la plata sumei de 843.457 lei (prejudiciu rezultat din scăzăminte 3% eroare de cântărire reprezentând impozit pe profit şi TVA);

– inculpaţii A.L., G.A.M., în solidar cu părţile responsabile civilmente SC POMPONIO SA şi SC AGROBALCANICA SRL la plata sumei de 55.200 lei (vânzări beton pentru drumul de acces la SC Agrobalcanica SRL, reprezentând impozit pe profit şi TVA) şi 105.296,08 lei (prejudiciu rezultat din necolectarea TVA-ului prin nefacturarea lucrărilor către SC AGROBALCANICA SRL);

– inculpaţii A.L., G.A.M., în solidar cu părţile responsabile civilmente SC POMPONIO SA şi SC Agrobalcanica SRL la plata sumei de 124.786 lei (prejudiciu rezultat din contract de întreţinere spaţii verzi fictiv, între SC Agrobalcanica SRL şi SC Pomponio SA); inculpaţii A.L., G.A.M., în solidar partea responsabilă civilmente SC Pomponio SA la plata sumei de 884.874 lei (prejudiciu rezultat din reevaluarea terenurilor vândute de SC Pomponio SA la SC Kronospan SA reprezentând impozit pe profit), 59.910 lei (prejudiciu rezultat din diminuarea redevenţelor miniere) Curtea de Apel Alba Iulia menţine sechestrul asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor şi părţilor responsabile civilmente până la concurenţa sumelor stabilite cu titlu de despăgubiri civile.

Curtea de Apel Alba Iulia obligă inculpaţii în solidar cu părţile responsabile civilmente SC Pomponio SA, SC Euroexpres SRL, SC Agrobalcanica SRL la plata sumei de 97.743 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la pronunţare cu inculpaţii şi partea civilă şi comunicare cu restul părţilor. Competenţa de soluţionare a apelului revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cei 6 inculpaţi care au recunoscut în totalitate faptele reţinute în actul de sesizare a instanţei au fost judecaţi numai în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. Art.3201 din Codul de Procedură Penală (introdus prin Legea nr.202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor) prevede reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii pentru inculpaţii care recunosc în totalitate faptele reţinute în actul de sesizare a instanţei şi nu solicită administrarea de probe. Pentru ceilalţi inculpaţi în „dosarul Pomponio” va continua judecata în dosarul iniţial, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 09.12.2011.”

Magistraţii urmau să dea o soluţie în această cauză, vineri, dar au amânat pronunţarea pentru luni, 28 noiembrie. Reamintim că angajaţii „Pomponio”, Luca Anversa, patronul societăţii comerciale, Elena Avram, Elena Crişan, Daniel Bădescu, Iulian Octavian Pop şi Ana Maria Goia sunt judecaţi pentru evaziune fiscală alături de alţi 4 funcţionari ai DGFP Alba. Curtea de Apel Alba Iulia a decis disjungerea acestui dosar după ce inculpaţii au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi şi s-au angajat să acopere integral prejudiciile produse.

Procurorul care instrumentează cauza a fost de acord cu disjungerea dosarului, atât pe latura penală, cât şi pe cea civilă, propunând condamnarea la închisoare prin contopirea pedepselor în cea mai mare şi executarea acestora în stare de libertate.

În Dosarul „Pomponio” sunt judecaţi în stare de arest preventiv, pentru sprijinirea grupului infracţional alcătuit din angajaţi ai societăţii comerciale, Ioan Dobra, Ioan Ispas, Dorin Conţan şi Ioan Sârbu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. toby

    luni, 28.11.2011 at 17:09

    +….si-au recunoscuit vina dupa ce au distrus evidenta extracontabila, adica au recunoscut ce au vrut ei …..

  2. Eu

    marți, 29.11.2011 at 08:24

    Nenorocitilor…tara de doi bani. Roamniaaaaaa, romaniaaaa…oooooo….Roamniaaaaaa. Mai bine in Congo..cu K

  3. viorel

    marți, 06.12.2011 at 18:12

    Rusine sa-i fie justitiei romane pentru cazuri ca acestea.
    Dupa ce se cheltuie atitia bani pentru urmarirea penala si aducerea lor in justitie,le da.ti pedeapsa cu suspendare.RUSINE,RUSINE, RUSINE.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax